Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Ο ευγενικός κροκόδειλος)

Τίτλος: Ο ευγενικός κροκόδειλος

Κείμενο: Λουτσία Παντσιέρη

Εικονογράφηση: Αντόν Τζονάτα Φεράρι

Απόδοση: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις: Καλέντη

 

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τεράααστιος κροκόδειλος, με κοφτερά δόντια αλλά με μια ευαίσθητη καρδιά. Ο ευγενικός κροκόδειλος ονειρευόταν να αποκτήσει κι εκείνος μια οικογένεια, να γίνει το τέλειο κατοικίδιο και να παίζει με τα παιδιά. Τι θα γίνει, όμως, όταν γλιστρήσει κρυφά από τις σελίδες του βιβλίου του...σε ένα αληθινό σπίτι;»

Είναι αλήθεια ότι οι κροκόδειλοι είναι ζώα δυνατά, τρομακτικά και αιμοβόρα! Τους βλέπεις, τους θαυμάζεις αλλά παγώνει το αίμα σου! Όχι όμως όλοι...υπάρχει και ένας κροκόδειλος με τρομακτική εμφάνιση αλλά τρυφερή κι ευαίσθητη καρδιά. Ο κροκόδειλος του βιβλίου μας!

Ο πόθος του δεν ήταν ποτέ μια μικρή αντιλόπη στην καρδιά της ζούγκλας αλλά να γίνει το τέλειο κατοικίδιο μιας οικογένειας. Καλύτερο και πιο υπάκουο και από όλα τα σκυλιά, γατιά και ψάρια αυτού του κόσμου. Ήξερε να κάνει ένα σωρό ευγενικά πράγματα αλλά πιο πολύ απ’ όλα, ήθελε να προσφέρει την τρυφερή του ψυχή στα παιδιά της οικογένειας. Ποιος όμως ονειρεύεται κροκόδειλους για κατοικίδιο; Κανείς με λίγο μυαλό στο κεφάλι του!

Κι όμως ο κροκόδειλός μας σκέφτηκε κάτι εξαιρετικά έξυπνο...Σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχει ένα μέρος όπου όλα μα όλα μπορούν να συμβούν...Τα βιβλία των μικρών παιδιών! Δεν έχασε χρόνο λοιπόν και τρύπωσε στις σελίδες ενός βιβλίου μιας οικογένειας με μπαμπά, μαμά και τρία χαριτωμένα παιδάκια! Μέσα από εκεί μπορούσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Τακτοποιούσε παιχνίδια, έπλενε πιάτα, έδιωχνε μακριά τους εφιάλτες των παιδιών, άλειφε φέτες με μαρμελάδα! Μα ποιος μπαίνει κρυφά στο σπίτι μας και μας κάνει όλα αυτά τα ονειρεμένα πράγματα; Αναρωτήθηκε η οικογένεια.

Κλεισμένοι σε μια ντουλάπα έστησαν καρτέρι ένα βράδυ. Όχι δεν ήταν νεράιδα, ούτε ξωτικό! Ήταν κροκόδειλος με χίλια και βάλε κοφτερά δόντια! Η μαμά κι ο μπαμπάς τρομαγμένοι αλλά γενναίοι αποφάσισαν να τον διώξουν. Τα παιδιά όμως; «Να τον κρατήσουμε εδώ, μαζί μας! Είναι ο ευγενικός κροκόδειλος!» παρακάλεσαν. Ο κροκόδειλος όμως έκανε την κίνηση ματ. Το πρωί σέρβιρε ζεστό καφέ στην μαμά και στον μπαμπά. Και οι τελευταίες τους αμφιβολίες εξαφανίστηκαν. «Κανένα, μα κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο, ακόμα κι εκείνο που δε δείχνει αληθινό!»

Ο ευγενικός κροκόδειλος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο βιβλίο. Σαν τον κροκόδειλο της ιστορίας μας. Η εικονογράφησή του ξεχωρίζει ως ιδιαίτερη και ανατρεπτική. Άλλωστε, ο Αντόν Τζονάτα Φεράρι είναι ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς εικονογράφους, με το ιταλικό βραβείο Άντερσεν καλύτερου εικονογράφου της χρονιάς στο ενεργητικό του! Είναι ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ και τρυφερότητα που έχει στο κέντρο του την παιδική φαντασία. Από εκεί ξεκινούν όλα και αυτή μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο μας. Στην παιδική φαντασία ακόμη και τα τρομακτικά πλάσματα έχουν ψυχή! Μόνο εκεί ένα σαρκοφάγο με χίλια δόντια ονειρεύεται να αλείφει φέτες με μαρμελάδα. Μόνο εκεί οι φαινομενικά «κακοί», «άσχημοι», «κακότροποι», αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία γιατί η πρώτη εντύπωση δεν είναι πάντα και η σωστή. Μέσα από τα παιδικά μάτια ο κόσμος είναι καλύτερος, ομορφότερος, αγνός και αθώος. Μήπως γιατί τα παιδιά βλέπουν το καλό; Πόσο όμορφο θα ήταν να αλλάξουν και τα μάτια της ψυχής των μεγάλων; Προς το παρόν, ας ενισχύσουμε την παιδική φαντασία. Ας την ταΐσουμε με όμορφα παιδικά βιβλία, να βλέπει περισσότερο καλό, να μην στέκεται στην εμφάνιση αλλά στην ουσία, να βλέπει κροκόδειλους να διώχνουν τους παιδικούς εφιάλτες με φέτες με μαρμελάδα!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.