Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Το λουλούδι που ήθελε να πετάξει)

Το λουλούδι που ήθελε να πετάξει

Συγγραφέα: Μαρία Κούρση

Εικονογράφος: Μαρία Μπαχά

Εκδόσεις: Εκδοτική Αθηνών

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2017

 

Ποια άραγε είναι τα συστατικά ενός ονείρου; Όχι ενός ονείρου που βλέπουμε στον ύπνο μας, αλλά αυτών που δημιουργούμε και οραματιζόμαστε όσο είμαστε ξύπνιοι. Το μόνο σίγουρο για αυτό είναι πως ό,τι οραματιζόμαστε ξεφεύγει πολύ από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό και συχνά, για πολλούς παρατηρητές, παράταιρο.

Τόσο παράταιρο είναι και το όνειρο που είχε το λουλούδι της ιστορίας μας. Ήθελε να πετάξει. Από τότε που γεννήθηκε ονειρευόταν και παρακαλούσε τους γύρω του να το βοηθήσουν για να πετύχει το όνειρό του. Το όνειρο αυτό, ξένιζε τόσο πολύ τον περιβάλλον του λουλουδιού που άλλοι το ξεχνούσαν και το αγνοούσαν, άλλοι το σαμπόταραν και το κορόιδευαν και άλλοι το θεωρούσαν αλαζονικό να σκέφτεται και να θέλει κάτι τέτοιο.

Όμως, το λουλούδι δεν το έβαζε κάτω. Κάθε μέρα και κάθε εποχή μοσχοβολούσε από την επιθυμία του ονείρου του…

Η ιστορία είναι ποιητική, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μορφή της. Ο ποιητικός λόγος, με την παραστατικότητα αλλά και αφαιρετικότητά του δίνει την ευκαιρία να περνούν τα μηνύματα με την ένταση και την οξύτητα που μπορεί να έχει ο λόγος αυτός. Δεν υπάρχουν περιγραφές ούτε διάλογοι. Μόνο όσα στοιχεία χρειάζονται ώστε να μπορεί να νιώσει κανείς την αιχμηρότητα που μόνο η πένα ενός ποιητή μπορεί εκφράσει.

Και τελικά με τα όνειρα τι γίνεται; Όσο η φλόγα τους υπάρχει μέσα μας, μας κρατάει ζωντανούς… Είναι αυτή η αστείρευτη πίστη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα ή άλλα από αυτό που τώρα είναι και ισχύει. Ένας μόνος του μπορεί να δυσκολευτεί αρκετά. Όταν στον ένα έρθει κι άλλος κι αρχίσει να μεγαλώνει η ομάδα, τότε τα ακατόρθωτα μπορούν να γίνουν πραγματικά και ακόμα κι ένα λευκό τριαντάφυλλο να αποκτήσει …φτερά και να πετάξει μακριά!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.