Παραμυθένιες βόλτες: Μανόλο & Μανολίτο και Μανουήλ - Το φως των αστεριών - ΚΩΔΙΚΑΣ DA VINCI ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Τη λένε Αναστασία Ευσταθίου, είναι γεμάτη όνειρα, ενέργεια, δημιουργικότητα και γεμάτη αγάπη για τα παιδιά και τα βιβλία. Είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας και όπως χαρακτηριστικά η ίδια λέει ψάχνει ένα αντιβιοτικό σε αυτήν την άχαρη πραγματικότητα, σταλάζοντας μελάνι στο χαρτί, παίζοντας ερασιτεχνικά θέατρο σε τοπικό Σύλλογο, συμμετέχει σε δράσεις για τον πολιτισμό, διδάσκοντας στη σχολική τάξη, εμπνέοντας τους μαθητές της να δρουν σε καινοτόμα προγράμματα, στήνοντας Διαδικτυακούς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, διευθύνοντας ένα δημοτικό σχολείο, υλοποιώντας «Μαγικές Βιβλιοαποδράσεις» με μαθητές και δασκάλους, επιμορφώνοντας εκπαιδευτικούς και συνεχίζει... ξύνοντας ανελέητα τα μολύβια της μήπως με την αιχμηρή τους μύτη κατορθώσουν να αποτυπώσουν σταγόνες της ανησυχίας της στο λευκό χαρτί. Τι άλλο μένει να πει κανείς γι’ αυτήν την πολυσχιδή προσωπικότητα της Αναστασίας που μας καταπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά με τα έργα της; Έχει γράψει πολλά βιβλία που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους καθώς και βιβλιοκριτικές στη στήλη "Βιβλία για Νέους" στον "Μαγικό Κόσμο" αλλά και πολλά παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά άρθρα που φιλοξενήθηκαν σε εκπαιδευτικά περιοδικά, στον τύπο, σε συνέδρια, πολιτιστικές δράσεις και διαδικτυακούς τόπους. Περισσότερα για τα έργα και τα βιβλία της μπορείτε να βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα της http://www.anastasiaefstathiou.gr/index.php

Στις Παραμυθένιες βόλτες η Αναστασία παρουσιάζει τρία βιβλία, το «Μανόλο & Μανολίτο και Μανουήλ», « Το φως των αστεριών» καθώς και το «Κώδικας DA VINCI».

 

Παρουσίαση Αναστασία Ευσταθίου

 

«Μανόλο & Μανολίτο και Μανουήλ»

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις Πατάκη

Η παρέα του Μανόλο, όπως την γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα, μεγάλωσε. Αυξήθηκε κατά ένα άτομο… Ο συγγραφέας Μανόλo, το μικρό αγόρι ο Μανολίτο, η σκυλίτσα η Νύχτα και ο νέος φίλος, ο Μανουήλ, ο μελαχρινός έφηβος με τα γαλανά μάτια απ’ το βορρά, που δουλεύει στο φυτώριο, μοιράζονται στιγμές «της ζωής και της φύσης». Ζουν στην ίδια γειτονιά με τα γραφικά σπίτια με τις περιποιημένες αυλές και το ποτάμι που τη διασχίζει.

Η Νύχτα χάθηκε. Όλοι όσοι αγαπούν το χαριτωμένο άσπρο σκυλάκι ψάχνουν να το βρουν και αγωνιούν. «Δύσκολα κανείς κοιμάται όταν ανησυχεί για το έχει συμβεί σε κάποιο πλάσμα που αγαπά» εκμυστηρεύεται ο Μανόλo. Ευτυχώς το έφερε τραυματισμένο στο σπίτι του το πρωί ο Μανουήλ και του έδωσε μεγάλη χαρά. Από εκεί ξεκινά και η νέα φιλία του Μανόλο με το αγόρι που «η γιαγιά είχε σκεφτεί να τον στείλει στη μεγάλη πολιτεία, κι ενώ θα τέλειωνε το γυμνάσιο, παράλληλα θα μάθαινε και πως προσέχει και φροντίζει τα φυτά κάποιος που έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο».

Κι ο Μανόλο, ο συγγραφέας, που όλα τα βλέπει μέσα από το αδράχτι των ιστοριών πλέκει μια ακόμα ιστορία για τον νέο του φίλο. Μια ιστορία για ένα βεργολύγερο κυπαρίσσι. Γιατί με κυπαρίσσι μοιάζει ο νεαρός του φίλος «Αν ήταν σωστή η σκέψη που είχα κάνει πως το δέντρο που ταίριαζε στον Μανουήλ ήταν το λεπτό, το βεργολύγερο και το θλιμμένο κυπαρίσσι…»

Και πόσο την έχει ανάγκη αυτή την ιστορία ο νέος του φίλος τώρα που ο παππούς του θα φύγει για πάντα. Ο Μανόλo, ο Μανολίτο και η σκυλίτσα Νύχτα θα συνοδέψουν τον Μανουήλ στο Βορρά. Θα φιλοξενηθούν από τη γιαγιά του νεαρού αγοριού και θα τον στηρίξουν στις δύσκολες ώρες.

