Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες και καλοκαιρινές βόλτες

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΒΟΛΤΕΣ

Δεν υπάρχουν καλύτερες βόλτες από αυτές που είναι καλοκαιρινές και παραμυθένιες κοντά σε μια παραλία! Ευκαιρία για ξεγνοιασιά και ταξίδια με βιβλία! Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές στο Μαγικό Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου! Εδώ θα βρείτε ένα σωρό φρέσκα και δροσερά βιβλία για τις ανέμελες μέρες του καλοκαιριού!

 

Γράφει η Πάττυ Παπαδήμου

Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα πιάνο στην παραλία, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

Συγγραφέας: Ελίζ Πάρσλι

Εικονογράφηση: Ελίζ Πάρσλι

Μετάφραση: Αγγελική Μόσχου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Γιατί να μην φέρεις ένα πιάνο στην παραλία; Αναρωτιέται η Μερσίνα! Πρόκειται για ένα βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά που με την υπερβολή και τις αντιθέσεις, η Ελίζ Πάρσλι προσπαθεί να κεντρίσει την κριτική σκέψη ενός μικρού αναγνώστη ώστε να τον προβληματίσει για κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις του. Συχνά οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τις υπερβολικές απαιτήσεις των μικρών παιδιών τους και αρκετές είναι εκείνες οι φορές που δεν γνωρίζουν πώς να τις διαχειριστούν. Αυτό, βεβαίως, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν συμβαίνει σε ένα δημόσιο χώρο. Η Ελίζ Πάρσλι που είναι εικονογράφος και συγγραφέας με μια σειρά από κωμικές καταστάσεις και εικόνες παρασύρει τους μικρούς μας φίλους να κάνουν μια δεύτερη ανάγνωση οξύνοντας την κρίση τους. «Επομένως αν θελήσεις να φέρεις ένα πιάνο στην παραλία, μην το κάνεις γιατί μπορεί να το χάσεις…αλλά και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ανακαλύψεις!» Το βιβλίο, αυτό, είναι το ένα από τη σειρά της Ελίζ Πάρσλι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός όπως το «Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα τσίρκο στη βιβλιοθήκη, μην το κάνεις!» και το «Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις έναν αλιγάτορα στο σχολείο, μην το κάνεις!»

 

Ευγένιος, η ιδιοφυΐα

Συγγραφέας: Christina Bellemo

Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Εικονογράφηση: Nina Cuneo
Εκδόσεις Καλέντης

Ο Ευγένιος, η ιδιοφυία, είναι ένα βιβλίο της σειράς «Διπλό ποδήλατο» από τις εκδόσεις Καλέντη που απευθύνεται σε παιδιά που μόλις έχουν κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης και τους βοηθά να ξεκινήσουν τα ταξίδια τους στον κόσμο των βιβλίων. Περιέχει δυο ιστορίες. Η πρώτη απλή και μικρή για να αρχίσεις και η δεύτερη πιο μεγάλη για να συνεχίσεις! Στην πρώτη ιστορία ο Ευγένιος είναι ένας ξεχωριστός εφευρέτης που του αρέσει να φτιάχνει όμορφες κατασκευές αλλά…άχρηστες. Έτσι έχει φτιάξει ένα εντυπωσιακό φωτιστικό σαν καμηλοπάρδαλη, που όμως δεν έχει λάμπα, έχει φτιάξει ένα ρολόι που γελάει, αντί να κάνει τικ τακ, αλλά λέει λάθος ώρα…

Τέτοια και άλλα παρόμοια επινοεί και κατασκευάζει, που προκαλούν ξεκαρδιστικές και κωμικές καταστάσεις! Η δεύτερη ιστορία αναφέρεται στην πολιτεία Παντικάνω όπου ο δήμαρχός της, Γρηγόρης Τρεχάλας, προσπαθεί να σκεφτεί πως θα σώσει τους συμπολίτες του από τη φοβερή επιδημία της βαριεστημάρας. Έτσι σκέφτεται να καλέσει για βοήθεια τον Ευγένιο, την ιδιοφυία, που μπορεί να μην τα καταφέρνει καλά στις εφευρέσεις, προτείνει όμως στους βαριεστημένους πολίτες της πολιτείας την καλύτερη λύση: Να μάθουν να απολαμβάνουν τις ομορφιές της φύσης που υπάρχουν στην όμορφη πόλη τους!

