Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση… Δημοτικό! (Μ΄ αγαπάς, μπαμπά;)

Μ’ αγαπάς, μπαμπά;

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017

Ηλικία: από 5 ετών

Σε έναν τόπο, μακριά από το θόρυβο της πόλης, τα τσιμέντα και την άσφαλτο, ήταν ένα σπίτι, του κυρ Σταύρου. Εκεί που η ηρεμία αγκάλιαζε το χώμα, το ποτάμι, τη φύση, εκεί που ο κυρ Σταύρου φύτεψε λεύκες σε σειρά, και καμάρωναν σαν στρατιώτες. Εκεί, λοιπόν, ξεκίνησαν όλα. Όταν μία από τις λεύκες δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Μα πως συνέβη αυτό; αφού την ίδια φροντίδα είχαν, την ίδια περιποίηση, την ίδια ‘ανατροφή’.

– Τι λάθος έκανα με σένα;

Αναρωτιόταν ο κυρ Σταύρου, ‘ο μπαμπάς’, ‘ο πατερούλης’ ή ‘μπαμπάκας’ των δέντρων.

Και συνέχισε λέγοντας:

Πώς μπερδεύτηκε σπόρος από άλλη ποικιλία στο σακούλι μου;

Τότε τα γειτονικά δέντρα άρχισαν την καζούρα. Έστειλαν τους λευκούς τους σπόρους σαν βαμβάκι να ταξίδεψαν από την μία άκρη στην άλλη σκορπίζοντας την είδηση. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό… η καταναγκαστική ‘συμμόρφωση’ της ‘διαφορετικής’ λεύκας τέθηκε σε εφαρμογή από τον ίδιο τον πατέρα…

Γιατί σε μένα; Γιατί σε αυτή την αφιλόξενη γειτονιά,

με έναν πατέρα που δεν με ήθελε;

Έλεγε η λεύκα γεμάτη απογοήτευση και στεναχώρια…

Αλλά έλεγε και άλλα πολλά, χαρούμενα και αισιόδοξα μετά το ανατρεπτικό λυτρωτικό τέλος αυτού του μοναδικού βιβλίου.

Ο Βασίλης Κουτσιαρής αυτή τη φορά μας χαρίζει μια συγκλονιστική ιστορία. Μια ιστορία άκρως αληθινή, που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Με μεστό και γεμάτο τρυφερότητα λόγο, ο συγγραφέας γράφει για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα με τρόπο μοναδικό. Με λέξεις που γίνονται ολοζώντανες εικόνες, ο Κουτσιαρής καταφέρνει όχι μόνο να κερδίσει τον αναγνώστη αλλά και να τον κατακλύσει με έντονα συναισθήματα.

Εξαιρετική και εύστοχη είναι η παρομοίωση των δέντρων-παιδιών. Ο συγγραφέας με μαεστρία καταπιάνεται με ένα θέμα δίνοντάς του ακριβώς τη βαρύτητα που του αρμόζει. Η αγωνία της αποδοχής, οι δυσκολίες της απόρριψης και οι συνέπειες της διαφορετικότητας σε μια κοινωνία, όπως αυτή που ζούμε, μπορούν να έχουν συντριπτικό αποτέλεσμα. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε πως όλα τελικά εξαρτώνται μόνο από τη στάση και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο διαφορετικό και την αποδοχή της μίας και μοναδικής πραγματικότητας: ότι η διαφορετικότητα είναι ποικιλία, ομορφιά… είναι η ίδια η ζωή.

Τι να πω τώρα για τις εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου… Εκπληκτικές! Πραγματικά, κάθε μία είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. Η απόλυτη αρμονία - κείμενο και εικόνες. Δε γνωρίζει κανείς αν οι εικόνες έγιναν για το κείμενο ή το κείμενο γράφτηκε για τις εικόνες. Είναι από τα πιο πετυχημένα ‘παντρέματα’ συγγραφέα-εικονογράφου που έχω συναντήσει.

Το βιβλίο ‘Μ’ αγαπάς, μπαμπά;’ το συνιστώ ανεπιφύλακτα για παιδιά όλων των ηλικιών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.