Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Δε ζουν όλες οι Πριγκίπισσες σε κάστρα)

Δε ζουν όλες οι Πριγκίπισσες σε κάστρα

Συγγραφείς: Jeffrey & Lisa Bone

Εικονογράφος: Valeria Docampo

Εκδόσεις: Μίνωας

Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2018

 

«Οι εικόνες δείχνουν κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι λέει το βιβλίο και αυτό μου δημιουργεί συναίσθημα φαντασίας!» μου είπε μια μαθήτρια (δ’ δημοτικού) όταν διαβάσαμε το βιβλίο αυτό, και συνέχισε:

«Ένας άνθρωπος πρέπει να έχει φαντασία, γιατί από τη φαντασία μας βγάζουμε πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε πραγματικότητα!»

Πριν πάω στο τι γίνεται σε αυτή την εικονο-ιστορία, αξίζει να μείνω σε αυτά που είπε και έγιναν όσο η μικρή μαθήτρια διάβαζε. Στεκόταν σε κάθε σελίδα, γύριζε το βιβλίο για να βλέπει εκεί που θέλει, αναρωτιόταν τι συμβαίνει και τι σύνδεση υπάρχει ανάμεσα στις εικόνες και τις λέξεις.

Ένα βιβλίο που προκαλεί τόσο πολύ τα παιδιά να ασχοληθούν μαζί του, δεν είναι παρά ένα καλό βιβλίο! Ένα βιβλίο που κάνει τα παιδιά να μιλήσουν με τόση δύναμη αλλά και απλότητα για τα όνειρα και τον ρόλο της φαντασίας, δεν μπορεί να είναι παρά ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο!

Οι εικόνες του σε ταξιδεύουν. Κάθε μία δείχνει κάτι τελείως διαφορετικό από την άλλη. Σχεδόν πρέπει να ψάξεις για να δεις αν ο ήρωας είναι ίδιος! Τα λόγια του βιβλίου έχουν κάτι σαν άρνηση «δεν έχουν όλοι οι πειρατές αληθινά καράβια» ή «ούτε όλοι οι σούπερ ήρωες πετούν» και άλλα παρόμοια…

Όμως, πίσω από κάθε «δεν» υπάρχει ένα μικρό παιδί – ήρωας που χωρίς υλικά –τα υλικά των ηρώων– έχει καταφέρει ακατόρθωτα πράγματα! Έχει κάνει τα κλαδιά του δέντρου καράβι πειρατικό, έχει σκαρφαλώσει σε μια σκάλα να σώσει ένα γατάκι…

Στο τέλος οι εικόνες γίνονται ακόμα πιο φωτεινές και ζωντανές, σαν ζωγραφισμένες από χέρι παιδιού κι η ιστορία παρακινεί να κλείσεις τα μάτια και να ονειρευτεί μια όμορφη ζωή! Η μικρή μου μαθήτρια τα κατάφερε! Ίσως πήρε ένα πολύ καλό μάθημα, αυτό της δύναμης που κρύβει μέσα της. Αυτή η δύναμη είναι που (θα) την κάνει να πετύχει τα όνειρά της. Είναι η ίδια δύναμη που εμείς οι ενήλικες συχνά χάνουμε και εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας…

Είναι άλλη μία φορά που διαβάζω βιβλία για παιδιά και καταλαβαίνω την αξία που θα είχε αν το διάβαζαν και οι μεγάλοι. Δε ζουν όλες οι πριγκίπισσες σε κάστρα. Όμως θα μπορούσαμε όλοι να βάζαμε τα πιο ωραία χρώματα σε ό, τι κάναμε και τότε η ζωή θα ήταν λίγο (ή λίγο περισσότερο) πιο όμορφη!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.