Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά)

 

Τίτλος: Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά

Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη

Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης

Εκδόσεις: Διόπτρα

 

«Ένα όμορφο πρωινό, ένα μικρό αγόρι που θέλει να μάθει όλα τα μυστικά του κόσμου, εξερευνά τον κήπο του σπιτιού του. Ανάμεσα στα λουλούδια ανακαλύπτει μια χελώνα με πολύχρωμο καβούκι. Η χελώνα του αναθέτει μια αποστολή...να της φέρει 4 αβγά και του υπόσχεται να του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό! Μέσα από τα ταξίδια του, το μικρό αγόρι θα μάθει για τη διαφορετικότητα και πώς μπορεί να αγαπά και να αποδέχεται όλους τους ανθρώπους με σεβασμό.»

Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά είναι το δεύτερο παραμύθι της Κατρίνας Τσάνταλη μετά το πολυαγαπημένο το Σοφάκι και ο Ντο. Ας γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το αγόρι λοιπόν! Το μικρό αγόρι δεν μας λέει το όνομά του. Είναι απλά ένα μικρό αγόρι, όπως όλα τα μικρά αγόρια, που έχει την περιέργεια να ανακαλύψει τον κόσμο, να βρει απαντήσεις στις ερωτήσεις του και να μάθει. Να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Και σαν μικρός που είναι, από πού να ξεκινήσει καλύτερα; Μα από τον κήπο του σπιτιού του. Εκεί συναντά για καλή του τύχη μια χελώνα, σοφή. Σοφή από τις εμπειρίες που φορτώνουν στην πλάτη της τα πολλά χρόνια που ζει σε αυτόν τον κόσμο. Εκείνη, σαν ένα «ευχαριστώ» για την λιχουδιά που της προσφέρει το αγόρι, αποφασίζει να του αποκαλύψει ένα μυστικό. Εκείνος, πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει μια αποστολή! Να φέρει στην χελώνα 4 διαφορετικά αβγά! Πράγμα όχι και τόσο εύκολο αφού το αγόρι θα πρέπει να γυρίσει όλο τον κόσμο προκειμένου να τα βρει! Από το χωριό της γιαγιάς του μέχρι την μακρινή Αυστραλία, το μικρό αγόρι γεμίζει εικόνες και εμπειρίες. Είναι όμως μόνο αυτό το δώρο της σοφής χελώνας; Μήπως είναι κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό;

Η χελώνα θέλει να του προσφέρει το μυστικό της ευτυχίας και αυτό θα το μάθει το αγόρι μόνο όταν διαπιστώσει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το χρώμα μας, το σώμα μας, την διανοητική μας κατάσταση και τόσα άλλα που αποτελούν ταμπέλες που μας χωρίζουν, είμαστε στην ουσία ίδιοι! Είμαστε άνθρωποι! Και η συνειδητοποίηση μιας τέτοιας πραγματικότητας είναι απίστευτα απελευθερωτική, αλλάζει την οπτική μας και την προοπτική μας για την ζωή και τον κόσμο, μας χαρίζει απλότητα και ηρεμία.

Διαβάζοντας το βιβλίο νιώθει κανείς σαν να ακούει την συγγραφέα να το αφηγείται, καθισμένη μαζί με τους μικρούς της ακροατές σε μια «χουχουλιάρικη» γωνιά, με ένα φλυτζάνι σοκολάτας για όλους. Comfort book…Οι ζωγραφιές του Κώστα Θεοχάρη είναι εκείνες που θα σε τραβήξουν προς το βιβλίο και θα σε κάνουν να το ανοίξεις. Γεμάτες ευαισθησία και ρετρό διάθεση αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα σύγχρονες.

Χρειαζόμαστε ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα και τον ρατσισμό; Ναι! Χίλια ναι! Στους καιρούς μας όπου το πιο ανησυχητικό σημείο είναι η άνοδος του φασισμού και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει, όπου ο σχολικός εκφοβισμός καλά κρατεί, πρέπει να μαθαίνουμε και να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας τις πανανθρώπινες αξίες που τόσο κινδυνεύουν. Άλλωστε, όπως μας λέει η συγγραφέας, αφορμή για την συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν οι «απόψεις» ενός μικρού παιδιού για το μαύρο χρώμα και για ό,τι αυτό συνόδευε στο μυαλουδάκι του. «Απόψεις» που «μπολιάστηκαν» στο μικρό παιδί από τον ενήλικα. Όμορφα και ευαίσθητα βιβλία χρειαζόμαστε λοιπόν για να δείξουμε στα παιδιά μας το καλό... Και για αυτό ευχαριστούμε από καρδιάς την Κατρίνα Τσάνταλη και τον Κώστα Θεοχάρη!

(προτείνεται για παιδιά από 5 χρονών αλλά θεωρώ ότι μπορεί άνετα να διαβαστεί και σε μικρότερα)

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.