Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες βόλτες (Το Σανταλάκι)

Το Σανταλάκι

Συγγραφέας: Ελένη Αναστασοπούλου

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις Διάπλους

Παρουσίαση: Πάττυ Παπαδήμου

 

Ένα όμορφα επιμελημένο βιβλίο από τις εκδόσεις Διάπλους είναι αυτό της Ελένης Αναστασοπούλου που αναφέρεται σε επίκαιρα θέματα όπως αυτά του πολέμου, της βίας, της μετανάστευσης και της ένταξης. Αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ζωντανή και συνεχώς μεταλλασσόμενη, η οποία επηρεάζει την ελληνική κοινωνία. H συγγραφέας ευαισθητοποιημένη σε θέματα ετερότητας στήνει μια μυθοπλασία που αγγίζει και αφυπνίζει τον πιο μικρό αλλά και τον πιο μεγάλο αναγνώστη.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο κόσμοι ο ένας απέναντι από τον άλλο! Δύο τόποι! Ήταν κοντά ήταν και μακριά! Ο ένας βρισκόταν εκεί που άρχιζε η θάλασσα κι ο άλλος εκεί που τελείωνε. Στον έναν τόπο ζούσε η Σοφία, στον άλλο τόπο βρέθηκε χωρίς να θέλει ο Κεμάλ.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις προσπαθώντας να ταρακανουνήσει τον αναγνώστη ώστε να προβληματιστεί για στερεοτυπικές αντιλήψεις και εικόνες. Αντιλήψεις και εικόνες που αντιδιαστέλλουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά τον Άλλο με τον εαυτό μας.

Την όμορφη παραδεισένια Πολιτεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κεμάλ την αγαπούσαν και τη διεκδικούσαν δυο πρίγκιπες. Ο καθένας την ήθελε για τον εαυτό του. Η συγγραφέας επιδιώκει να μας εισάγει στο θέμα και να ορίσει δύο πόλους, την κοινωνία του εμείς και την κοινωνία του Άλλου.

Ο Πρίγκιπας Ήλιος πρώτος πρόλαβε και έχτισε εκεί ένα υπέρλαμπρο παλάτι. Ο Μαύρος Πρίγκιπας έκρυβε τη ζήλεια του και τον πόνο του στο δικό του παλάτι, πίσω από τα βουνά….Με το σκοτάδι και με τη φωτιά, με το δικό μου και το δικό σου, κατάφεραν στο τέλος να μαυρίσουν, σαν κάρβουνο, την ομορφιά της Πολιτείας.

Η αντίθεση φως και σκοτάδι λειτουργεί ως μέσο κατάδειξης δυο δυνατών εικόνων. Η μία του πολέμου και η άλλη της ειρήνης.

…κι οι γονείς του Κεμάλ αποφάσισαν να πάρουν το παιδί τους και να φύγουν, για να γλιτώσουν από το σκοτάδι και τη φωτιά.

Ο Κεμάλ παίρνει μαζί του την κούκλα, που του χάρισε για να του κρατάει συντροφιά, η καλή του φίλη Φάτιμα που της υπόσχεται ότι μια μέρα θα γυρίσει και θα της φέρει πίσω την κούκλα της, τη Γιαμίλ.

Έτσι ο Κεμάλ με την οικογένεια του ξεκίνησαν ένα μακρινό, δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι στο άγνωστο. Ταξίδευαν μέσα στη θάλασσα που πρώτη φορά έβλεπαν στη ζωή τους. Ξύπνησε όμως ο Δράκος του βυθού, αυτός με τις εφτά ουρές και τα εικοσιένα χέρια που χτυπούσε τη θάλασσα και σήκωνε τα κύματα ως τον ουρανό.

Πρωτόγνωρα συναισθήματα συνυφασμένα με μεγάλο φόβο για το θεριό που ξεπρόβαλε μέσα από τα κύματα. Φόβος για το άγνωστο, φόβος για τη μετάβαση σε κάτι καινούργιο.

Ο αχόρταγος δράκος όμως ήθελε ανθρώπινη συντροφιά για να ησυχάσει και να μη νιώθει μόνος στα βάθη της θάλασσας. Τότε η Γιαμίλ, η κούκλα, με ανθρώπινη φωνή ανακοινώνει σε όλους ότι αυτή θα πάει να παίξει με το δράκο και μεμιάς πέφτει στο νερό και ως διά μαγείας η θάλασσα ησυχάζει. Καθώς όμως έπεφτε το μικρό της σανδάλι έμεινε στο χέρι του Κεμάλ που με δάκρυα στα μάτια αναλογιζόταν την υπόσχεση που είχε δώσει στη φίλη του, τη Φάτιμα.

Εκεί όμως που τελείωνε η θάλασσα, στον άλλο τόπο, εκεί στην όχθη, η Σοφία καθώς γύριζε από το σχολείο είδε κάτι ξεχωριστό ανάμεσα στα βότσαλα που της άρεσε να μαζεύει. Ήταν η Γιαμίλ. Η κούκλα με το ένα σανταλάκι. Όταν αργότερα φτάνει η βάρκα με τον Κεμάλ και την οικογένεια του η έκπληξη και η χαρά των παιδιών είναι απερίγραπτη γιατί ένα σανταλάκι γίνεται η αιτία να γίνουν δυο καλοί φιλοί, να σμίξουν δυο κόσμοι, δυο πολιτισμοί και να κάνουν μαζί μια ευχή:

Να γίνουν φίλοι οι εχθροί

Ειρήνη να ΄χει όλη η γη

Μόνο όμως όταν πραγματοποιηθεί η ευχή, θα ζήσουν αυτοί καλά και μεις καλύτερα. «Το Σανταλάκι» είναι ένα αλληγορικό παραμύθι που βοηθάει τον μικρό αναγνώστη να μάθει να μεταφράζει τους ασυνείδητους και κρυφούς φόβους του που πηγάζουν από στερεοτυπικές αντιλήψεις ώστε να τους αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα.

Τα χρώματα, οι εικόνες και οι ανθρώπινες φιγούρες της Ρένιας Μεταλληνού ζωντανεύουν την ιστορία. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD και DVD. Στο βίντεο συμμετέχει και αφηγείται μοναδικά ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.