Είναι που δεν έκανε πολλά ταξίδια ο εγγονός, όπως ήθελε ο παππούς του. Τα ταξίδια, όμως, τα κάνουμε με το μυαλό και τα αφήνουμε να μπουν μες στην ψυχή μας. «Εδώ μέσα όλα τα ταξίδια γίνονται», ήταν οι τελευταίες κουβέντες του παππού στον εγγονό του δείχνοντάς το μέτωπό του.

Ένα βιβλίο ψαγμένο. Κεντημένο στη λεπτομέρειά του. Τρυφερό, ευαίσθητο, λυρικό. Αναδεικνύει τις σχέσεις των παιδιών με τους δεύτερους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες και τους σημαντικούς «άλλους». Σχέσεις ζωής, ειδικά όταν δεν υπάρχουν οι γονείς.

Στην όμορφη αφήγηση παρεμβάλλονται αλληγορικές ιστορίες της μυθολογίας για δέντρα, κηπουρούς και φυτά. Περιέχει ιστορίες για τη Δάφνη και τον Απόλλωνα, του κηπουρού, του κυπαρισσιού και του πεύκου. Ένα βιβλίο λυρικό που διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους. Αποπνέει ισορροπία και ηρεμία. Η εικονογράφηση της Σαμαρτζή προσθέτει στο κείμενο κι εμπλουτίζει την παραμυθιακή ατμόσφαιρα.

Ένας φτασμένος συγγραφέας, ο Μανόλο ή ο Μάνος Κοντολέων, εξακολουθεί να μοιράζεται τις μύχιες σκέψεις του με τους αναγνώστες του θέλοντας να τους κάνει συνεπιβάτες στα ταξίδια σε αρχαίους μύθους αλλά και στην ανεξάντλητη ελληνική λογοτεχνία και ποίηση μεγάλων δημιουργών σαν τον Γ. Βιζυηνό και τον Οδυσσέα Ελύτη.

 

«Το φως των αστεριών»

Συγγραφέας: Ελπίδα Ισμαήλ

Εκδόσεις Κέδρος

Η δεκαεννιάχρονη Αλίκη μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που η οικογένειά της, της τα παρέχει όλα. Πλούσιο σπίτι, υπηρετικό προσωπικό κι έναν πατέρα που θέλει να επιβάλλει τη γνώμη του και να χαράξει πορεία στο μέλλον της μεγάλης του κόρης. Η Αλίκη, όμως, παρόλο το νεαρό της ηλικίας της, έχει τα δικά της όνειρα κι έναν χαρακτήρα ισχυρό κι επίμονο. Ό,τι αγαπά θέλει να το προστατεύει και να επενδύει πάνω σε αυτό. Κάνει τη δική της επανάσταση με όποιο κόστος.

Ο Δαμιανός θα χαράξει την πορεία της ζωής της. Δεν πρόκειται για άνθρωπο αλλά για το αγαπημένο της άλογο. Μια περιπέτεια θα ξεκινήσει για να τον ξανααποκτήσει, όταν ο πατέρας της πουλά το άλογο σε έναν εκπαιδευτή αλόγων.

Η μοίρα της Αλίκης έχει απρόσμενα γυρίσματα. Ο Άρης, ο εκπαιδευτής αλόγων δεν είναι απλά ένας ιδιοκτήτης αλλά είναι δεμένος άρρηκτα με τη ζωή της. Καλά κρυμμένα μυστικά θα φανερωθούν και θα δώσουν νόημα στη ζωή της.

Γνωρίζει τον Φίλιππο, έναν νεαρό άντρα που θα γίνει ο έρωτας της ζωής της. Η Νεφέλη, η καλύτερή της φίλη θα τη στηρίξει στις μεγάλες αποφάσεις που παίρνει να εγκαταλείψει τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη, να φύγει απ’ την ασφάλεια του σπιτιού της και να τη φιλοξενήσει στο σπίτι της.

Αποκτώντας τον Δαμιανό, συναντιέται και με τις μεγάλες αλήθειες της ζωής. Θα ισορροπήσει ανάμεσα στην οικογένειά της και στον νέο ρόλο του Άρη στη ζωή της. Ένα ατύχημα, όμως, που προξένησε η ίδια άθελά της στον ιππικό όμιλο θα τα ανατρέψει όλα και θα φέρει τα πάνω κάτω. Ο Άρης κινδυνεύει να μην ξαναϊππεύσει. Ο Δαμιανός χαροπαλεύει μετά το χτύπημα. Η γυναίκα και η κόρη του Άρη τρέφουν εχθρικά αισθήματα για την Αλίκη. Η ίδια τραυματισμένη τα βλέπει όλα μαύρα, αλλά δεν χάνει ποτέ την πίστη της.