 

Poptropica

1. Χαμένη Αποστολή

2. Μυστική κοινωνία

Συγγραφέας: Μιτς Κερπάτα

Εικονογράφηση: Κότι Μέριτ

Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Πολλοί μαθητές συνδυάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές με την ανάγνωση κόμικς. Είναι γεγονός ότι η οργάνωση της εικόνας και του νοήματος κατά την αφήγηση μιας ιστορίας με τους τρεις κώδικες που διακρίνει ο Renard, τον εικονογραφικό, τον κινηματογραφικό και τον ιδεογραφικό, προσεγγίζουν, ίσως, ευκολότερα έναν μέσο αναγνώστη, αφού η αφήγηση στηρίζεται σε μια θεατρική και τηλεοπτική διάσταση, αναπαριστά ήχο και κίνηση και έτσι αποτυπώνεται η ψυχολογία των ηρώων καθώς ενισχύεται και από μια γραφιστική διάσταση. Έτσι, έχουμε δυο βιβλία της σειράς Poptropica τη «Χαμένη Αποστολή» και τη «Μυστική κοινωνία». Τα νησιά Ποπτρόπικα αντιμετωπίζουν κάθε φορά διάφορες δυσκολίες και οι ήρωες της σειράς η Μία, ο Όλιβερ και ο Χόρχε στην πρώτη ιστορία «Χαμένη Αποστολή» καθώς επιστρέφουν από τα νησιά, με τη βοήθεια ενός μαγικού χάρτη, έρχονται αντιμέτωποι με μια μυστική αδελφότητα που προστατεύει τα νησιά. Κίνδυνοι παραμονεύουν παντού και οι ήρωες καταλήγουν σε ένα χαμένο πλοίο στην Αρκτική. Στη δεύτερη ιστορία «Μυστική κοινωνία» οι ήρωες προσπαθούν να σώσουν τα νησιά από τον Οκτάβιαν και τους «Προστάτες» που πιστεύουν ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ιστορία του κόσμου. Θα προλάβουν να σταματήσουν άραγε το σατανικό σχέδιο του Οκτάβιαν ώστε να σώσουν την ανθρωπότητα από ολοκληρωτική καταστροφή;

 

Τα ξαδερφάκια του χρόνου

Συγγραφέας: Ελένη Δοριάκη

Μουσική, στίχοι ,τραγούδι: Ελένη Δοριάκη

Εικονογράφηση: Γεώργιος Δ. Κουβαράκης

Εκδόσεις Περσείδες

Τα ξαδερφάκια του χρόνου είναι ένα «μουσικό» βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για να γνωρίσουν και να μάθουν τους μήνες του χρόνου. Μαζί με τους μήνες τα παιδιά μαθαίνουν τις εποχές τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις γιορτές κάθε μήνα και εποχής αλλά και τις αλλαγές της φύσης. Ένα χρήσιμο βιβλίο που βοηθά γονείς και εκπαιδευτικούς να συστήσουν με ένα ενδιαφέρον και ελκυστικό τρόπο τους μήνες στα παιδιά τους.

Συνοδεύεται από cd με τραγούδια που αναδεικνύουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική αφού συνοδεύουν μουσικά το νησιώτικο λαούτο, το μαντολίνο και το θαμπιόλι.

 

ΛΕΣΧΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

ΣΕΡΓΟΥΦ ΧΟΛΜΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ!

Συγγραφέας: Isaac Palmiola

Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Εικονογράφηση: Nuria Aparicio

Εκδόσεις Διόπτρα

Καλοκαίρι χωρίς αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου…δεν υπάρχει! Έτσι ο Σέργουφ Χολμς μαζί με τον Ντιέγκο και την Τζούλια στην «Υπόθεση Καραμέλα», ένα από τα βιβλία της σειράς «Λέσχης Μυστηρίου» αποφασίζουν να ανακαλύψουν ποιος είναι παγιδευμένος και εκλιπαρεί για «βοείθηα». Οι καραμέλες «Καπίγκου» είχαν ιδιαίτερη γεύση και η ιστορία αρχίζει όταν ένα αγόρι ανακαλύπτει μέσα σε ένα σακουλάκι με καραμέλες ένα ανορθόγραφο μήνυμα με τη λέξη «Βοείθηα». Έτσι οι ήρωες αρχίζουν να ψάχνουν και οδηγούνται στο εργοστάσιο. Εκεί βρίσκονται μπροστά σε ένα περίεργο θέαμα: Ένα σωρό πιγκουΐνοι κλεισμένοι σε ένα εργοστάσιο με καραμέλες! Τι μπορεί να συμβαίνει και τι σχέση μπορεί να έχουν οι πιγκουΐνοι με τις καραμέλες «Καπίγκου» που έχουν μια ιδιαίτερη γεύση;

