Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες βόλτες (Θέλω να γυρίσω σπίτι μου)

 

Στη Θεσσαλονίκη, οι βόλτες μας έγιναν περισσότερο παραμυθένιες, όταν συναντήσαμε μια νέα και πολλά υποσχόμενη συγγραφέα, την Αφροδίτη Παπαντωνίου.

Η Αφροδίτη γεννήθηκε στην όμορφη και ήρεμη πόλη των Σερρών. Μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών της διακοπών το περνάει στις Σέρρες και ας μην έχουν θάλασσα, παρέα με τους παιδικούς της φίλους και την οικογένειά της.

Πολλές φορές αισθάνεται ένα μεγάλο παιδί και θέλοντας μάλλον να παραμείνει στον κόσμο των παιδιών σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη και από τότε ζει μόνιμα εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα κάθισε και πάλι στα θρανία για να μπορεί να κάνει μάθημα σε παιδιά που έχουν διαφορετικές ανάγκες από τις συνηθισμένες. Εργάζεται ως νηπιαγωγός χρόνια τώρα και οι μαθητές της στο σχολείο είναι για αυτήν το οξυγόνο της. Κάθε χρονιά συναντά στην τάξη της περίπου είκοσι παιδιά και δύο τα δικά της στο σπίτι είκοσι δύο. Της αρέσει να βλέπει όνειρα στον ύπνο της αλλά και να κάνει όνειρα και χαίρεται μάλιστα σαν μικρό παιδί, όταν αυτά κάποιες φορές γίνονται πραγματικότητα. Διαβάζει πολύ, της αρέσει να παρακολουθεί θέατρο και να παίζει η ίδια κουκλοθέατρο.

Η πρώτη της ιστορία για παιδιά το «Μ΄αγαπάς; Σ΄αγαπώ!» (2014) προτείνει στους μικρούς αναγνώστες αλλά και στους εκπαιδευτικούς ένα παραδοσιακό γλωσσικό παιχνίδι, που της έμαθε η μητέρα της, όταν ήταν μικρή. Με την επόμενη ιστορία της το «Μη μας συγκρίνεις» (2016) μας υπενθυμίζει ότι κυρίως η σύγκριση με τον εαυτό μας είναι αυτή που μας κάνει καλύτερους και μας εξελίσσει. Και έπεται συνέχεια…

Η Αφροδίτη μας παρουσιάζει το βιβλίο:

Θέλω να γυρίσω σπίτι μου

Συγγραφέας: Γεωργία Βασιλειάδου

Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκδόσεις Βάρφη

Παρουσίαση: Αφροδίτη Παπαντωνίου

Τι γυρεύουν ο Πιτ και ο Πατ στην Ελλάδα; Φοράνε ψάθινα καπέλα και πολύχρωμες βερμούδες, κοιτάζουν τον χάρτη της Ελλάδας και φωτογραφίζουν με ζήλο τα μνημεία. Δεν είναι όμως απλοί τουρίστες! Πίσω από την επίσκεψή τους στην αρχαία Δήλο κρύβεται μια σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Τα αγάλματα στο βυθό αγωνιούν για την τύχη τους, ενώ το κατεστραμμένο άγαλμα του Απόλλωνα των Ναξίων θυμώνει με όσους κλέβουν ελληνικούς θησαυρούς και γίνεται φύλακας του νησιού.

Η συγγραφέας ξυπνά το αστυνομικό μας δαιμόνιο και μας παρασύρει να ακολουθήσουμε βήμα – βήμα τον αστυνόμο Μελάνη και τους συνεργάτες του στη σύλληψη των παμπόνηρων φίλων, δίνοντάς μας την αφορμή να αναλογιστούμε μικροί και μεγάλοι, με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να γίνουμε φύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το βιβλίο «Θέλω να Γυρίσω Σπίτι μου» είναι μια χιουμοριστική αστυνομική περιπέτεια, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και στοχεύει στην ευαισθητοποίησή τους στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και κατ’ επέκταση στην καλλιέργεια της πολιτιστικής τους συνείδησης.

Προκαλεί άφθονο γέλιο με τα παθήματα των αρχαιοκάπηλων, συγκινεί με τα λόγια των αγαλμάτων και θέτει προβληματισμούς για την προστασία και τον επαναπατρισμό των ελληνικών θησαυρών, τονίζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο των μουσείων. Την χιουμοριστική διάθεση του βιβλίου έρχεται να απογειώσει η έξυπνη εικονογράφηση του ταλαντούχου Νίκου Γιαννόπουλου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κατανόηση του κειμένου, περνώντας τα μηνύματα με διασκεδαστικό τρόπο.

Ένα καλαίσθητο παιδικό βιβλίο, με γρήγορη πλοκή και έξυπνους διαλόγους που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και είμαι σίγουρη ότι θα το διαβάσουν απνευστί. Τέλος οι δύο θεματικές του βιβλίου «Ψάξε και Μάθε» και «Σκέψου και Απάντησε», θα τους δώσουν ερεθίσματα να ασχοληθούν με την αρχαία ελληνική τέχνη, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά μας και να επισκεφτούν τα μουσεία μας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.