Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Το μολυβένιο στρατιωτάκι)

Το μολυβένιο στρατιωτάκι

Συγγραφέας: Hans Christian Andersen

Εικονογράφος: Joohee Yoon

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονολογία Έκδοσης: 2017

 

Ένα χιλιοειπωμένο κλασικό παραμύθι του Άντερσεν μέσα από τη σύγχρονη ματιά μιας εικονογράφου. Η ιστορία του μολυβένιου στρατιώτη. Η ιστορία μιας σχεδόν ανεκπλήρωτης αγάπης ενός μεταλλικού στρατιώτη και μιας χάρτινης μπαλαρίνας.

Δύο άψυχα αντικείμενα αποκτούν ζωή, μέσα από τα μάτια του παραμυθά. Η ζωή αυτή φαίνεται άδικη κι οι ήρωες ανήμποροι να ορίσουν τις τύχες τους, να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους. Στη ροή της ζωής τους υπάρχουν μόνο εμπόδια και αναποδιές αλλά και φθόνος από άλλους.

Είναι μια ιστορία που, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι λυπητερή. Ακόμα και το τέλος είναι στενάχωρο, παρόλο που οι δύο ήρωες κατφέρνουν να είναι τελικά μαζί! Η ιστορία τους κάνει κύκλο: στην αρχή είναι μαζί αλλά το μόνο που μπορούν είναι να κοιτάζονται. Μετά χάνονται… Και ξεκινούν οι περιπέτειες του στρατιώτη και στο τέλος βρίσκονται ξανά μαζί, αγκαλιασμένοι αλλά μέσα στις φλόγες.

Κάπου εκεί, μέσα στις φλόγες το στρατιωτάκι αναρωτιόταν αν το κάψιμο που ένιωθε ήταν από τη φωτιά ή στον έρωτά του για την μπαλαρίνα. Η μοίρα τελικά τους έφερε κοντά…

Η αφήγηση είναι απολύτως λιτή και απέριττη. Σχεδόν παράθεση γεγονότων, χωρίς κανέναν χαρακτηρισμό. Οι περιγραφές είναι δυνατές και ζωντανές και ο λόγος κοφτός να δημιουργεί εικόνες και καταστάσεις που διαρκώς εναλλάσσονται. Τίποτα δε μένει ίδιο.

Την ιστορία με τις «φουρτούνες» της έχει ντύσει χρωματικά η Yoon. Έχει αποδώσει καθετί χρησιμοποιώντας μόνο το κόκκινο, το γκρι και το μαύρο. Με αυτά, βγαίνει όλη η σκληρότητα και οι κίνδυνοι που έρχονται αντιμέτωποι το στρατιωτάκι και η μπαλαρίνα. Τελειώνοντας η ιστορία, ένιωσαότι τα χρώματα αυτά ήταν και ο προάγγελος του τέλους. Και οι δύο ήρωες βρέθηκαν στις φλόγες, αγκαλιασμένοι. Ο στρατιώτης έλιωσε και η χάρτινη μπαλαρίνα κάηκε. Η μόνη στιγμή που ήταν και οι δυο τους μαζί.

Την επόμενη ημέρα, στα αποκαΐδια βρέθηκε ένας μεταλλικός σβόλος σε σχήμα καρδιάς και μια καρφίτσα. Ό,τι έμεινε από τους δύο ήρωες. Ό,τι κι αν πέρασαν πέρασε και στο τέλος, αυτό που έμεινε ακίνητο και αμετάβλητο στον χρόνο ήταν η αγάπη τους μέσα από αυτά τα δύο αντικείμενα – σύμβολα.

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.