Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι! – Ένα σπίτι για όλους)

Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!

 

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: Μάρτιος 2016

 

Είναι πρόβλημα να έχεις πάνω από δύο πόδια, που καθένα από αυτό κάνει και διαφορετική δουλειά και μάλιστα επαγγελματική! Και αυτό όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί ακόμα και ένας επαγγελματίας γιατρός – σεφ – αξιωματικός πυροσβεστικής – οικοδόμος – ζαχαροπλάστης – φωτογράφος – κηπουρός – κουρέας μπορεί μια μέρα να ξυπνήσει στραβά και τα πόδια να μπερδέψουν το τι δουλειά κάνει το καθένα! Έτσι, ο γιατρός βάζει αλατοπίπερο στο πονεμένο κεφάλι, φυτεύει με μπουλντόζα τις μιμόζες, βγάζει φωτογραφίες από την πυροσβεστική σκάλα και άλλα παρόμοια ευτράπελα. Φαντασία να έχεις δηλαδή και να ανακατεύεις ιδιότητες και ικανότητες, να μπερδεύεις υλικά και χρήσεις. Για τα παιδιά; Αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό βιβλίο – παιχνίδι! Με πιο απλό παιχνίδι εκείνο της μνήμης, ποιο πόδι κάνει τι και τι μπερδεύτηκε με τι. Το πιο όμορφο όμως και δημιουργικό θα ήταν εκείνο που στη διάρκεια της ανάγνωσης θα επινοούνταν νέα ξεκαρδιστικά μπερδέματα από τα παιδιά. Το γέλιο μέσα από κάθε καινούργιο μπέρδεμα θα ήταν μια αποτελεσματική επικοινωνία και επαφή του γονιού (ή του ενήλικα αναγνώστη) με το παιδί, θα έδινε ευκαιρία για πλησίασμα μέσω γέλιου, διασκέδασης, φαντασίας. Και η φαντασία και τα περιθώρια να χωρέσουν μπερδεμένα πόδια στην ιστορία του Γιάννου είναι απεριόριστα! Και η ανάγκη για πλησίασμα μεγάλων και μικρών ακόμα μεγαλύτερο... Γιατί, ως ενήλικες, χαμένοι στις υποχρεώσεις και τρέχοντας ακατάπαυστα να προλάβουμε ό,τι θέλουν και χρειάζονται τα παιδιά (μας), μερικές φορές ξεχνάμε να κάνουμε το πιο βασικό: να είμαστε δίπλα τους και να προσφέρουμε στιγμές γέλιου και απόλαυσης. Να λοιπόν μια ευκαιρία! Ο Γιάννος το χταπόδι!

 

 

Ένα σπίτι για όλους

 

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Christopher Corr

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: 2016

 

Όλοι οι καλοί χωράνε! Ξεκινάει πρώτο το ποντικάκι, μετά το βαταχάκι, το κουνέλι, ο κάστορας η αλεπού, ο κόκορας, το ελάφι και πάει λέγοντας μέχρι που φτάνουν τους δεκατρείς! Και όμτως όλοι χωράνε στο όμορφο ξύλινο σπιτάκι με τα λευκά παράθυρα και την κόκκινη πόρτα! Τι γίνεται όμως όταν έρθει η μεγάλη καφέ αρκούδα και ζητήσει κι αυτή να συγκατοικήσει μαζί τους; Είναι τόσο μεγάλη που δεν χωράει ούτε από την πόρτα ούτε από παράθυρο. Και από την προσπάθεια να μπει τελικά σπάει το ξύλινο σπιτάκι... Η καλή της πρόθεση όμως την κάνει να φτιάξει ένα καινούργιο που να χωράνε και να είναι ευτυχισμένοι όλοι μαζι!

Η ιστορία έχει την απλότητα και το μονοσήμαντο που έχουν τα παραμύθια. Οι καλοί είναι καλοί, οι μεγάλοι μεγάλοι. Εδώ κακός δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το πρόβλημα να χωρέσουν όλοι σε κάτι που τελικά αποδεικνύεται μικρό. Στην αρχή η αφήγηση σχεδόν ακολουθεί μοτίβο: κάθε νέο ζωάκι ανακαλύπτει και ζητάει να γίνει αποδεκτό και κάθε φορά τα προηγούμενα το καλοδέχονται. Μόνο στην αρκούδα «χαλάει» η συνέχεια και δημιουργείται ταραχή. Η αρκούδα δεν είναι κακή, είναι όμως μεγάλη και αυτό την κάνει διαφορετική και μη αποδεκτή. Αφού όμως δεν υπάρχει κακία αυτό δίνει την ευκαιρία για λύση: κάνει τη ζημιά και τη διορθώνει φτιάχνοντας κάτι πιο όμορφο και πιο μεγάλο! Έτσι και η αρκούδα γίνεται μέλος της μεγάλης παρέας και το σπίτι είναι ένα σπίτι για όλους!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.