Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό)

Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό

Συγγραφέας: Άννα Δενδρινού

Εικονογράφος: Αλέξης Φραγκούλης

Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη

Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα στην παραλία μια παρέα παιδιών παίζει και ονειρεύεται φτιάχνοντας κάστρα από άμμο και ολόκληρες πολιτείες. Ξαφνικά, ένα περίεργο βουητό τους αναστατώνει. Από μακριά μοιάζει να πλησιάζει κάτι σαν τεράστιο κύμα την παραλία. Δεν είναι ένα κύμα που φέρνει αλμύρα και αύρα θαλασσινή. Είναι ένα κύμα από σκουπίδια και βρομιές που έκανε όλα τα θαλασσινά να βγουν στο γιαλό με πλακάτ και με πανό και να διαδηλώσουν κατά της Ρύπανσης και της Μόλυνσης που έχουν κάνει τη ζωή τους μικρή και δυσβάσταχτη. Το μεγαλύτερο όμως παραπονό τους δεν είναι τα πλαστικά υπολείμματα που συναντούν, ούτε οι πλαστικές σακούλες στις οποίες μπερδεύονται τα πτερύγια και τα πλοκάμια τους. Το μεγαλύτερο τους παράπονο είναι η ανθρώπινη αδιαφορία που προκαλεί αυτή την αλόγιστη καταστροφή.

Τα παιδιά που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά σε αντίθεση με τους μεγάλους, ακούν με προσοχή τη διαμαρτυρία των θαλασσινών και αποφασίζουν να δράσουν ομαδικά και να βάλουν τα δυνατά τους ώστε να σώσουν το βυθό και μαζί όλο τον πλούτο του. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Έξυπνο, ευφάνταστο, με χιούμορ και δυνατό οικολογικό μήνυμα αυτό το βιβλίο είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους. Με κεντρικούς ήρωες τα θαλασσινά και μια μικρή παρέα παιδιών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, η ιστορία μετατρέπεται στο τέλος σε ένα εκπληκτικό θεατρικό και μπορεί να αξιοποιηθεί από σχολεία και εκπαιδευτικούς με στόχο την αφύπνιση της συλλογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Οι πρωτότυπες ιδέες που αναφέρονται στο κείμενο και είναι απόλυτα συγχρονισμένες με την τεχνολογική εξέλιξη, η φανταστική εικονογράφηση που θυμίζει κόμικ και το κυρίαρχο μήνυμά του κάνουν αυτό το βιβλίο τόσο ξεχωριστό και επίκαιρο. Σίγουρα όταν το διαβάσετε θα διασκεδάσετε, θα γελάσετε μα και θα προβληματιστείτε. Το πιο σπουδαίο όμως είναι πως αυτό το βιβλίο αφυπνίζει και βάζει κάθε αναγνώστη ή θεατή του θεατρικού έργου που ακολουθεί σε θέση ευθύνης. Η καταστροφή του πλανήτη επηρεάζει και αφορά όλους μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.