 

75 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

Συγγραφέας: Μαρία Φρίσα

Εικονογράφηση: Lola Rodigues Soler

Mετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Και επειδή όλο και περισσότερα μικρά παιδιά επιδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα «εγχειρίδιο» με 75 συμβουλές για να είσαι δημοφιλής ίσως τα «έκλεβε» λίγο από τις ατέλειωτες ώρες προσήλωσης στον υπολογιστή και ίσως τα παρέσυρε στην ανάγνωση. Πρόκειται για ένα βιβλίο της Μαρίας Φρίσα που με χιούμορ και με τη «γλώσσα» των παιδιών δίνει συμβουλές για όλα όσα πρέπει να κάνει κάποιος αλλά και όλα όσα δεν πρέπει να κάνει για να γίνει δημοφιλής. Ιδέες για να γίνεις η ψυχή της παρέας. Η εικονογράφηση και τα γραφιστικά του βιβλίου κουμπώνουν με το θέμα αφού οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες που επιδίδονται στο διαδίκτυο «στρώνονται» ευκολότερα στο διάβασμα όταν το κείμενο συνδυάζεται με σύμβολα δημιουργώντας έτσι μια οπτική αναπαράσταση ιδεών και μηνυμάτων.

 

 

Γράφει η Εύη Τσιτιρίδου:

 

Ένα πρέπει που πρέπει και δεν πρέπει και ένα πρέπει που δεν πρέπει

Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Εκδόσεις Σαββάλας

Ένα έξυπνο εικονοβιβλίο-παιχνίδι που επιχειρεί με όχημα την εντυπωσιακά εκφραστική εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, ο οποίος υπογράφει και το απλό, λιτό και πολύ σύντομο και περιεκτικό κείμενο, να βοηθήσει τα παιδικά να κατανοήσουν την έννοια των ορίων στη συμπεριφορά μας και τη σχετικότητα των απόψεων και των επιλογών μας σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας.

Θίγει «φλέγοντα» για τα παιδιά και την αγωγή τους θέματα, όπως η προσωπική καθαριότητα και η στοματική υγιεινή, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας απέναντι στην οικογένειά μας, στο σχολείο, στους φίλους μας, στην ευρύτερη κοινωνία, στα ζώα, στη φύση, στον πολιτισμό, οι ηθικές αξίες και οι αξίες της συνύπαρξης και της συνεργασίας με τους άλλους ανθρώπους.

Το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλότροπα στη σχολική τάξη και να εμπνεύσει παιδιά και εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν θέματα της καθημερινότητας με τρόπους ευφάνταστους, δημιουργικούς και ψυχαγωγικούς.

 

Τα λάθη του κροκόδειλου

Συγγραφέας: Μπάρμπαρα Πουμχέζελ

Εικονογράφηση: Σίλβια Φάμπρις

Μετάφραση: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις Καλέντη

Όπως σημειώνει ο σχολικός σύμβουλος Α/θμιαςΕκπ/σης Αχιλλέας Μανδρίκας στην αρχή του βιβλίου, «Η παιδική σειρά Διπλό ποδήλατο σχεδιάστηκε για μαθητές που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης του βασικού μηχανισμού ανάγνωσης και γραφής. Σε κάθε βιβλίο περιέχονται δύο παιδοκεντρικές, συνήθως, ιστορίες με σταδιακά αυξανόμενη δυσκολία στην ανάγνωση. Κάθε ιστορία βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη κειμένου και εικόνας, ώστε η ανάγνωση να γίνεται διασκεδαστική και ανακαλυπτική διαδικασία. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στο μικρό παιδί, που μόλις μαθαίνει να διαβάζει, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μοιραστεί τη χαρά της ανάγνωσης με τους γονείς του».

Στην πρώτη ιστορία, «Στον δρόμο για το σχολείο», ο Κρόκο ο κροκόδειλος λατρεύει να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, καθώς πηγαίνει στο σχολείο. Κάθε πρωί βλέπει ένα σωρό καινούρια πράγματα. Και χαίρεται να τα διηγείται στους φίλους και στη δασκάλα του και να σκαρώνουν ιστορίες. Στη δεύτερη ιστορία «Λάθος ή άθλος;», ο Κρόκο μαθαίνει σιγά σιγά να γράφει. Είναι όμως ένας ονειροπόλος κροκόδειλος, που συχνά μπερδεύει τα γράμματα. Άλλοτε τα ανακατεύει κι άλλοτε τα ακούει όπως τα φαντάζεται εκείνος. Και κάπως έτσι μια βελόνα γίνεται κολόνα, τα κλαδιά γίνονται καρδιά κι ένα λάθος γίνεται άθλος την κατάλληλη στιγμή.

