Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα βιβλία αλλιώς… (Ένα κίτρινο φύλλο / Τα φυλλαράκια της Φύσης)

 

Ένα κίτρινο φύλλο, Μιχάλης Μουλάκης

Εκδόσεις Ίκαρος

Στην αρχή έχεις μια ιδέα. Την ιδέα που έχεις την είχαν και άλλοι, πριν από εσένα και πιθανόν να την έχουν και άλλοι στο μέλλον. Πώς θα κάνεις την διαφορά;

Ο κύκλος της ζωής έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς συγγραφείς.

Άλλες φορές η απόδοση είναι πετυχημένη , άλλες φορές λιγότερο.

Τούτο εδώ το βιβλίο είναι εξαιρετικό.

Η ιστορία του Μιχάλη Μουλάκη είναι απλή αλλά καθόλου απλοϊκή. Ένα φύλλο , ένα κίτρινο φύλλο άρχισε να πέφτει σιγά σιγά προς τη γη. Την κίνηση του, τη συνοδεύει ένα απαλό αεράκι που κάνει το πέταγμα του να μοιάζει με χορογραφία.

Στο ταξίδι του το φύλλο συναντά πλάσματα, ένα σπουργίτι , ένα μυρμήγκι, που τα είχε ανταμώσει πριν από καιρό. Κάποια δεν το γνωρίζουν , κάποια άλλα δεν τα θυμάται αυτό.

Καθώς το διαβάζω, θυμάμαι ανθρώπους ,που έχω συναντήσει και τους έχω προσπεράσει ενώ εκείνοι δεν έκαναν το ίδιο. Θυμάμαι πώς έχω αισθανθεί όταν συνεργάτες, φίλοι, μου έχουν αποκαλύψει ότι κάτι που θεωρούσα σπουδαίο, για εκείνους ,ήταν ασήμαντο. Οι θέσεις και τα συναισθήματα αλλάζουν. Καθώς μεγαλώνουμε αλλάζει η θέαση των πραγμάτων. Το φύλλο το ανακαλύπτει στο ταξίδι του. Φτάνει ωριμότερο στο τέλος του . Το φύλλο συνομιλεί με μεγαλύτερα φύλλα. Εκείνα ,σε ρόλο σοφού απαλύνουν το άγχος του θανάτου και του αγνώστου (στο βιβλίο πολύ έξυπνα δηλώνεται σαν μια μαύρη τρύπα) μιλώντας του για όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν.

Η ζωή δεν χάνεται , δημιουργείται ξανά και το ταξίδι συνεχίζεται.

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική. Τα δέντρα ξεπηδάνε από τις σελίδες. Καθώς είναι μεικτή τεχνική (χαρτοκοπτική και σκίτσο) δημιουργούνται επίπεδα και προοπτικές. Από οριζόντια η αφήγηση , γίνεται κατακόρυφη καθώς το φύλλο αρχίζει να ταξιδεύει. Από τη κορυφή του δέντρου θα φτάσει στη γη. Οι εναλλαγές των εποχών και οι χρόνοι της αφήγησης φανερώνονται από τις διαφορετικέ αποχρώσεις των φύλλων. Κίτρινα το φθινόπωρο, πράσινα την άνοιξη, γκρίζα τον χειμώνα.

Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου τα δέντρα είναι τεράστια με κίτρινα φύλλα. Βρισκόμαστε στο εδώ και το τώρα. Στο παρόν. Στην τελευταία σελίδα, τα φύλλα είναι πράσινα και τα δέντρα μικρά. Είναι το μέλλον , η καινούρια ζωή.

Όταν ήμουν παιδί λυπόμουν τα φύλλα που έπεφταν γιατί μαύριζαν και σάπιζαν. Ακόμα και τώρα νιώθω ένα σφίξιμο κάθε φορά που συναντώ φύλλα μαυρισμένα.

Η ιστορία του κίτρινου φύλλου με την ιδιαίτερη εικονογράφηση με έκανε να δω τα κίτρινα φύλλα με άλλο μάτι.

 

Τα φυλλαράκια της Φύσης, Οι συντάκτες του Elniplex

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Συνήθως τα βιβλία με δραστηριότητες με βρίσκουν καχύποπτη και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την μορφή.

Τούτο το βιβλίο όμως είναι εξαίρεση. Η συγγραφική ομάδα, μία ομάδα εμπνευσμένων εκπαιδευτικών με γνώση και μεράκι δημιούργησε ένα βιβλίο που σέβεται τόσο το παιδί όσο και τον εκπαιδευτικό.

Όντας οι ίδιοι μια παρέα καλούν το παιδί να γίνει μέλος της ομάδας τους, το φυλλαράκι τους. Στην αρχή του συστήνονται με τα καλά τους και τα στραβά τους. Ο Άνω Κάτω, η Πίξελ, η Τζόγια, ο Τάτσι Μίτσι Κότσι, ο Σαρδάμ, η Πόζα Λίζα, ο Αμανέους.Το παιδί μπορεί να βρει κοινά σημεία και ενδιαφέροντα.

Το προσκαλούν σε ένα ταξίδι και το καλούν να λύσει γρίφους και μυστήρια.

Τα παιδιά προσχολικής αλλά και πρώτης σχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη από ένα μύθο , από ένα σενάριο ο οποίο θα τους δημιουργήσει ανάγκες και θα τα κινητοποιήσει για να ανακαλύψουν την γνώση. Η γνώση έρχεται ως προϊόν έρευνας, παρατήρησης και ανακάλυψης.

Από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδάνε πειράματα, παιχνίδια, γλωσσικές ασκήσεις, μαθηματικές δραστηριότητες.

Η εικονογράφηση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και διευκολύνει την κατανόηση των εννοιών.

Σαν εκπαιδευτικός σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω το βιβλίο καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους. Να δημιουργήσω καινούριους ήρωες με τα παιδιά της ομάδας μου. Να αντλήσω από αυτό πληροφορίες και να σχεδιάσω παρόμοιες δραστηριότητες.

Σαν μητέρα σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για δημιουργικό πειραματισμό.

Στο βιβλίο τα φυλλαράκια καλούνται να λύσουν προβλήματα που δημιουργεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Ηχορύπανση, μόλυνση, σπατάλη, οικολογικό αποτύπωμα. Ουσιαστικά ενθαρρύνουν και καλλιεργούν στο παιδί την ταυτότητα του πολίτη και την αίσθηση του ανήκειν.

Ένα χαρακτηριστικό που έχει το βιβλίο είναι το χιούμορ. Δυστυχώς τα περισσότερα βιβλία δραστηριοτήτων δεν έχουν χιούμορ και θα τολμούσα να πω πως είναι βαρετά. Τούτο δω είναι διαφορετικό γιατί έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που δουλεύουν με παιδιά και γνωρίζουν τις ανάγκες τους.

Μια φρέσκια ματιά στα βιβλία δραστηριοτήτων.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.