Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Περιμένοντας τη βροχή)

Περιμένοντας τη βροχή

Συγγραφέας: Μαρίνα Μιχαηλίδου – Καδή

Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Καλέντης

Χρονολογία Έκδοσης: 2017

 

Κάθε φορά που έβρεχε, ο Μάρκος έβγαινε έξω με τον παππού του και άφηναν χάρτινα καραβάκια να τα πάρει η βροχή. Καθένα, έπαιρνε και μια στεναχώρια μακριά. Τώρα η βροχή έχει να έρθει τρία χρόνια και ο παππούς έχει πεθάνει. Ο Μάρκος αναζητά απεγνωσμένα να μάθει πότε θα ξαναβρέξει για να αφήσει τη βαρκούλα του στην άκρη του δρόμου να την πάρει η βροχή. Όσους κι αν ρωτήσει, κανείς δεν έχει απάντηση. Ή μάλλον η απάντηση είναι ίδια από όλους, ότι με τις ενέργειές τους οι άνθρωποι έκαναν την βροχή να μην μπορεί να έρθει.

Στην πορεία ο Μάρκος βρίσκει μια φίλη, τη Νεφέλη. Η Νεφέλη έχει δώσει υπόσχεση να φροντίζει τα πουλιά βάζοντάς τους νερό. Κάθε μέρα μαζεύονται και πίνουν, μέχρι να έρθει -μια μέρα- η βροχή… Ο ένας μιλάει στον άλλο για τις χαρές και τις στεναχώριες τους. Κι έτσι η στεναχώρια τους μαλακώνει.

Τελικά ένα βράδυ η βροχή φτάνει. Και μαζί της φέρνει ανακούφιση και δάκρυα χαράς.

Μπλέκονται πολλά σε αυτή την ιστορία. Η αγάπη, η φροντίδα, η φιλία και η νοσταλγία για τους ανθρώπους που αγαπάμε, η αγάπη και η φροντίδα για τη φύση και τα πλάσματά της, η ευθύνη μας για το τι συμβαίνει γύρω μας.

Καλώς η κακώς είμαστε – γινόμαστε το αποτέλεσμα των ενεργειών μας. Καλώς η κακώς οι πράξεις που γίνονται μόνο για ίδιον συμφέρον, μακροπρόθεσμα είναι επιβλαβείς προς όλους. Σαν μια αλυσίδα, που σπάζοντας έναν κρίκο, καταστρέφεται ολόκληρη.

Παρόλο που στην ιστορία της Μιχαηλίδου δεν φαίνονται οι άσχημες πράξεις, μπορούμε να τις αντιληφθούμε από τα αποτελέσματά που υπάρχουν. Μιλάει για το καλό μέσα από το «κακό» που υπάρχει ως κατάσταση. Για την αγάπη μέσω την έλλειψης βασικών αναγκών ή/και αγαπημένων ανθρώπων.

Όμως η ελπίδα δεν χάνεται. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για παιδιά. Στην ιστορία έρχεται το καλό τέλος, σαν με μαγικό τρόπο! Μήπως όμως αυτό προκύπτει από την αγνότητα, την επιθυμία και την προσπάθειά τους για ένα καλύτερο αύριο;

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.