Ένα ευφάνταστο και διασκεδαστικό βιβλίο που μπορεί να δώσει πολλές ιδέες για παιχνίδια γνώσεων και όχι μόνο!

 

Μπλουμ! Ταξιδάκι με λέξεις, νότες και εικόνες

Συγγραφέας: Μαριλένα Καββαδά

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις Διάπλους

«Το ταξίδι μιας σελίδας από την ώρα που έγινε χάρτινη βαρκούλα ως τη στιγμή που μεταμορφώθηκε σε χάρτινη σαΐτα. Ένα ταξίδι με σταλαγματιές ονείρου, σε τόπους φαντασίας που γεννούν οι λέξεις, οι νότες κι οι εικόνες. Γιατί η χαρά είναι στο ταξίδι και όχι στο λιμάνι...Γιατί ταξιδεύουμε για να αλλάζουμε ιδέες κι όχι μέρη...Γιατί στο τέλος κάθε ταξιδιού κρύβεται η αρχή του επόμενου...Γιατί, όπως λέει ο Alain de Botton, «Το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του πανέμορφου αυτού βιβλίου.
Ένα μουσικό εικονοβιβλίο - παιχνίδι που προσκαλεί τα παιδιά στον κόσμο της χαράς και της φαντασίας, της δημιουργίας και της έκφρασης, του παιχνιδιού και της έμπνευσης, με οδηγούς τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική. Ένα πολύτιμο και καλαίσθητο παιδαγωγικό εργαλείο για το σπίτι, το σχολείο, την παρέα, αλλά και για τους χώρους ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των παιδιών εκτός σπιτιού. Περιέχει
CD και πολλές ιδέες για την εμψύχωση της ιστορίας. Την αφήγηση της ιστορίας έχει κάνει η συγγραφέας παρέα με το Γρηγόρη Βαλτινό, τη μουσική του τραγουδιού έγραψε ο Χρήστος Γιαννούλης σε στίχους Μαριλένας Καββαδά. Ερμηνεύει η Ελένη Πέτα.

 

 

Γράφει η Μαριάννα Κουμαριανού

 

«Η παραλία τη νύχτα»

Συγγραφέας: Έλενα Φερράντε

Εικονογράφηση: Μάρα Τσέρρι

Μετάφραση: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις Πατάκη

Η Μάτη έχει μια αγαπημένη κούκλα, την Τσελίνα. Είναι αχώριστες. Κάνουν τα πάντα μαζί, σαν μια μαμά με το παιδί της. Η Μάτη έχει μάθει στην Τσελίνα λέξεις που τις ανταλλάσσουν όσο παίζουν.

Στην ιστορία μας, η Μάτη έχει πάει στη θάλασσα με την οικογένειά της. Εννοείται είναι μαζί και η κούκλα της. Όμως η οικογένεια φεύγει και η κούκλα μένει σχεδόν θαμμένη στην άμμο να φωνάζει τη Μάτη χωρίς αποτέλεσμα…

Η κούκλα μένει μόνη τη νύχτα. Συναντά τον Κακό Ναυαγοσώστη και τον Πελώριο Τσουγκράνα, που με ένα αγκίστρι θέλουν να της κλέψουν κάθε λέξη, τα βάζει με τη φωτιά, την καταπίνει το κύμα…

Θα έλεγα τρομακτική ιστορία. Σαν τις ιστορίες που επινοούν τα παιδιά όταν θέλουν να αναμετρηθούν με τους φόβους τους. Ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Μια ηρωίδα κούκλα, παιχνίδια που μιλάνε και σκέφτονται αλλά και ανήμπορα ή μάλλον εξαρτημένα από τους ανθρώπους. Ασφαλή, λοιπόν, πλαίσια και αφηγήσεις από τον κόσμο της φαντασίας και των θαυμάτων, που όλα είναι πιθανά αλλά και όλα μπορούν να ανατραπούν.

