Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες βόλτες (Όλα τα φωτεινά μέρη)

Δεν είναι εύκολο να παρουσιάσεις μια πολυσχιδή προσωπικότητα όπως είναι ο Κώστας Στοφόρος. Τι να πρωτοαναφέρεις; Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, ερευνητής, αρθρογράφος, κριτικός, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκπαιδευτής ενηλίκων και…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Ευαισθητοποιημένος στην Τέχνη δεν αρκέστηκε στις αρχικές του σπουδές, οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά συνέχισε με σπουδές στον κινηματογράφο, στις νέες Τεχνολογίες, καθώς και στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Δημοσιογραφία.

Τον γνωρίζουμε στην τηλεόραση το 1990 ως δημοσιογράφο. Τον διαβάζουμε σε πολλά περιοδικά, Ταχυδρόμος, Το Παιδί μου κι Εγώ, Η ζωή με το Παιδί, Παιδί & Νέοι Γονείς, Maison & Decoration κ.α.

Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Δρόμος, όπου είναι υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, με το περιοδικό Votre Beauté, όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, με την ιστοσελίδα για τη λογοτεχνία literature.gr κ.α.

Από το φθινόπωρο του 2011, μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την Παραμυθοκουζίνα και επισκέπτονται σχολεία, δημιουργούν παραμύθια μαζί με τα παιδιά, υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιούν σεμινάρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς. Παράλληλα, συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στη γνώση και προσέγγιση της τοπικής ιστορίας μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο Κώστας Στοφόρος έχει γράψει πολλά βιβλία, πολλά παραμύθια και συμμετείχε σε πολλά συλλογικά έργα. (www.biblionet.gr/author/2165/Κώστας_Στοφόρος)

Με χαρά λοιπόν τον φιλοξενούμε στις Παραμυθένιες Βόλτες που μας παρουσιάζει το βιβλίο:

 

Όλα τα φωτεινά μέρη

Συγγραφέας: Jennifer Niven

Εκδόσεις Πατάκη

 

Παρουσίαση: Κώστας Στοφόρος

 

Όταν διαβάζεις τέτοια βιβλία καταλαβαίνεις πόσο τεχνητός είναι ο διαχωρισμός μεταξύ «παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας» και λογοτεχνίας.

Το μυθιστόρημα «Όλα τα φωτεινά μέρη» της Τζέννιφερ Νίβεν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη στη σειρά «Λογοτεχνία CrossOver», στη θαυμάσια μετάφραση του Θέμελη Γλυνάτση, έρχεται να προστεθεί σε δυο ακόμη εξαιρετικά βιβλία, το «Θα σου χαρίσω τον ήλιο» της Τζάντυ Νέλσον και την «Αμαρτωλή πόλη» του Μάνου Κοντολέων, που κυκλοφορούν στην ίδια σειρά. Τρία μυθιστορήματα που απευθύνονται κυρίως σε εφηβικό και νεανικό κοινό, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να διαβαστούν κι από τους ενηλίκους, όχι μόνο για τη λογοτεχνική τους αξία, αλλά και για την σε βάθος ανάλυση του κόσμου των εφήβων.

Ειδικά για όσους από εμάς είναι γονείς μπορώ να πω πως ανοίγουν νέους δρόμους για να κατανοήσουμε τα παιδιά μας και τον τρόπο που η κάθε συμπεριφορά μας τα επηρεάζει.

Οι δυο νεαροί ήρωες, ο Φιντς –«το Φρικιό», όπως τον αποκαλούν πολλοί συμμαθητές του και η Βάιολετ, ένα κορίτσι που γνωρίζει την αποδοχή, αλλά ζει ένα δικό της δράμα, συναντιούνται στο καμπαναριό του σχολείου τους.

Ο ευαίσθητος Φιντς φλερτάρει με την ιδέα της αυτοκτονίας, ενώ και η Βάιολετ δεν είναι μακριά από το να αφήσει τον εαυτό της να πέσει από το ψηλό καμπαναριό. Ποιος σώζει ποιόν, όταν βρεθούν εκεί;

Η κοινή γνώμη του σχολείου θέλει ηρωίδα και σωτήρα τη Βάιολετ. Όμως η πραγματικότητα είναι πως ο ήρωας -σωτήρας είναι ο Φιντς.

