Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Το κοντολαίμικο κοτσύφι)

 

Τίτλος: Το κοντολαίμικο κοτσύφι

Συγγραφέας: Λιλή Λαμπρέλλη

Ζωγραφιές: Βάσω Ψαράκη

Εκδόσεις: Πατάκη

«Μια στιγμή ησυχίας σ’ έναν κόσμο γεμάτο τσακωμούς έδωσε τη δύναμη σ’ ένα μικρό κοτσύφι να βγει απ’ τ’ αυγό του και να περπατήσει προς την αληθινή ζωή – πέρα απ’ το χωράφι με τις τσουκνίδες που τσιμπάνε με τη χλεύη τους, πέρα από τον βάλτο όπου μπορείς να κολλήσεις για πάντα. Χάρη στη φιλία, έφτασε στη λιμνοθάλασσα- εκεί που πετάνε τα πουλιά.»

Μια μέρα, μέσα σε ένα χωράφι γεμάτο τσουκνίδες (ξέρουμε όλοι πώς τσιμπούν και πώς τσούζουν οι τσουκνίδες) βρέθηκε ένα αυγουλάκι ανυπεράσπιστο. Οι τσουκνίδες όλη μέρα μάλωναν και αντάλλαζαν άσχημες κουβέντες και το αυγουλάκι μας φοβόταν πολύ να ανοίξει για να ξεμυτήσει από μέσα ο κάτοικός του. Όμως, η καλή του Μοίρα έτυχε να περνά από εκεί. Το αυγουλάκι της ζήτησε επιτέλους λίγη γαλήνη και ησυχία και εκείνη, έστω για λίγο, του έκανε το χατίρι. Μεμιάς ξεπήδησε από μέσα ένα κοτσύφι! Οι τσουκνίδες όμως δεν πτοήθηκαν. Συνέχισαν τους καβγάδες τους και βρήκαν και αφορμή να το κοροϊδεύουν και να το υποτιμούν. Το κοτσυφάκι ήταν απελπισμένο. Μάταια περίμενε την Καλομοίρα να το βοηθήσει να ξεφύγει από εκείνο το πνιγερό μέρος. Ώσπου μια σοφή πασχαλίτσα του είπε «Αχ μικρό κοτσύφι, δεν το κατάλαβες πως οι μοίρες μας είναι ανήμπορες αν εμείς δεν κάνουμε κάτι για να βρούμε τον δικό μας δρόμο;» Το κοτσύφι την άκουσε την πασχαλίτσα. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το χωράφι που τόσο το πλήγωνε και να πάει προς τον ήλιο, προς τη λιμνοθάλασσα, μαζί με τα άλλα κοτσύφια της γενιάς του. Ο δρόμος του δεν ήταν εύκολος. Κόλλησε μέσα στις λάσπες του βάλτου και αν δεν ήταν ο κάστορας να το βοηθήσει, ποιος ξέρει αν θα τα κατάφερνε...Το οδήγησε στο φως, στην λιμνοθάλασσα. Το προέτρεψε να ανεβεί ψηλά στο δέντρο, να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει... «Είσαι η μοίρα μου;» τον ρώτησε το κοτσύφι. «Είμαι φίλος σου» απάντησε ο κάστορας. «Ε, τότε αυτά τα δυο είναι το ίδιο» σκέφτηκε το κοτσύφι.

Ένα αλληγορικό παραμύθι για παιδιά και για μεγάλους με τον ευαίσθητο και ποιητικό λόγο της Λιλής Λαμπρέλλη και τις ολοζώντανες, εκφραστικές και αισθητικά πανέμορφες ζωγραφιές της Βάσως Ψαράκη. Ένα αισιόδοξο μάθημα ζωής για τα παιδιά αλλά και για όλους εμάς που αισθανόμαστε ακόμη μικρά κοτσύφια. Ο κόσμος είναι σκληρός, πολλές φορές χαιρέκακος και αποτρεπτικός. Δεν αφήνει το μικρό κοτσύφι ούτε καν να βγει από το αυγό του. Και μπορεί η τύχη, η Καλομοίρα να το βοήθησε να ξεμυτήσει, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να συνεχίσει με τις δικές του δυνάμεις. Θα ακούσει πολλά που θα το πληγώσουν σωματικά και ψυχικά. Ας το πληγώσουν. Εκείνο θα συνεχίσει μέχρι να βγει στο φως. Θα βαλτώσει, θα αποθαρρυνθεί , θα ξαναπροσπαθήσει, αλλά όχι μόνο του. Με φίλους στις αποσκευές της ζωής του. Αυτοί είναι πλέον η καλή του Μοίρα. Θα το προτρέψουν να ανεβεί ψηλά, να μην φοβηθεί, να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει. Να πετάξει με τα άλλα κοτσύφια της γενιάς του στον μεγάλο ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.