Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Σαλιγκάρι και φεγγάρι)

Σαλιγκάρι και φεγγάρι

 

Συγγραφέας: Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Εικονογράφος: Μαριλένα Μελισσηνού

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονολογία Έκδοσης: 2018

 

Ένας πολυβραβευμένος ποιητής, με μεγάλο έργο και μεγάλη πορεία στον χώρο της ποίησης, μας φέρνει ένα βιβλίο ποίησης για παιδιά.

«Θα ’θελα πολύ να ξέρω

τι καλό να περιμένω»

Πήρα στα χέρια μου το βιβλίο έχοντας πολλές προσδοκίες. Ήδη από τον τίτλο προϊδεάζεσαι για κάτι διαφορετικό. Τόσο ο τίτλος όσο και το εξώφυλλο δημιουργούν απορία και περιέργεια. Συνδέονται λέξεις και κόσμοι που φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό, πέρα από την κατάληξη.

«Περιπλέκοντας τις λέξεις

θα σ’ αφήσω να διαλέξεις»

κι όμως, οι λέξεις παιχνιδίζουν ανάμεσα στους στίχους. Εικόνες ασύνδετες ταιριάζουν και κάνουν τη φαντασία να τρέχει σε κόσμους αστείους και παράδοξους.

«Μια φορά κι έναν παππού»

ίσως και μια γιαγιά, περιμένεις και μια κόκκινη κλωστή να ξετυλιχτεί ένα παραμύθι και αντί γι’ αυτό ήρθε

«…ένα κουνελάκι

που κρατούσε καθρεφτάκι,

έτρωγε κι ένα καρότο

τυλιγμένο με τσιρότο»

προχωρώντας τις σελίδες του βιβλίου, με τα ποιήματα απλωμένα στις σελίδες και την αφαιρετική αλλά και συμπληρωματική εικονογράφηση, το μυαλό μου αφέθηκε στην καλοδουλεμένη γλώσσα των ποιημάτων.

Κάθε ποίημα ένα μικρό διαμαντάκι! Κάθε ποίημα φανερώνει έναν άνθρωπο με γνώση και καλή χρήση της γλώσσας. Όμως το κυριότερο είναι η στάση προς το παιδί. Γλώσσα και ποίηση που σέβονται το παιδί.

Κάθε ποίημα είναι από κάθε άποψη άρτιο και σε επίπεδο που να μπορούν να φτάσουν τα παιδιά, χωρίς να γίνεται απλοϊκό ή να στερείται λογοτεχνικής αξίας.

Σε όλη τη συλλογή υπάρχει η μορφή (στροφές, διασκελισμός, ομοιοκαταληξία), γεγονός που κάνει το είδος αναγνωρίσιμο από τα παιδιά. Ταυτόχρονα η ματιά του ποιητή είναι τόσο φρέσκια που προκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να ασχοληθούν και, γιατί όχι, να δοκιμάσουν να πειραματιστούν κι εκείνοι με τις δυνατότητές τους και τις δυνατότητες της γλώσσας μας.

«Ήθελα να ’μουν αγγειοπλάστης

κι εσύ να ήσουν ζαχαροπλάστης

στα ράφια μα ’βαζα κάθε αγγείο

κι εσύ γλυκίσματα στο ψυγείο»

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης μάς τρατάρει ποίηση υψηλού επιπέδου. Θα τολμούσα να πω ότι μετά την ποίηση του Ελύτη, αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί σε αναγνωστικά, τα ποιήματα αυτά έχουν μια αντίστοιχη στιβαρότητα. Εύχομαι να αναδειχθεί η αξία τους και να μας δοθούν κι άλλες αντίστοιχες συλλογές.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.