Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ξεφυλλίζοντας (Άκουσέ με, Μαρία μου)

Άκουσέ με, Μαρία μου

Συγγραφέας: Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα)

Εικονογράφος: Φωτεινή Στεφανίδη

Εκδόσεις: Πατάκη

 

Ο παραμυθένιος κόσμος της Θείας Λένας ζωντανεύει και πάλι! Σαράντα τρία χρόνια μετά, το βιβλίο αυτό επανακυκλοφορεί και φέρνει στα σημερινά παιδιά τα δέκα όμορφα παραμύθια του.

Οι πρωταγωνιστές τους είναι ζώα. Ζώα που μιλούν και συμπεριφέρονται ως άνθρωποι γι αυτό και μπλέκουν σε διάφορα αστεία μα και διδακτικά περιστατικά.

Τα τρία λαίμαργα γατάκια που νόμιζαν πως μπορούσαν να ξεγελάσουν τη μαμά τους τρώγοντας όλο το γλυκό. Το μικρό ξεχασιάρικο μαϊμουδάκι που όλο έχανε το δρόμο για το σπίτι του μα κατάφερε να ανακαλύψει το δρόμο για την αληθινή φιλία. Ο κούνελος με το όμορφο, ζεστό και γιορτινό μήνυμά του. Η άσπρη, χνουδωτή κυρία πάπια που ξεκίνησε να ψάξει γι άλλο σπίτι και τελικά βρήκε το μπελά της. Ο ελέφαντας κουρέας, ο ποντικός χοροδιδάσκαλος, η αλεπού που πάει για ψώνια, ο Ψαρής κι ο Νάσος. Όλοι τους γιάλισαν τις γούνες και τα μουστάκια τους, ξεσκόνισαν τα ρούχα και τα καπέλα τους, πήραν τη θέση τους στις σελίδες του βιβλίου και περιμένουν να ψυχαγωγήσουν με τα καμώματά τους τη νέα γενιά των μικρών αναγνωστών.

Μια πολύ όμορφη επανέκδοση των παραμυθιών της Αντιγόνης Μεταξά, γνωστή σε όλους ως «Θεία Λένα», την οποία επιμελήθηκε η εγγονή της Μαία Ηλιού και εικονογράφησε υπέροχα η Φωτεινή Στεφανίδη.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου μπορεί να διαβάσει κανείς τα εισαγωγικά σημειώματα των τριών γυναικών, της «Θεία Λένας», της κόρης και της εγγονής της. Συγκινητικά διαχρονικά τα παραμύθια της δίνουν χαρά και αποπνέουν μια σπιτική ζεστασιά. Αυτή ακριβώς την αίσθηση έχει καταφέρει να αποτυπώσει εξαιρετικά η εικονογράφος. Οι ήρωες ακόμα πιο συμπαθητικοί σε αυτή τη νέα εικονογράφηση αν και έχουν ψεγάδια στον χαρακτήρα τους, βοηθούν τον μικρό αναγνώστη να αναπτύξει την ικανότητα της ενσυναίσθησης και να γίνει δέκτης σημαντικών παιδαγωγικών μηνυμάτων. Μέσα από τον κόσμο της φαντασίας μαθαίνει για τη ζωή, τις χαρές, τα μαθήματα και τις αξίες της. Κι όπως είχε γράψει η ίδια στο εισαγωγικό σημείωμα της πρώτης έκδοσης το 1964, «Να ένα βιβλιαράκι που τα έχει όλα...».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.