Για τη Βάιολετ που έχασε την αγαπημένη αδερφή της σε τροχαίο -ενώ η ίδια γλίτωσε με μικρές αμυχές, η ζωή μοιάζει να έχει σταματήσει σε εκείνη τη μέρα.

Για τον Φιντς η κάθε μέρα είναι δύσκολη. Με έναν πατέρα βίαιο που έχει εγκαταλείψει την οικογένεια, με μια μητέρα παραιτημένη και με τις δυο αδερφές του, ζει παρ’ όλα αυτά μόνος και «ιδιόρρυθμος». Συνήθως ήρεμος, ταλαντούχος μουσικός και άνθρωπος με ενσυναίσθηση, έχει ωστόσο βίαια ξεσπάσματα κι είναι κοντά στο να τον αποβάλουν από το σχολείο.

Και τα δυο παιδιά παρακολουθούνται από ψυχολόγους.

Ένα αβίαστο, πραγματικό, χαμόγελο της Βάιολετ, θα τα αλλάξει όλα.

Τα δυο παιδιά αναλαμβάνοντας μαζί μια εργασία για τα αξιοθέατα της Ιντιάνα, της Πολιτείας όπου ζουν, θα έρθουν πιο κοντά. Ο Φιντς θα πάρει από το χέρι τη Βάιολετ και θα την βγάλει από τη σκοτεινή τρύπα και το αδιέξοδο. Θα της δείξει έναν άλλο κόσμο.

Ο Φιντς θα φτιάξει έναν ειδικό λογαριασμό στο facebook με μοναδική φίλη της Βάιολετ. Θα επικοινωνήσουν μέσα από ένα βιβλίο, τα «Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ. Θα περιπλανηθούν. Θα ερωτευθούν. Θα ζήσουν στιγμές μαγικές και πολύχρωμες.

Τα κεφάλαια εναλλάσσονται πότε με την οπτική του Φιντς και πότε με την οπτική της Βάιολετ κάτι που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους ήρωες και να αφουγκραστούμε τα όσα ψιθυρίζουν όταν βρίσκονται μόνοι. Να γνωρίσουμε τα συναισθήματα, τα όνειρα, τα αδιέξοδά τους…

Στο «σημείωμα της συγγραφέως» στο τέλος του βιβλίου, εξηγούνται πολλά για τα κίνητρα πίσω από τη συγγραφή ενός τέτοιου μυθιστορήματος που είναι ταυτόχρονα σκληρό και τρυφερό αλλά σπάει και τη σιωπή γύρω από δύσκολα θέματα:

-Την αυτοκτονία

«Κάθε σαράντα δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο αυτοκτονεί. Κάθε σαράντα δευτερόλεπτα, κάποιος μένει πίσω, αναγκασμένος να αντιμετωπίσει την απώλεια…»

-Τη διπολική διαταραχή

«Με βάση τα στοιχεία της Mental Health America, έχουν καταγραφεί σχεδόν 2.500.000 Αμερικανοί που πάσχουν από διπολική διαταραχή, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος. Σχεδόν το 80% των ανθρώπων με ανάλογες ασθένειες είτε δεν πάνε στον γιατρό είτε λαμβάνουν λάθος διάγνωση…»

Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για ένα λογοτεχνικό επίτευγμα, αλλά και για ένα μυθιστόρημα αφύπνισης. Όταν οι γονείς εθελοτυφλούν και τα χειρότερα μπορούν να συμβούν…

Τέλος η συγγραφέας καταφέρνει να μας παρουσιάσει μια από τις ωραιότερες και συγκινητικές ιστορίες αγάπης, γεμάτη ποίηση σε κάθε εκδήλωσή της, σε κάθε σελίδα της, αποδεικνύοντας πως η καλή λογοτεχνία μπορεί να είναι και συναρπαστική ως ανάγνωσμα…

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.