 

Το αγόρι με τη βαλίτσα

Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου – Μάικ Κένι

Εικονογράφηση: Βασίλης Σελιμάς

Εκδόσεις Πατάκη

Το αγόρι με τη βαλίτσα. Διάλεξε να τον λένε Σεβάχ. Μαζί με την οικογένειά του, άφησε το σπίτι του μια μέρα που ακούγονταν «βροντές». «Μην κοιτάτε πίσω», είπε ο πατέρας του φεύγοντας. Και άρχισε το ταξίδι…

Ένα ταξίδι χωρίς την οικογένειά του. Βρήκε όμως την Κρίσια και την έκανε φίλη. Όμως τελείωσαν τα λεφτά και έπρεπε να συνεχίσουν μόνοι τους στο κρύο. Και να δουλέψουν για να μαζέψουν όσα μπορούσαν και να φύγουν ξανά για «να περάσουν από τη μια μεριά του κόσμου στην άλλη».

 

 

Γράφει ο Βασίλης Κουτσιαρής

Το κουνελάκι άκουγε

Κείμενο – εικόνες: Cori Doerrfeld

Μετάφραση: Λύντη Γαλάτη

Διόπτρα, 2018

Μια μέρα ο Άλκης αποφάσισε να φτιάξει ένα πυργάκι! Ήταν πραγματικά κάτι μοναδικό! Ξαφνικά όμως πουλιά εμφανίστηκαν και το γκρέμισαν. Ο Άλκης ήταν απαρηγόρητος. Τότε μια κότα τον πλησίασε και του ζήτησε να το συζητήσουν. Εκείνος όμως δεν ήθελε να μιλήσει σε κανέναν κι έτσι η κότα έφυγε. Έπειτα ήρθε ο αρκούδος και του ζήτησε να φωνάξουν μαζί δυνατά, γιατί σίγουρα θα ήταν θυμωμένος. Ο Άλκης όμως δεν ήθελε να φωνάξει κι έτσι ο αρκούδος έφυγε.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα κουνελάκι. Τον πλησίασε κι έκατσε σιωπηλά πλάι του…

Πολλές φορές όταν είμαστε στεναχωρημένοι με κάτι που μας έχει συμβεί, δεν θέλουμε ούτε να το συζητήσουμε ούτε να φωνάξουμε δυνατά ούτε να πούμε ότι δε συνέβη ποτέ… Θέλουμε απλά κάποιον δίπλα μας. Να νιώθουμε την παρουσία του χωρίς να μιλάμε. Να ξέρουμε πως αυτός θα είναι εκεί, μόλις εμείς είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, να φωνάξουμε ή ό, τι άλλο εμείς αποφασίσουμε.

Υπέροχο βιβλίο από την Αμερικανίδα συγγραφέα – εικονογράφο Cori Doerrfeld η οποία σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του κολεγίου St. Olaf και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο κολέγιο Minneapolis. «Το κουνελάκι άκουγε» είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

 

Κυριάκος ο Σαγόνιας

Κείμενο – εικόνες: Jarvis

Απόδοση – επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος

Παπαδόπουλος, 2018

Ο Κυριάκος ήταν απόγονος μιας γενιάς πολύ τρομακτικών κροκόδειλων. Το φόρτε του ήταν οι τρομάρες που μοίραζε στη ζούγκλα. Καθημερινά, αφού γυάλιζε τα λέπια του, ακόνιζε τα νύχια του και βούρτσιζε τα τρομακτικά δόντια του, έμπαινε στη ζούγκλα για να μοιράσει τις πρωινές του τρομάρες. Τα βατράχια πετάγονταν από τα κρεβάτια τους, οι μαϊμούδες έπεφταν από τα δέντρα και οι παπαγάλοι έκραζαν από τον πανικό τους. Πόσο του άρεσε του Κυριάκου να είναι τρομακτικός!

Μόλις επέστρεφε στον βάλτο του, χαλάρωνε κι ύστερα έβγαζε τα ψεύτικα δόντια του…

Είναι άραγε κάποιοι άνθρωποι τόσο κακοί όσο δείχνουν; Αν όχι, γιατί επιμένουν να παρουσιάζουν έναν ψεύτικο εαυτό και να φοβίζουν τους άλλους; Μπορούν να αλλάξουν; Κι αν τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, θα την αξιοποιήσουν άραγε;

Το νέο βιβλίο του Jarvis είναι απολαυστικό και με μπόλικο χιούμορ. Πίσω από τις λέξεις κρύβονται νοήματα που αξίζει να συζητηθούν από γονείς και εκπαιδευτικούς με τα παιδιά. Ο ήρωάς του, ο συμπαθέστατος Κυριάκος, θα κερδίσει αμέσως την συμπάθεια των μικρών μας φίλων. Για το βιβλίο του αυτό ο Jarvis κέρδισε το βραβείο «V&A Illustration Award for Best Illustrated Book».

