Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Σ’ ένα τόπο μαγικό! (Το όνομά μου είναι Δώρα)

 

Τίτλος: Το όνομά μου είναι Δώρα

Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Μίνωας

 

Πρόκειται για το πορτρέτο ενός εξάχρονου κοριτσιού, που άμα θέλει γίνεται και επτά και οκτώ χρονών. Που το λένε Δώρα, από το Θεοδώρα ή το Θοδώρα, και που θα προτιμούσε να το λένε Ιφιγένεια, Άννα, Ζιζέλ ή Νάντια.

Η Δώρα όταν μεγαλώσει σκοπεύει να γίνει ηθοποιός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, φωτομοντέλο, χορεύτρια, σκηνοθέτης, δασκάλα, νοσοκόμα, αεροσυνοδός. Κι όλα αυτά, μαζί!

Βαριέται τα κομμωτήρια και τα ανέκδοτα του ξάδερφού της, ενώ της αρέσουν τα γλυκά, οι βόλτες στα σούπερ μάρκετ και η παρέα της κολλητής της –όταν, φυσικά, δεν είναι μαλωμένες!

Περιγράφει τον κόσμο και την καθημερινότητά της μέσα από το «εγώ» που χαρακτηρίζει τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας. Κι από αυτή την καθημερινότητα απουσιάζουν, εντελώς, οι δράκοι, οι νεράιδες και τα ξωτικά· ούτε καν ιππότες ή πριγκιποπούλες δεν αναφέρονται στο βιβλίο της.

Η μικρή ηρωίδα, που έπλασε ο Μάκης Τσίτας, είναι το παιδί του χθες, του σήμερα, του αύριο, το παιδί που υπήρξαμε εμείς κάποτε. Είναι η Δώρα, η Αλίκη, ο Γιάννης, ο Κώστας που συνεχίζουν να ελπίζουν ότι ο άγιος βασίλης θα τους φέρει τον ελέφαντα που του ζήτησαν στις γορτές.

Αν καταφέρεις να κάνεις τη Δώρα να σε εμπιστευτεί, θα σου αποκαλύψει ό,τι ξέρει και δεν ξέρει για την οικογένειά της.

Είναι πρόσωπο υπαρκτό, ή, τουλάχιστον, αυτή την εντύπωση μας δίνει και καταφέρνει να μπει στην καρδιά μας από την πρώτη, κιόλας, σελίδα για να αφυπνίσει μία από τις πολλές φωνές που έχουμε μέσα. Τη φωνή της τρυφερής αθωότητας και της άγνοιας για ό,τι συνεπάγεται η ενηλικίωση.

Ο τρόπος που μας συστήνεται, με γύρισε χρόνια πίσω και, μάλλον, γι’ αυτό ευθύνεται και η εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού. Ειδικά η σκηνή στο κομμωτήριο θυμίζει ταινία της δεκαετίας του 70, με τις γυναίκες καθισμένες σταυροπόδι, όλες στη σειρά. Με τα ρόλεϊ στα μαλλιά και τα περιοδικά μόδας να κρύβουν τα πρόσωπά τους.

Η Ρένια Μεταλληνού χρησιμοποιώντας μικτή τεχνική (μολύβια και ηλεκτρονικό υπολογιστή) δημιούργησε ένα αποτέλεσμα γεμάτο χρώμα, ρυθμό, κίνηση και νοσταλγία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.