Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Το μικρό 1)

Το μικρό 1

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Ann & Paul Rand

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2018

 

Το ένα (1) είναι μια απλή μονάδα. Θυμίζει ένα ραβδί, πότε λεπτό και πότε μέτριο σε πάχος. Όμως είναι ένα απλό 1, μόνο του και χωρίς παρέα. Σύντομα αυτό το ένα ψάχνει κάποιον να ταιριάξει, να είναι μαζί και να κάνουν παρέα, να γίνουν ομάδα.

Ξεκινάει και αναζητάει τους άλλους αριθμούς, τα δύο αχλάδια, τα τρία αρκουδάκια που λιάζονται στον ήλιο, τις τέσσερις μέλισσες που κατασκευάζουν μια κηρήθρα, τις πέντα ομπρέλες, τα έξι μυρμηγκάκια… Όλοι είναι απασχολημένοι. Όλοι έχουν την παρέα τους και δεν θέλουν κάποιον άλλο να μπει σε αυτή. Άλλοι φανερά και άλλοι με τη σιωπή τους, διώχνουν το ένα από την παρέα τους. Δεν το θέλουν κι ούτε το έχουν ανάγκη.

Το μικρό ένα είναι μικρό, μοναδικό, διαφορετικό, φιλότιμο. Θέλει κάπου να ανήκει. Θέλει να είναι μαζί με άλλους ακόμα κι αν προσποιηθεί ότι είναι κάτι διαφορετικό.

Η μη αποδοχή φέρνει απογοήτευση. Όμως είναι απολύτως κατανοητό και εμφανές ότι είναι τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα που πώς θα γινόταν μέρος των συνόλων, χωρίς να αρνηθεί αυτό που πραγματικά είναι;

Μεγάλα ερωτήματα που κρύβουν αλήθειες, συχνά δυσάρεστες…

Κάθε ιστορία όμως, μπορεί να έχει και ένα καλό τέλος. Μια εκδοχή που τα πράγματα τελικά πάνε καλά, βρίσκεται λύση και ο ήρωας φτάνει σε μια ολοκλήρωση χωρίς εκπτώσεις ή συμβιβασμούς.

Κι εδώ έρχεται μια τέτοια λύση! Το μικρό ένα το πλησιάζει κάποιος, διαφορετικός και αυτός, που θέλει την παρέα του παρόλες τις διαφορές τους. Κανείς από τους δύο δεν μειώνει τον εαυτό του ή τον άλλο αλλά με τα διαφορετικά τους στοιχεία φτιάχνουν ένα νέο – διαφορετικό ξανά! – σύνολο.

Συνεχίζουν τη ζωή τους ευτυχισμένοι, αποδεχόμενοι ότι δεν μοιάζουν με κανέναν αλλά ως αυτό που είναι μπορούν να είναι καλά!

Η αλήθεια είναι ότι, όντως, δεν ταιριάζουμε με όλους κι ούτε πρέπει ή είμαστε αναγκασμένοι να αποτελούμε μέρη όλων των συνόλων. Μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας, όπως και οι άλλοι κάνουν το ίδιο και να διαλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει.

Η στάση αυτή περνάει από την ιστορία τόσο όμορφα και με μεγάλη απλότητα. Τη στιγμή που πάει να δημιουργηθεί η αίσθηση «μα γιατί δεν τον θέλουν;» ταυτόχρονα έρχεται και η σκέψη «πώς, όμως, θα μπορούσε να κάνει παρέα μαζί τους;». Χωρίς κανέναν διδακτισμό ή επιβολή μιας και μόνο αλήθειας ή σωστής πράξης, έρχεται η ισορροπία που δεν είναι τίποτ’ άλλο από την αποδοχή της διαφορετικότητας!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.