Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Στάση… Δημοτικό! (Ένα κουτί θάλασσα)

Ένα κουτί θάλασσα

Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος

Εκδόσεις: Μίνωας, 2019

Σειρά: Εξερευνήσεις Μυστηρίων

Ηλικία: από 9 ετών

 

Ο Μάριος είναι ένα συνηθισμένο παιδί, με συνηθισμένη εμφάνιση, και ζει μια απλή συνηθισμένη ζωή μαζί με μια συνηθισμένη οικογένεια. Μια μέρα ο μπαμπάς του παίρνει μετάθεση στον τόπο καταγωγής του, στο Πλωμάρι της Λέσβου, και μετακομίζουν οικογενειακώς.

Το γνωστό νησί των συγγραφέων, όπως ο Ελύτης και ο Μυριβήλης, σύντομα θα κερδίσει τον Μάριο και την αδερφή του, τη Λυδία. Μαζί με τους νέους τους φίλους, τον Μαυριανό, τον Στρατή και τη συμμαθήτρια του Μάριου, την Έλενα, θα εξερευνήσουν το νησί. Θα μάθουν για τον Βενιαμίν τον Λέσβιο, τη Σαπφώ και την << Παναγία την Κρυφτή >>. Θα επισκεφθούν τον πλάτανο στο οποίο ζούσε ο ζωγράφος Θεόφιλος, το Λαογραφικό Μουσείο Συκαμιάς [με αίθουσα αφιερωμένη στον Μυριβήλη] και θα φάνε φρεσκότατους χάννους. Θα ακολουθήσει μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά και ψάρεμα με παραγάδι με την παρέα τους.

Όμως γρήγορα η ανεμελιά ανατρέπεται και η περιπέτεια ξεκινά. Έχουμε πρόσφυγες στο παρασκήνιο, κερδοσκόπους απατεώνες να καραδοκούν και τον μπαμπά του Μαυρίκιου και του Στρατή ετοιμοθάνατο στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό…

Ο Κώστας Στοφόρος μας χαρίζει ακόμα ένα ταξιδιωτικό μυθιστόρημα. Είναι κάτι στο οποίο ο συγγραφέας μας έχει συνηθίσει και, κατά την άποψή μου, το κάνει πολύ καλά.

Με πλοκή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μάς ταξιδεύει στην πανέμορφη Λέσβο. Δίνει τόσες πληροφορίες όσες χρειάζονται για να αποκτήσει ο κάθε ηλικίας αναγνώστης γνώση σχετικά με την ιστορία της Λέσβου. Όμως δεν μένει μόνο στο παρελθόν, πολύ εύστοχα αγγίζει και το παρόν. Κάνει αναφορές στους πρόσφυγες χωρίς να χρησιμοποιεί μελοδραματισμούς και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα της Greenpeace που προωθεί και υποστηρίζει την ήπια αλιεία η οποία σέβεται την θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον.

Έχοντας πάει στη Λέσβο πριν από πολλά χρόνια, αρκετά από τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο μου ξύπνησαν αναμνήσεις, και άλλα τόσα που μου κινήσαν την περιέργεια να την ξαναεπισκεφθώ.

Το << Ένα κουτί θάλασσα >> είναι ένα βιβλίο που θα επιμορφώσει, θα ψυχαγωγήσει και θα ταξιδέψει τον κάθε αναγνώστη σε ένα πανέμορφο και πολυδιάστατο νησί του Βορείου Αιγαίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.