Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (ΟΔΟΣ ΦΙΛΩΝ: Δε θέλω να πάω σχολείο – Κολλημένος στην οθόνη)

ΟΔΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Δε θέλω να πάω σχολείο

Συγγραφέας: Σιλβέν Ζαουί

Εικονογράφος: Ανελόρ Παρό

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ είναι συγκάτοικοι στην ίδια πολυκατοικία και αχώριστοι φίλοι. Όπως συμβαίνει σε κάθε φιλία τα πέντε παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους εκτός από τα παιχνίδια, τις χαρές, τις λύπες και κάθε προβληματισμό τους. Κάπως έτσι οι μέρες κυλούν ευχάριστα και κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο βρίσκει τη λύση του.

Έτσι και αυτή τη μέρα, μία μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, τον Σαμ πιάνει πονόκοιλος. Φταίει άραγε κάποια ίωση; Μήπως καμία χαλασμένη τυρόπιτα; Ή μήπως φταίει η αυριανή επιστροφή στα θρανία; Κι αν στην καινούρια τάξη δεν υπάρχουν φίλοι; Κι αν η δασκάλα φέτος είναι πολύ αυστηρή; Κι αν τα λάθη στην ορθογραφία είναι πολλά, περισσότερα από τις άλλες χρονιές; Κι αν το πρωινό ξύπνημα είναι ακατόρθωτο;

Μία είναι η λύση για όλες αυτές τις σκοτούρες! Οι πέντε φίλοι αποφασίζουν να φτιάξουν έναν κατάλογο με όσα τους κάνουν χαρούμενους κάθε φορά που πάνε σχολείο. Ακόμα καλύτερα σχεδιάζουν και φτιάχνουν τις «κάρτες χαράς». Τι είναι οι «κάρτες χαράς»; Το φάρμακο για τον πονόκοιλο! Γίνε μέλος της όμορφης παρέας, διάβασε ως το τέλος το βιβλίο και θα μάθεις. Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ θα σου δείξουν πώς να κάνεις εσύ και οι φίλοι σου τις δικές σας «κάρτες χαράς»!

Ένα χαρούμενο και αισιόδοξο εικονογραφημένο βιβλίο που βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και πρακτικά το άγχος που γεννά κάθε χρόνο η επιστροφή στο σχολείο. Η συγγραφέας επιτυχώς έχει καταφέρει να αποτυπώσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των παιδιών μέσα από τη δική τους οπτική αλλά και να δώσει λύσεις που ταιριάζουν στην ευρηματικότητα της παιδικής ηλικίας. Έτσι οι λύσεις που προτείνονται στο βιβλίο να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους. Η εικονογράφηση και το κείμενο παραπέμπουν σε κόμιξ και το βιβλίο αυτό μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα ακόμα και από παιδιά που δυσκολεύονται με την ανάγνωση. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχει δημιουργική πρόταση για να φτιάξουν τα παιδιά τις δικές τους «κάρτες χαράς», μία δραστηριότητα που βοηθά στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και να κατανοήσουν πως έχουν έλεγχο πάνω στη συναισθηματική τους κατάσταση, επιλέγοντας να αποτυπώσουν, να θυμηθούν και να κάνουν είκονα αντί για οτιδήποτε άλλο αρνητικό, το θετικό συναίσθημα της χαράς!

 

 

ΟΔΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Κολλημένος στην οθόνη

Συγγραφέας: Σιλβέν Ζαουί

Εικονογράφος: Ανελόρ Παρό

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Καλωσήρθατε και πάλι στην οδό των φίλων! Εδώ όπου κανένας δεν φοβάται να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει και που πάντα βρίσκει ένα, δύο, τρία και τέσσερα χέρια βοηθείας!

Αυτή τη φορά τη βοήθεια των φίλων του χρειάζεται ο Έντζο. Εδώ και κάποιες μέρες φέρεται αλλόκοτα. Απομονώνεται και δεν συμμετέχει στα παιχνίδια και τις συναντήσεις τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Ίσως κάτι να τον στεναχώρησε ή να είναι θυμωμένος μαζί τους. Η Μία, ο Τιμ, η Ρόουζ και ο Σαμ ανησυχούν για τον φίλο τους και προσπαθούν να ανακαλύψουν τι του συμβαίνει. Σύντομα ανακαλύπτουν την αλήθεια. Ο Έντζο τον τελευταίο καιρό είναι κολλημένος στον υπολογιστή του. Έτσι δεν βρίσκει πια καθόλου χρόνο και το χειρότερο από όλα δεν έχει πια διάθεση να κάνει παρέα με τους φίλους του. Οι φίλοι του κάθε μέρα τον περιμένουν, τον ψάχνουν και τον φωνάζουν όμως εκείνος σκαρφίζεται ένα σωρό δικαιολογίες για να μείνει κλεισμένος στο δωμάτιό του, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του. Ώσπου μια μέρα μετά από την επιμονή των φίλων του ομολογεί πως είναι αιχμάλωτος… του υπολογιστή του!

Όμως όπως και κάθε άλλο πρόβλημα έτσι κι αυτό έχει τη λύση του και όλοι οι φίλοι ενωμένοι θα προσπαθήσουν να τη βρουν.

Ποια είναι άραγε η λύση που θα προτείνει η παρέα; Διάβασε μέχρι το τέλος το βιβλίο και θα τη μάθεις!

Έξυπνο και διασκεδαστικό αυτό το βιβλίο της σειράς «Οδός των φίλων» θίγει το σημαντικό και επίκαιρο θέμα του εθισμού στον υπολογιστή και το διαδίκτυο και την αλόγιστη χρήση του. Με τον ίδιο αισιόδοξο τρόπο συμβουλεύει τα παιδιά να μη διστάζουν να μιλούν στους φίλους και την οικογένειά τους και να ζητούν βοήθεια για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα τα απασχολεί. Στις χαρούμενα εικονογραφημένες σελίδες του συναντούμε και πάλι τους συμπαθητικούς ήρωες και τους ακολουθούμε στα στέκια και τις δραστηριότητές τους. Αναμφισβήτητα αυτή η παρέα παιδιών ξέρει να διασκεδάζει μα και να προβληματίζεται όταν αυτό είναι απαραίτητο. Είτε πρόκειται για τη διάσωση των φαλαινών είτε για τη διάσωση του αγαπημένου τους φίλου, είναι πάντα έτοιμοι να δράσουν. Μας αποδεικνύουν πως ο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι παράλληλα και διασκεδαστικός. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου «Δημιουργικό Εργαστήρι» βρίσκουμε την έξυπνη λύση που μας προτείνουν για να μπορεί το κάθε παιδί να οργανώνει καλύτερα το χρόνο του και να αποκτήσει και πάλι αυτοέλεγχο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.