Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Βόλτα με τη μαμά)

«Βόλτα με τη μαμά»

Συγγ.: Κατερίνα Τζαβάρα

Εικ.: Ρένια Μεταλληνού

Εκδ.: Διάπλους

 

Ξεφυλλίζω το βιβλίο και από μέσα ξεπετάγονται λέξεις και εικόνες που φανερώνουν τον πολύτιμο δεσμό του παιδιού και της μητέρας.

Η ιστορία του βιβλίου είναι απλή, αφορά την σχέση του παιδιού και της μητέρας. Εστιάζει όμως στον χρόνο που περνούν μαζί. Η συγγραφέας μέσα από την αφήγηση της περιγράφει στιγμές συνάντησης.

Το παιδί μιλάει και μέσα από τα λόγια του περιγράφει την μητέρα του.

Η μητέρα παίρνει μία χαρτόκουτα και την μεταμορφώνει σε διαστημόπλοιο. Στην βόλτα ανακαλύπτει μικρούς θησαυρούς. Την πρώτη Κυριακή του μήνα μεταμορφώνεται σε πειρατίνα.

Μέσα από την στάση της καλεί το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. Να αξιοποιήσει τα αντικείμενα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο για να δημιουργήσει, να ευχαριστηθεί, να ξεπεράσει τους φόβους του.

Το παιχνίδι με τις σκιές μπορεί να «γεμίσει» ένα αδιάφορο απόγευμα. Η μεταμόρφωση την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα δημιουργεί μία ρουτίνα και μία οικογενειακή συνήθεια που θα αποδειχτεί για το παιδί μεγαλώνοντας σημείο αναφοράς.

Οι στιγμές που μοιράζονται είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δεσμό που βοηθάει το παιδί να νιώσει ασφάλεια, φροντίδα, σεβασμό.

Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε τα πιο ευφάνταστα υλικά αγαθά για το παιδί πιστεύοντας ότι αυτό θα το κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο. Το παιδί δεν χρειάζεται δώρα, χρειάζεται σταθερή σχέση, διαθεσιμότητα και αποδοχή.

Οι εικόνες της Ρένιας Μεταλληνού ζωντανεύουν το κείμενο. Χρώματα και σκίτσα συνδυάζονται πολύ πετυχημένα για να φανερώσουν τις λεπτές αποχρώσεις της ιστορίας. Διαφορετικές οικογένειες(μαμά –παιδί) πρωταγωνιστούν σε κάθε σαλόνι. Κάθε μία έχει την δική της ιστορία, τα δικά της χαρακτηριστικά και το δικό της περιβάλλον. Αγαπημένη μου εικόνα είναι η εικόνα της μαμάς πειρατίνας. Ο μικρός αγγίζει τρυφερά το χέρι της μαμάς. Αυτό το τρυφερό σχεδόν αόρατο άγγιγμα είναι σε θέση να στηρίξει τον μικρό στα πιο δύσκολα και επικίνδυνα ταξίδια.

Το βιβλίο συνοδεύεται και από cd. Την αφήγηση την κάνει η ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Την μουσική την έχει γράψει ο Φώτης Μυλωνάς, τους στίχους του τραγουδιού η Κατερίνα Τζαβάρα. Το τραγούδι το τραγουδάει ο Ηλίας Λιούγκος.

«Μαμά σου ζητάω

μια βόλτα να πάμε,

μου δίνεις το χέρι

μαζί περπατάμε.

Την κάθε μου μέρα

γιορτή, εσύ κάνεις.

Τη βόλτα μαζί μου

ποτέ δεν τη χάνεις!»

Η συγγραφέας μαζί με την εικονογράφο δημιούργησαν παρέα ένα βιβλίο που αναφέρεται στην πιο σημαντική σχέση, την σχέση του παιδιού και της μητέρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.