Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Καληνύχτα σας, κύριε Γκουγκλ/ Η καμπανούλα της Ειρήνης)

Καληνύχτα σας, κύριε Γκουγκλ…

Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης

Εικονογράφος: Στάθης Πετρόπουλος

Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη

Ποια είναι αυτή η θαυμαστή και παράξενη χώρα όπου όλοι θέλουν να ταξιδέψουν; Μια χώρα πολύ μακρινή που μπορείς όμως να βρεθείς με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς αποσκευές, χωρίς διαβατήριο και χωρίς εισιτήριο; Η χώρα εκείνη όπου μικροί και μεγάλοι ονειρεύονται να φτάσουν για να βρουν ότι ψάχνουν; Με αυτό το όνειρο ξεκίνησε κι ο Ιάσονας μια μέρα κι αφού γλίστρησε στη σοφίτα όπου ο μπαμπάς του είχε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, άνοιξε την οθόνη πατώντας το κουμπί που φώτιζε μπροστά του. Σχεδόν αυτόματα βρέθηκε στην παράξενη χώρα όπου τα πάντα κινούνται με απίστευτη ταχύτητα. Μοναδικός κάτοικος αυτής της χώρας ο κύριος Γκουγκλ. Άραγε το ταξίδι του Ιάσονα σταματάει εκεί ή αυτή είναι μόνο η αρχή; Μια μοναδική μηχανή αναζήτησης, ένα γρήγορο κι ευέλικτο ηλεκτρονικό ποντίκι, ένα πολύχρωμο παπάκι παντογνώστης και έχει στη διάθεσή του όσα χρειάζεται για να πάει σε μέρη που ούτε καν φαντάζεται. Αρκεί να καταφέρει να ξεπεράσει τους κινδύνους που κρύβει αυτό το απίθανο ταξίδι και να γυρίσει πίσω στη χώρα του σώος.

Μια πανέξυπνη ιστορία φαντασίας με υπέροχους συμβολισμούς που θίγει και παρουσιάζει έμμεσα πολύ σημαντικά ζητήματα. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μιλήσεις στα παιδιά για τους κινδύνους του διαδικτύου και τα σημαντικά προβλήματα που η αλόγιστη χρήση του έχει δημιουργήσει είναι η αφήγηση μιας τόσο πρωτότυπης ιστορίας. Δίνοντας λογοτεχνικό χρώμα και χροιά στην μπλε οθόνη ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο των υπολογιστών και τον περνά με ασφάλεια από όλες τις παγίδες που κρύβει.

Η «Πόλη των παράξενων παιχνιδιών» για παράδειγμα, στην οποία υπάρχει ο κίνδυνος να χαθείς για αρκετές ώρες και να ξεχάσεις εντελώς τον στόχο σου.

Η «Χώρα των Χαμένων Φωνηέντων» στην οποία οι άνθρωποι υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσουν την πλούσια σε γράμματα και όμορφες λέξεις γλώσσα τους και να συνηθίσουν να επικοινωνούν μόνο με λέξεις που σχηματίζονται από σύμφωνα.

Το βιβλίο αυτό είναι μια θαυμαστή περιπέτεια και το πιο σπουδαίο είναι πως δεν χρειάζεσαι ούτε υπολογιστή, ούτε σύνδεση στο ίντερνετ για να τη ζήσεις.

Αντί για την οθόνη του υπολογιστή σας λοιπόν, προτιμήστε να ανοίξετε αυτό το βιβλίο και να περιηγηθείτε στις σελίδες του. Θα είναι σίγουρα μια ευχάριστη και διασκεδαστική ανάγνωση.

 

Η καμπανούλα της Ειρήνης

Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης

Εικονογράφος: Αγγελική Πιλάτη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Στον όμορφο και φιλόξενο τόπο της Καλλονής, λένε, εδώ και χρόνια έχει βρει καταφύγιο η Ειρήνη. Γι αυτό εκεί οι άνθρωποι ζουν μονοιασμένοι και στις καρδιές τους φωλιάζει η φροντίδα κι η αγάπη για όποιον έχει ανάγκη. Την ήρεμη και απλή αυτή ζωή, έβαλε στο μάτι ο Πόλεμος και βάλθηκε να καταστρέψει την παραθαλάσσια εκείνη πόλη. Στο σκοτεινό του εργαστήρι μυρίζει μπαρούτι και καπνό. Μυρίζει καταστροφή. Η βόμβα είναι έτοιμη και είναι πια θέμα χρόνου να η σιδερένια μπάλα με το πάτημα ενός κουμπιού να απογειωθεί και να ξεκινήσει το ταξίδι της με έναν και μοναδικό στόχο, την Καλλονή. 3, 2, 1, 0 κι η βόμβα απογειώνεται στον έναστρο ουρανό. Ποιους θα συναντήσει στο δρόμο της και πόσο εκείνοι θα την αλλάξουν με τη γενναιοδωρία, τα όμορφα δώρα και τις κουβέντες τους; Όταν επιτέλους φτάσει στον προορισμό της θα είναι ο ήχος της αυτός που θα σημάνει την ολική καταστροφή της Καλλονής ή ο ήχος της θα γίνει η πιο γλυκιά υπενθύμιση της συμφιλίωσης για όλους τους λαούς;

Βαθιά συγκινητικό και ποιητικό αυτό το όμορφο βιβλίο συνδέει το μύθο του Πολέμου και της Ειρήνης του Αριστοφάνη με τη σημερινή πραγματικότητα και την τέχνη της μυθοπλασίας με τα απίστευτα κι όμως αληθινά γεγονότα που μονο η τέχνη της ίδια της ζωής μπορεί να πλάσει. Αυτό που κάνει αυτή την ιστορία τόσο ξεχωριστή και δημιουργεί τόσο έντονα συναισθήματα είναι η αλήθεια που τη γέννησε. Γιατί στην Ασωπία Βοιωτίας, κάποτε έπεσε μια βόμβα χωρίς ποτέ να εκραγεί κι αυτό το θαύμα μόνο σε ένα παραμύθι θα μπορούσε να χωρέσει, να αναβιώσει και να σκορπίσει παντού το ίδιο χαρμόσυνο ειρηνικό μήνυμα. Και στην Καλλονή της Λέσβου η αγάπη κι η φροντίδα του παπα-Στρατή για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας μόνο σε ένα βιβλίο για παιδιά θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί και να θεριέψει καθώς τα χρόνια περνούν και οι μνήμες ξεθωριάζουν. Αν λοιπόν ψάχνατε έναν τρόπο να μιλήσετε στα παιδιά σας για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, για τον πόλεμο και την ειρήνη, απλά χαρίστε τους αυτό το βιβλίο και αφήστε να τους μιλήσει η υπέροχη και τρυφερή ιστορία του.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.