Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παραμυθένιες βόλτες (Η Γραμμή)

«Η Γραμμή»

Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις Μίνωας

Παρουσίαση: Πάττυ Παπαδήμου

Μια γραμμή, μια χοντρή μαύρη γραμμή, εμπνέει τους δυο συγγραφείς τον Βασίλη Κουτσιαρή και τον Γιάννη Διακομανώλη να γράψουν μια ιστορία για την αποδοχή του διαφορετικού και τη φιλία. Είναι κοινή παραδοχή ότι καθημερινά στη σχολική τάξη εκτυλίσσονται γεγονότα και καταστάσεις με μια σειρά από εδραιωμένες βεβαιότητες, εμπόδια, αντιστάσεις, διαφορές και στερεότυπα που η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να διαχειριστεί.

Όμως στη διαμόρφωση των απόψεων των παιδιών αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζει ο ρόλος των γονέων και η επιρροή της οικογένειας. Στο πλαίσιο της οικογένειας γίνεται η πρώτη επαφή του παιδιού με τα στερεότυπα, την προκατάληψη, την κοινωνική διάκριση και κατά αυτόν τον τρόπο συντελείται η γνωριμία με τον «Άλλον». Έτσι ο Αλέξανδρος που κάθεται στο πρώτο θρανίο, για κακή του τύχη, έπρεπε να ανεχτεί τον Θοδωρή «…που ήρθε φέτος στο σχολείο, μένει ψηλά στο βουνό και περνάει τον καιρό του με τα πρόβατα και τον σκύλο του. Και δεν φτάνουν όλα αυτά είναι και ενοχλητικός και ακατάστατος…»

Και φυσικά ο Αλέξανδρος από την αρχή έβαλε τους κανόνες του. Με το μολύβι τράβηξε στο θρανίο μια χοντρή μαύρη γραμμή. Έτσι με το όριο, το σύνορο, με μια χοντρή μαύρη γραμμή αντιμετωπίζει τους φόβους του για το ξένο και διαφορετικό, όπου ξένος είναι πάντοτε ο «Άλλος».

Ο Αλέξανδρος δεν θέλει επικοινωνία, «…η αλήθεια είναι πως πολλές φορές προσπάθησε να πιάσει κουβέντα μαζί μου…αλλά εγώ πάντα συγκρατιόμουν… δεν ήθελα πολλά πολλά μαζί του…». Δεν θέλει ανταλλαγή, «…την ώρα της ζωγραφικής έβγαζα έξω τους υπέροχους μαρκαδόρους μου και φυσικά δεν του έδινα…». Δεν θέλει ούτε διαπραγμάτευση «…δεν του απάντησα. Κι εκείνος δε με ξαναρώτησε…»

Πως μπορούν λοιπόν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν δυο παιδιά όταν ο ένας θέτει όρια και γραμμές; Δεν υπάρχει σύγκρουση, ούτε διαφωνία, απλώς υπάρχει μια χοντρή μαύρη γραμμή, κανόνας, που θέτει ο ένας προς τον άλλον. Επειδή όμως οι ανθρώπινες καταστάσεις αναδεικνύουν απευθείας τις διαπροσωπικές συγκρούσεις και ελλείμματα, με αυτόν τον τρόπο υπαγορεύουν τη διαχείριση και επαναδιαπραγμάτευση των απόψεων σε ζητήματα που τα παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά στη σχολική πραγματικότητα. Όταν λοιπόν ο Αλέξανδρος μένει μόνος του, για τρεις μέρες, χωρίς τον Θοδωρή στο θρανίο, τότε αρχίζει να προβληματίζεται. Προβληματίζεται όμως ακόμη περισσότερο όταν ανακαλύπτει ότι οι φίλοι του τον παίρνουν στην ομάδα του ποδοσφαίρου εξαιτίας του Θοδωρή. Έτσι τα δυο παιδιά βρίσκοντας κοινό σημείο το αγαπημένο τους παιχνίδι αλλά κυρίως με τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας να συντελεί στη διαμόρφωση της σχέσης τους, χτίζουν και εδραιώνουν τη φιλία τους. Ο Αλέξανδρος λοιπόν αποφασίζει να πάει στο σπίτι του συμμαθητή του και να επανορθώσει. Το πώς θα επανορθώσει, σας προτρέπουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Η «Γραμμή» είναι ένα αξιόλογο εικονογραφημένο βιβλίο που σας προτείνουμε να διαβάσετε με τα παιδιά σας γιατί «στέκεται γενναία» απέναντι στους φόβους του κάθε παιδιού στο διαφορετικό και σε αυτό που το τρομάζει, ανατρέποντας τις καθιερωμένες κατηγοριοποιήσεις προκαλώντας τον αναγνώστη να σκεφθεί εκ νέου. Να σκεφθεί πόσο αναγκαίος μας είναι ο Άλλος. Να σκεφθεί πως όσο πιο αποδεκτός και οικείος μου γίνεται ο Άλλος τόσο πιο πολύ κατανοώ «εμένα», γνωρίζω τα όρια μου, χωρίς μαύρες γραμμές, γιατί έτσι η ζωή μας αποκτά νόημα γίνεται πιο χαριτωμένη, πιο αρμονική και ευτυχισμένη.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.