 

Κρυφό μήνυμα γενεθλίων

Κείμενο – εικόνες: Eric Carle

Μετάφραση: Ελένη Δουκάκη

Καλειδοσκόπιο, 2018

Το βράδυ πριν από τα γενέθλιά του, ο Τιμ βρήκε έναν παράξενο φάκελο κάτω από το μαξιλάρι του. Άνοιξε το γράμμα και διαπίστωσε πως μέσα υπήρχε ένα κρυφό μήνυμα. Έπρεπε να το αποκρυπτογραφήσει, αν ήθελε να βρει το δώρο του…

Ένα πανέξυπνο βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Γυρίζοντας τις σελίδες τους από σκληρό χαρτόνι τα μικρά παιδιά θα απολαύσουν τα ζωντανά και έντονα χρώματα του Καρλ, θα αγγίξουν τα σχήματα και θα ακολουθήσουν προσεκτικά τα ίχνη, μέχρι να ανακαλύψουν την έκπληξη που τους περιμένει στο τέλος.

Μέσα από ελάχιστα λόγια, μοναδικές εικόνες και μια πρωτότυπη ιδέα ο Καρλ καταφέρνει πάντα να μας εντυπωσιάσει με κάθε νέο του βιβλίο.

Όλα του τα βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

 

Γράφει ο Γιάννης Διακομανώλης

 

Τα πρώτα μου εργαλεία

Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου

Σαββάλας, 2018

Ηλικία: 4+

Το βιβλίο «Τα πρώτα μου εργαλεία» από τις εκδόσεις Σαββάλας διαθέτει έναν έξυπνο και πρωτότυπο σχεδιασμό που του δίνει την αίσθηση μια στιβαρής εργαλειοθήκης. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τα αφαιρούμενα στοιχεία από χαρτόνι που περιλαμβάνουν: ένα κλειδί, ένα κατσαβίδι, ένα πριόνι, ένα σφυρί και τέσσερα καρφιά από χαρτόνι. Τα εργαλεία και τα άλλα κομμάτια είναι αρκετά μεγάλα, ώστε τα μικρά παιδιά να μπορούν να τα χειριστούν και να τους προσφέρουν εντυπωσιακές προεπισκοπήσεις για το πώς θα χειριστούν τα πραγματικά εργαλεία, προσφέροντάς τους έτσι την ευκαιρία να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές τους ικανότητες.

Το βιβλίο διαθέτει επίσης ένα μέτρο ταινιών για να σύρετε και βίδες και παξιμάδια για να γυρίσετε. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να μετρήσουν από το ένα έως το πέντε! Αυτό το μεγάλο βιβλίο δίνει μια υπέροχη ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν τα καθημερινά εργαλεία και είναι ιδανικό για ζωντανά, διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά αλλά και ενήλικες!

 

Ο δέντρος

Αγνή Στρουμπούλη

Εικ: Αλεξάνδρα Μπάκαλου

Καλειδοσκόπιο, 2017

Ένα πραγματικά πρωτότυπο βιβλίο με παραμύθια από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Τριάντα επτά παραμύθια της προφορικής παράδοσης απ' όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου, πάντα με αφορμή το φυτικό βασίλειο. Παραμύθια που σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο σε μια εποχή που ο άνθρωπος ήταν ακόμα δεμένος με τη γη και τη φύση, σε μια εποχή που τα ζώα και τα φυτά είχαν ονόματα και διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων.

Η γλώσσα των παραμυθιών αυθεντική, σαν αυτή που μιλούσαν οι γιαγιάδες και παππούδες μας με ξεχασμένες σχεδόν λέξεις. Λέξεις που σου αφήνουν στο άκουσμά τους μια μικρή νοσταλγία. Τριάντα επτά παραμύθια από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, από την Ήπειρο και τη Θράκη, από την Κρήτη, την Κύπρο και στο τέλος μια μικρή χούφτα παραμύθια από βαλκάνιους και μεσόγειους γείτονες, τη Μάλτα και τη Ρουμανία και κόσμους πιο μακρινούς.

Το υπέροχο εξώφυλλο της Αλεξάνδρας Μπάκαλου αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το βιβλίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.