Τις 397 σελίδες του βιβλίου διατρέχει η αγάπη της νεαρής για το άλογο. Μια αγάπη που γίνεται σχέση ζωής, διαμορφώνει τις αποφάσεις του μέλλοντος και της προσωπικής πορείας της νέας γυναίκας, αλλά κυρίως υπογράφει την ευτυχία της. Κι, όπως λέει ο Άρης: «Δεν έχει σημασία με ποιον θα νιώσεις της ευτυχία. Σημασία έχει να τη βρεις. Είτε σε άνθρωπο, είτε σε άλογο, είτε σε άλλο ζώο… ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΗΝ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΑ. Μπορεί να χρειάζεται να αποκτήσεις πράγματα για να είσαι χαρούμενος. Αλλά ευτυχισμένος είσαι όταν η ψυχή σου είναι πλήρης, χωρίς να έχεις ιδιαίτερα πολλά».

 

ΚΩΔΙΚΑΣ DA VINCI ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Συγγραφέας: Brown Dan

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο διάσημος καθηγητής συμβολολογίας στο Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον βρίσκεται στο Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους. Η άγρια δολοφονία του Ζακ Σονιέρ, διεθνούς φήμης εφόρου του μουσείου του Λούβρου, είναι η αιτία να πάρει μέρος ο καθηγητής στην αναζήτηση της αλήθειας. Δίπλα στο πτώμα του άτυχου άντρα, μια σειρά γρίφων απαιτεί τη βαθιά γνώση του Λάνγκντον στα σύμβολα και στους κώδικες για να βρεθεί η λύση.

Στην εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος έρχεται αρωγός η εγγονή του δολοφονημένου, Γαλλίδα αποκρυπτογράφος Σοφί Νεβέ. Μαζί με τον καθηγητή θα ζήσουν μια επικίνδυνη περιπέτεια στους δρόμους του Παρισιού με ένα άγρυπνο μάτι να γνωρίζει κάθε κίνησή τους. Θα τα καταφέρουν να βρουν τη λύση;

Τα έγγραφα της μυστικής οργάνωσης με το όνομα το «Κοινό της Σιών» κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Θα καταφέρει η εγγονή να διώξει τα φαντάσματα του παρελθόντος σχετικά με ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον παππού της; Και πόσο, όσα σημαντικά ήθελε να μοιραστεί μαζί της ο παππούς της, θα ρίξουν φως στις αλήθειες που αναζητούν;

Ένα αγαπημένο βιβλίο που σε ταξιδεύει στην ιστορία, στην πολιτική και στην τέχνη, αλλά και σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ο δρόμος για την αλήθεια δεν είναι πάντοτε στρωμένος με ροδοπέταλα. «Δεν βρίσκεις εσύ το Άγιο Δισκοπότηρο. Το Άγιο Δισκοπότηρο είναι αυτό που σε βρίσκει. Το μονοπάτι μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο… Το Δισκοπότηρο μας μιλά διαμέσου των αιώνων», λέει ένας από τους ήρωες του βιβλίου. Το βιβλίο είναι άριστα δομημένο έτσι ώστε τα έργα του Λεονάρντο ντα Βίτσι και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών που άφησαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία της τέχνης να πλέκονται σε μια συναρπαστική περιπέτεια τυλιγμένη στην αχλή του μυστηρίου. Πρόλογος, 83 κεφάλαια δράσης, έγχρωμο ένθετο με φωτογραφίες των τόπων που εξιστορούνται, επίλογος κι ευχαριστίες όλα σε ένα καλογραμμένο βιβλίο 472 σελίδων.

Διάβασα τον ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI πριν χρόνια και με είχε εντυπωσιάσει το θέμα και η πλοκή του αριστοτεχνικά γραμμένου αυτού βιβλίου. Είχα απολαύσει την ανάγνωσή του, ενός βιβλίου που διαπραγματευόταν την πίστη και την αλήθεια, αλλά και τις δολοπλοκίες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Το ίδιο βιβλίο για νέους αυτή τη φορά έχει την ίδια γοητεία. Χωρίς εκπτώσεις και αυτή η έκδοση διαπραγματεύεται αλήθειες στην ιστορία του πολιτισμού μα κυρίως, διαπραγματεύεται την εσωτερική αλήθεια που καλείται να βρει στα μονοπάτια της ανάγνωσης ο νέος αναγνώστης. Στην εισαγωγή του ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «…ελπίζω πως το ταξίδι θα σε εμπνεύσει να επιμείνεις στην αναζήτηση της δικής σου αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή».

Ένα βιβλίο που δεν θέλεις να τελειώσει. «Το διάβασα κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα απίστευτη πλοκή σε κρατά καθηλωμένη μέχρι την τελευταία σελίδα!», τετριμμένος σχολιασμός αναγνώστριας στο διαδίκτυο, αλλά πέρα για πέρα αληθινός στην περίπτωση του Κώδικα ντα Βίτσι.

Γοητευτικό και ταξιδιάρικο σε διαδρομές πολιτισμού μέσα στη «σοφία των αιώνων». Σε ένα παιχνίδι συμβόλων, μυστικών και κωδίκων που αποκαλύπτονται σταδιακά, σελίδα τη σελίδα μέχρι την τελευταία λέξη έτσι που να μην θέλεις να τελειώσει το αναγνωστικό ταξίδι.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.