Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Ένας σκαντζόχοιρος λίγο τεμπελάκος)

Ένας σκαντζόχοιρος λίγο τεμπελάκος

Συγγραφέας: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη

Εικονογράφος: Μαρούσα Πλατή

Εκδόσεις: Σαββάλας

Ένας «καλοπερασάκιας» σκαντζόχοιρος αφού πέρασε το καλοκαίρι του μέσα στα αμπέλια και τρύγησε από αυτά κάθε γλύκα και άρωμα που είχαν να του προσφέρουν, κι αφού ξεκουράστηκε ατελείωτα μεσημέρια κάτω από τον αφράτο ίσκιο τους, θυμήθηκε πως ο χειμώνας πλησιάζει και ήδη θα έπρεπε να έχει χτίσει μια φωλιά.

Επειδή όμως εκείνος καμία διάθεση δεν είχε για κάματο και εργασία, συνέχεια έλεγε «αύριο» και «αύριο» και το χτίσιμο της φωλιάς γινόταν ακόμα μεγαλύτερη αγγαρεία.

Όταν πλέον αναγκάστηκε να βρει μια φωλιά, καμιά δεν ήταν κατάλληλη. Τη μία την έδερνε ο βοριάς, η άλλη ήταν σε ανηφοριά, η άλλη τόσο χαμηλά κι ο ένας τόπος του ξίνιζε κι ο άλλος του βρωμούσε. Πως θα μπορούσε τώρα σε τόσο λίγο χρόνο να βρει μια φωλιά που ούτε κόπο θα απαιτούσε, ούτε και καμιά θυσία;

Έτσι σκέφτηκε πονηρά μα όχι έξυπνα, να βρει μια έτοιμη φωλιά που να ανήκει σε άλλον και να την κάνει δική του. Όταν λοιπόν συνάντησε το φίδι με την ίδια πονηριά το έβγαλε από τη φωλιά του και χωρίς καν να το ρωτήσει την έκανε δική του. Μάταια το φίδι προσπάθησε να υπερασπιστεί το δίκιο του και το δικαίωμά του.

Όμως όπως πολύ σοφά λέει ο λαός, « ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρει και ο σκαντζόχοιρος το μάθημά και την τρομάρα του! Λίγη σημασία έχει αν το φίδι ήταν εκεί κοντά για να το δει και να χαρεί. Σημασία έχει πως ο σκαντζόχοιρος μπόρεσε και κατάλαβε πως είχε κάνει να νιώσει το φίδι εκείνη την ημέρα.

Ένα πολύ έξυπνο και διδακτικό παραμύθι για την ενσυναίσθηση και τη σπουδαία αξία της δικαιοσύνης.

Είναι μεγάλη πηγή δυστυχίας σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνία, φανταστική ή πραγματική, η έλλειψη εμπιστοσύνης. Αντίστοιχα η καλοσύνη, η πίστη στον συνάνθρωπο και η συνεργασία είναι μεγάλες πηγές χαράς. Έτσι και σε αυτό το όμορφο βιβλίο συναντάμε όλες αυτές τις αλήθειες, που με τρόπο ευφάνταστο και διασκεδαστικό προσπαθούν να εκφραστούν και να σκορπίσουν, να ρίξουν το σπόρο τους και να καλλιεργήσουν την ευγένεια, την καλοσύνη, την εμπιστοσύνη και την ευνσυναίσθηση σε κάθε αναγνώστη. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

Η μυθοπλασία και οι εικόνες μου θύμισαν πολύ τους αγαπημένους σε όλους μας μύθους του Αισώπου, όπου όσο κι αν η αδικία και η πονηριά έβρισκαν χώρο να εκδηλωθούν, πάντα στο τέλος το δίκαιο τα κατάφερνε να θριαμβέυσει και να διαβεβαιώσει τον αναγνώστη πως η ζωή πάντα βρίσκει τρόπο να διδάξει τα πολύτιμα μαθήματά της ακόμα και στους πιο ανεπίδεκτους!

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.