Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Το πετειναράκι)

Το πετειναράκι

 

Συγγραφέας: Γλύκα Στόιου

Εικονογράφος: Θέντα Μιμιλάκη

Εκδόσεις: Πατάκη

Ήταν κάποτε ένα πετειναράκι που ότι του έλειπε σε ύψος και δύναμη, το είχε σε θάρρος και τόλμη. Είχε όμως και μεγάλη όρεξη. Μεγάλη όρεξη να φάει επιτέλους ένα φρεσκοψημένο κουλουράκι από αυτά που κουβαλούσε ο κουλουράς στον δίσκο του και τα περνούσε μπροστά από το φτωχό καλύβι της γιαγιάς όπου ζούσε.

Μια δραχμούλα το κουλουράκι, που να τη βρει το πετειναράκι… Ψάχνει από εδώ, σκαλίζει από εκεί και να που βρίσκει μια δραχμούλα για καλή του τύχη!

Πριν προλάβει όμως να περάσει ο κουλουράς, περνάει ο φοροεισπράκτορας του βασιλιά και πάει η δραχμούλα.

Έτσι λοιπόν το πετειναράκι ξεκινά αποφασισμένο για το παλάτι του βασιλιά, να ζητήσει πίσω τη δραχμή που του έκλεψαν. Στο δρόμο συναντά μια αλεπού, έναν λύκο κι ένα ποτάμι. Αφού καταφέρνει να φτάσει στο παλάτι, για να γλιτώσουν από τις φωνές και τη διαμαρτυρία του, πότε το πετούν στις κότες και πότε στα άλογα, μέχρι και να το ψήσουν προσπαθούν μα το πετειναράκι δίκαιο και θαρραλέο συνεχίζει την επικίνδυνη αποστολή του.

Άραγε θα καταφέρει να πάρει πίσω τη δραχμούλα του;

Μια όμορφη διασκευή ενός πολύ γνωστού λαϊκού παραμυθιού που είναι διαδομένο σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα. Με λόγο απλό και παραστατικό το βιβλίο αυτό συνδυάζει την ομορφιά της αφήγησης με τη δύναμη των εικόνων και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, σε μέρη γνώριμα μα και μακρινά, όπου τα παραμύθια μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα χωρίς ποτέ να χάνουν τη ζωντάνια και την αξία τους. Είναι ένα βιβλίο που μαζί με την υπέροχη εικονογράφησή του, πλήρως εναρμονισμένη και ταιριαστή με τα μοτίβα της λαϊκής τέχνης, αποτελεί κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης. Με διαχρονική αξία και παγκόσμιο μήνυμα για την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την δικαιοσύνη, με όλη τη χάρη της αφήγησης που απευθύνεται σε παιδιά, το βιβλίο αυτό συνδυάζει την απόλαυση της ανάγνωσης και την παιδαγωγική προσέγγιση μέσα από μεταφορές και σύμβολα πάντα κοντά στην προφορική παράδοση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.