Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Καλωσήρθατε)

Καλωσήρθατε

Συγγραφέα & Εικονογράφος: Barroux

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2017

 

Υπάρχει ένας σοφός κανόνας που λέει να μην κάνεις ό,τι δε θέλεις να σου κάνουν και η αντιστορφή του, που λέει κάνε ό,τι θέλεις να σου κάνουν. Είναι σαν τις δύο όψεις ενός νομίσματος.

Αν, λοιπόν, κάποιος θα ήθελε με απλό τρόπο να δει πώς έχει ισχύ αυτός ο κανόνας, καλά θα κάνει να διαβάσει αυτό το βιβλίο!

Είναι μια ιστορία για μια παρέα από αρκούδες που κάποια μέρα, ΚΡΑΚ!, το παγόβουνο που κατοικούν σπάει και για κακή τους τύχη βρίσκονται στο κομμάτι που αρχίζει να ταξιδεύει στον αγριεμένο ωκεανό.

Κάποτε, οι αρκούδες φτάνουν σε στεριά. Σε νησιά που κατοικούν άλλα ζώα. Όμως αυτά δεν μπορούν να δεχτούν τις αρκούδες. Δεν χωράνε. Είναι υπερβολικά τριχωτές ή μεγάλες ή…

Οι αρκούδες δυσκολεύονται αλλά δεν χάνουν το κουράγιο τους. Ακόμα και στο ένα, τελευταίο, μικροσκοπικό κομματάκι πάγου καταφέρνουν να βρουν την πολυπόθητη στεριά για να μείνουν, μέχρι που έρχεται μια ομάδα μαϊμούδων και τους ζητάει χώρο για να μείνουν και αυτές!

Η ιστορία, εκτός από την απλότητα, έχει την αναγκαία αληθοφάνεια και σαφήνεια που έχουν οι ιστορίες για παιδιά. Η εικονογράφηση προκαλεί γέλιο με τα παράδοξα που συμβαίνουν. Σίγουρα ένα παιδί θα σταθεί για να ανακαλύψει τους τρόπους και όλα όσα συμβαίνουν στις εικόνες και συμπληρώνουν την ιστορία.

Από την άλλη, ένας ενήλικας ενώ θα γελάσει, ταυτόχρονα θα αντιληφθεί το πόσο αληθινά είναι όσα γράφονται στο βιβλίο… Πόσο διαφορετικοί είμαστε ο ένας από τον άλλο; Πόσο εύκολα δεχόμαστε αυτό το διαφορετικό χωρίς να το στιγματίσουμε ως ανεπιθύμητο ή να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει και να συνεχίσουμε τη ζωή μας…

Όλα στα λόγια είναι εύκολα. Η αποδοχή και η μεγαλοσύνη (στα λόγια) είναι εύκολη, όμως στην πράξη όλα κρίνονται και αποδεικνύονται.

Ευτυχώς, οι αρκούδες δείχνουν το καλό παράδειγμα! Η κακία και η έλλειψη αποδοχής που εισπράττουν δεν τις διαβρώνει και δείχνουν αποδοχή και καλωσορίζουν τα νέα μέλη της ομάδας τους!

Σε μια δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, η ιστορία αυτή, χωρίς να γίνεται καθόλου διδακτική, δείχνει (με αλληγορικό τρόπο) βαθμιδωτά τις δυσκολίες της μετανάστευσης αλλά και τις συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.