Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες βόλτες (Χίλιες και μία δραστηριότητες για έξυπνα παιδιά)

Φθινόπωρο 2017! Τα σχολεία άνοιξαν, τα σχολικά προγράμματα ετοιμάστηκαν, τα σχολικά βιβλία και τα τετράδια έτοιμα στις σάκες και …τι δεν θα δίναμε για μια βόλτα ε; Ευκαιρία λοιπόν να αποδράσουμε με παραμυθένιες βόλτες στο Μαγικό Κόσμο των βιβλίων. Η πρώτη βόλτα του φθινοπώρου, στην Ξεχασμένη Ημαθίας, με τον Μερκούριο Αυτζή, στον τόπο που γεννήθηκε, ήταν και παραμυθένια και δημιουργική αφού μας έδωσε ιδέες να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε. Ο Μερκούριος Αυτζής είναι συγγραφέας και δάσκαλος. Τον συναντάμε πρώτη φορά το 1994 με με το ανέκδοτο θεατρικό έργο «Αν τα παιδιά έχτιζαν το αύριο», έργο που τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική συντροφιά. Σπούδασε παιδαγωγικά και θέατρο. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα γενικής αγωγής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και είναι κάτοχος Mάστερ λογοτεχνίας. Από το 1987 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την οκταετία 1997-2005 ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο ως εμψυχωτής στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μάνδρας Αττικής. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους και τιμήθηκε τρεις φορές για έργα του από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Η βιβλιογραφία του πλούσια και αξιόλογη (www.biblionet.gr/author/9713/Mερκούριος_Αυτζής).

Kείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, καθώς και στο βιβλίο «Η Γλώσσα μου» για τη Δ΄ Δημοτικού. Μετέχει ενεργά στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998, ενώ το 2002 εκλέγεται σύμβουλος και έφορος στο Δ.Σ. αυτού. Πήρε μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας. Επίσης αρθρογραφούσε επί σειρά ετών με κριτικές βιβλίων στη στήλη «Ζήτω η περιέργεια» στη σελίδα του Μαγικού Κόσμου.

Στις παραμυθένιες βόλτες παρουσιάζει το βιβλίο:

 

Χίλιες και μία δραστηριότητες για έξυπνα παιδιά

Κείμενα: Susan Elisabeth Davis και Nancy Wilson Hall

Εικονογράφηση: Christine Coirault

Μετάφραση: Ιωάννα Παπαγεωργίου

Εκδόσεις: Διόπτρα, 2016

 

Παρουσίαση: Μερκούριος Αυτζής

Είναι κοινός τόπος πια το πόσο δημιουργικό μπορεί να είναι το παιχνίδι για τα παιδιά. Μέσω του παιχνιδιού όχι μόνο διασκεδάζουν αλλά μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται, να βοηθάει το ένα το άλλο, να ανακαλύπτουν ή να εφευρίσκουν καινούρια παιχνίδια, με αποτέλεσμα να διαπαιδαγωγούνται. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει και το βιβλίο που σας παρουσιάζουμε. Φέρει τον τίτλο «Χίλιες και μια δραστηριότητες για έξυπνα παιδιά» και δεν είναι παρά ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που αποτυπώνει με εικόνες και λόγο όλα όσα στην πράξη, μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού, μπορούν να εφαρμόσουν, εντός και εκτός του σπιτιού, οι μικροί με τους μεγάλους. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και βασίζεται στην πολύχρονη εμπειρία των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης Gymboree, το οποίο και ανατροφοδοτεί μικρούς και μεγάλους με ιδέες για νέους τρόπους παιχνιδιού στο σπίτι ή και εκτός αυτού.

Το βιβλίο, όπως το λέει και ο τίτλος, εμπεριέχει 1001 πρωτότυπες και προπάντων υλοποιήσιμες ιδέες/προτάσεις δημιουργικού παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι προτεινόμενες ιδέες συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι. Είναι χωρισμένο σε 11 ενότητες, δηλαδή μία ενότητα για κάθε ηλικιακή ομάδα, από τη γέννηση του παιδιού μέχρι και την ηλικία των 5 ετών. Βέβαια οι διαχωρισμοί αυτοί δεν είναι δεσμευτικοί και η οριοθέτηση, όπως φαίνεται, έγινε για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο παρατηρούμε ότι πολύ εύκολα μπορούμε είτε να επιλέξουμε κάποια ιδέα/δραστηριότητα που μας αρέσει ή μας ταιριάζει είτε να εμπνευστούμε από αυτήν και να δημιουργήσουμε τη δική μας. Έτσι, ακολουθώντας το βιβλίο μπορούμε να περάσουμε μια μέρα ΜΠΛΕ ή ΚΟΚΚΙΝΗ ή ΠΡΑΣΙΝΗ, δηλαδή να φορέσουμε π.χ. Μπλε ρούχα, να ζωγραφίσουμε μόνο με μπλε χρώματα, να παίξουμε με μπλε παιχνίδια και να καταγράψουμε τα μπλε αντικείμενα του σπιτιού. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τα άλλα χρώματα.

Μπορούμε να ξεθάψουμε από τα συρτάρια όλα τα ζώα μινιατούρες και να παίξουμε με αυτά. Να χωρίσουμε τα άγρια από τα ήμερα και τα κατοικίδια. Να φτιάξουμε ιστορίες με ζώα. Να ψάξουμε στη συνέχεια στο διαδίκτυο και να βρούμε πληροφορίες για το καθένα τους και, αν αυτό είναι εφικτό να επισκεφτούμε και το ζωολογικό κήπο.

Μπορούμε να παίξουμε καλτσοκουκλοθέατρο και να ζωντανέψουμε ήρωες από αγαπημένα μας παραμύθια.

Κάποια καλοκαιρινή μέρα μπορούμε να ποτίσουμε παρέα τα λουλούδια μας, να τα χαϊδέψουμε, να δώσουμε στο καθένα από ένα όνομα, να τα υιοθετήσουμε, ένα ή και περισσότερα ο καθένας προκειμένου να τα φροντίζουμε, και βέβαια να παίξουμε και με τα νερά που τόσο μεγάλη ανάγκη θα το έχουμε.

Αυτές και άλλες 997 ιδέες-προτάσεις για δραστηριότητες ανάλογου ύφους θα βρείτε στις σελίδες αυτού του βιβλίου και το βέβαιο είναι ότι όχι μόνο θα κάνετε τα παιδιά σας να χαρούν αλλά και θα συμβάλετε θετικά στην εξέλιξή τους, αφού παίζοντας τα παιδιά ενισχύουν τη γνωστική, κινητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, μαθαίνουν να συνεργάζονται, διευρύνουν τον ορίζοντά τους, κοινωνικοποιούνται και βεβαίως ενισχύουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Είναι ένα βιβλίο – πολύτιμο εργαλείο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη, σε κάθε σπίτι που μεγαλώνουν μικρά παιδιά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.