Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες βόλτες (Η περιπέτεια της Αδριανής)

Βολτάροντας στην Πλάκα, εκεί κοντά στην οδό Τριπόδων, που βρίσκεται το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, συναντήσαμε τη Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (http://www.ekedisy.gr/) αλλά και Διευθύντρια του Μουσείου, Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή. Η ίδια ασχολείται πολλά χρόνια με τη διάσωση σχολικού υλικού ερευνώντας, συλλέγοντας και διασώζοντας σχολικά βιβλία και σχολικό υλικό από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακόμα και από το εξωτερικό. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στην ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και στη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεματικού Μουσείου, του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Ως Διευθύντρια του Μουσείου έχει οργανώσει πολλά Πανελλήνια Συνέδρια, πολλούς Διεθνείς Μαθητικούς Διαγωνισμούς και πολλές Ημερίδες, επιμορφωτικά σεμινάρια, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς σε θέματα κυρίως Μουσειακής Αγωγής. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για τις σχολικές ομάδες υλοποιούνται τόσο εντός του Μουσείου όσο και σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε σχολεία του εξωτερικού. Η Ευαγγελία Κανταρτζή έχει σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., στο Μεταπτυχιακό Κύκλο Σπουδών του Φ.Π.Ψ. και έχει Διδακτορικό στις Επιστήμες των Παιδαγωγικών και της Ψυχολογίας από το Institute of Education, University of Hull.

Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ενώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Από το 2003 υπηρετεί ως στέλεχος της εκπαίδευσης.

Έχει διδάξει ως επιμορφώτρια σε θέματα παιδαγωγικών, ψυχολογίας, διοίκησης της εκπαίδευσης, ισότητας των φύλων, μουσειακής αγωγής, φιλαναγνωσίας και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 1000 ώρες εκπαιδευτικής επιμόρφωσης. Συμμετείχε σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ενώ υπήρξε αξιολογήτρια σχολικών βιβλίων και λογισμικών. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, μονογραφίες και αρθρογραφία στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Ανάμεσα στο συγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται και δημοσιεύσεις όπως «Η εικόνα της γυναίκας. Διαχρονική έρευνα των αναγνωστικών βιβλίων του Δημοτικού Σχολείου», «Ιστορική αναδρομή της εικονογράφησης των παιδικών και σχολικών βιβλίων», «Τα στερεότυπα του ρόλου των φύλων στα σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου», «Η εικόνα του φύλου στα σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου», «Παιδείας ενθύμιο. Τα σχολικά μας βιβλία.» «Προσευχές για τα παιδιά από τα παλιά μας αλφαβητάρια» και πολλές ακόμη δημοσιεύσεις που αφορούν έρευνες, θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές, καθώς επίσης και παραγωγή υποστηρικτικού διδακτικού υλικού για τα σχολικά εγχειρίδια. (http://www.isotita-epeaek.gr/ipostiriktiko_iliko.htm.)

Στις Παραμυθένιες βόλτες παρουσιάζει το βιβλίο:

 

 

«Η περιπέτεια της Αδριανής»

Συγγραφέας: Λητώ Τσακίρη

Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου

Μουσική: Γιάννης Κοτσερίδης- ερμηνεύτρια Έλενα Γκατζά

Σχόλια & προτάσεις: Όλγα Δημοπούλου

Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 

Παρουσίαση: Ευαγγελία Κανταρτζή

 

Η «Περιπέτεια της Αδριανής» είναι το νέο 6ο κατά σειρά μουσικό παραμύθι της παιδαγωγού & συγγραφέως Λητώς Τσακίρη Παπαθανασίου .

Το θέμα του βιβλίου, απασχολεί πολλές οικογένειες. Ο ερχομός ενός νέου μωρού, οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και οι τρόποι επικοινωνίας. Με μεγάλη ευαισθησία, τρυφερότητα και γνώση το παραμύθι διαχειρίζεται τα δύσκολα αυτά θέματα προσφέροντας εναλλακτικές διεξόδους χειρισμού τους.

Άλλοτε έμμετρα άλλοτε σε πεζό κείμενο μα πάντα με πένα που δείχνει να γνωρίζει καλά τον κόσμο των παιδιών, η συγγραφέας μπαίνει στις ψυχές τους προσπαθώντας να τις νιώσει, να τις αφουγκραστεί, να τις γλυκάνει. Δεν είναι τυχαίο καθώς η κ. Τσακίρη και εξειδικευμένες γνώσεις έχει και πολλά χρόνια ασχολείται ενεργά αφιερώνοντας τη ζωή της στο παιδί. Όλη αυτή η εμπειρία που κατέχει ως πολύτιμο φορτίο η συγγραφέας, διατρέχει λέξη προς λέξη το κείμενο αυτού του παραμυθιού. Γλυκό χωρίς να είναι γλυκερό, παιδικό μα όχι παιδιάστικο, αληθινό και ειλικρινές θα αγγίξει μεγάλους και παιδιά.

Η Γεωργία Στύλου κάνει την εικόνα να εμπλέκεται στο κείμενο και δίνει προεκτάσεις και ακόμα περισσότερες αφορμές για να ανοίξει συζήτηση μεταξύ παιδιών και γονέων. Στα συν του βιβλίου είναι και οι πολύ χρήσιμες συμβουλές-προτάσεις από την ψυχολόγο παιγνιοθεραπεύτρια κ. Δημοπούλου. Όπως σε όλα τα βιβλία της συγγραφέως, απολαμβάνουμε και σ' αυτό όμορφη μουσική και τραγούδια που υπογράφει ο Γιάννης Κοτσερίδης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων και στο οπισθόφυλλο του, το σχολιάζει ένθερμα ο πρόεδρος κος Ιωάννης Μαρωνίτης

Διαβάστε το και περάστε όμορφες, δημιουργικές, ποιοτικές στιγμές με τα παιδιά σας. Το παραμύθι θα σας δώσει την αφορμή και αφετηρίες για συζήτηση και αυθεντική επικοινωνία μαζί τους. Στις σχολικές τάξεις το βιβλίο αυτό, θα δώσει την ευκαιρία να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί τα συναισθήματα, την απόρριψη, τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια.

Γιατί…

«Θέλω να μάθω να αγαπώ…»

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.