Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Ο Αρκούδος μου ο Παραμυθάς)

Ο Αρκούδος μου ο Παραμυθάς

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Εικονογράφος: Έφη Λαδά

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2018

 

Να και μια ιστορία για όνειρα γλυκά! Μια ιστορία που μαζί της είναι σαν να ονειρεύεσαι, σα να πετάς σε κόσμους μαγικούς, σε κόσμους φανταστικούς, σε κόσμους όμορφους κι αγνούς…

Ο μικρός ήρωας έχει έναν αρκούδο χνουδωτό, με πλακουτσωτή μύτη, χρωματιστά μαλλιά και καρώ πιτζάμες. Κάθε βράδυ, κοιμούνται μαζί. Τη στιγμή λίγο πριν τον ύπνο, ο αρκούδος προετοιμάζει τον μικρό για ένα ταξίδι μαγικό. Για ένα ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών.

Ανεβαίνουν στα σύννεφα τα οποία μεταμορφώνονται σε ζωάκια, προσγειώνονται σε πολύχρωμους χαρταετούς, βλέπουν το καράβι με τους πειρατές και το τρένο που είναι γεμάτο ζώα που ταξιδεύουν κι αυτά. Ο αρκούδος γίνεται σταθμάρχης κι ο μικρός μηχανοδηγός.

Με τόσες κι άλλες τόσες ιστορίες ο αρκούδος τον κοιμίζει γλυκά. Τόσες κι άλλες τόσες ιστορίες θέλει να πει και το παιδί στον αρκούδο όταν μεγαλώσει και μάθει να διαβάζει και να γράφει.

Γιατί έτσι πάει, αυτό που κανείς λαμβάνει και απολαμβάνει, του δημιουργείται η ανάγκη να το δώσει κι αυτός. Ως ευχαριστώ; Ως αντίδωρο; Ως μια πράξη αγάπης κι ευγνωμοσύνης;

Η αγάπη και το καλό κάνουν κύκλους, περνούν από χέρι σε χέρι, από άνθρωπο σε άνθρωπο και πολλαπλασιάζονται όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Έτσι είναι κι οι καρδιές των δύο ηρώων.

Η ιστορία αφήνει μια αίσθηση ηρεμίας. Έχει τη γλύκα των όμορφων ονείρων και την απαλή φωνή της γιαγιάς ή της μαμάς που σιγοτραγουδούν στο παιδί νανουρίσματα για να κοιμηθεί.

Είναι γραμμένη έμμετρα, κάτι που δίνει ένα παιχνίδισμα και ρυθμό στην ανάγνωση αλλά φέρνει ταυτόχρονα στο νου το ρυθμικό τραγούδισμα των τραγουδιών πριν τον ύπνο.

Η εικονογράφηση, από την αγαπημένη Έφη Λαδά, με τις απαλές αποχρώσεις, κάνει το ταξίδι ακόμα πιο ονειρικό. Εικόνες με τους ήρωες αφημένους και εγκλωβισμένους στη βαρύτητα ή απαλλαγμένους από αυτή, μιας και τα τοπία είναι κάπου ψηλά ή μάλλον στην ελαφρότητα της χώρας των ονείρων.

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.