Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Ήλιος)

 

Ήλιος

Συγγραφέα & Εικονογράφος: Sam Usher

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Χρονολογία Έκδοσης: 2018

 

Πήρα με ανυπομονησία το βιβλίο αυτό (όπως και το «Χιόνι», τα δύο από τα τρία βιβλία του Sam Usher) και άρχισα να το (τα) διαβάζω με λαιμαργία αλλά και κρατώντας τον εαυτό μου να μην βιάζεται και να σταματάει σε κάθε σελίδα.

Ήδη το εξώφυλλο με προϊδέαζε για κάτι διαφορετικό. Σαν το ίδιο το βιβλίο να ζητούσε από εμένα κάτι άλλο – τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων. Ξεκίνησα αγγίζοντας τον τίτλο, κοιτάζοντας το κίτρινο που υπερισχύει και νιώθοντας τις ηλιόλουστες μέρες που είχα ζήσει.

Μέσα, ένα παιδί θαμπωμένο. Κι ένας παππούς. Ετοιμάζονται να ζήσουν μια περιπέτεια κάτω από τον ήλιο! Μαζεύουν τις αναγκαίες προμήθειες, παίρνουν έναν χάρτη και μια φωτογραφική μηχανή και βγαίνουν να αναζητήσουν το ιδανικό σημείο για πικ-νικ.

Ο ήλιος καίει. Ο ήλιος φλέγεται…

Παππούς και εγγονός ψάχνουν πότε ένα γραφικό τοπίο, πότε ένα σκιερό μέρος για να σταθούν. Ο μικρός, πάντα με τη φωτογραφική στα χέρια να ακούει και να καθοδηγείται. Να ζει και να πρωταγωνιστεί σε κάθε στιγμή του ταξιδιού!

 

Πόσα και πόσα δεν τους έτυχαν… Άλλωστε, κάθε ημέρα, με ήλιο, χιόνι ή βροχή και πολλή φαντασία, μπορεί να γίνει η ιδανική και πιο όμορφη ημέρα!

Αυτό που μένει από το βιβλίο είναι η αίσθηση ελευθερίας και η σχέση ανάμεσα στον παππού και τον εγγονό. Χωρίς αυτά τα δύο η φαντασία δεν θα έβρισκε χώρο να αναπτυχθεί και να ταξιδέψει τον μικρό ήρωα. Χωρίς τον παππού, με όσα εκείνος προσφέρει σιωπηλά, δε θα υπήρχε ενδιαφέρον για όσα γίνονται και υπάρχουν γύρω. Χωρίς τη σχέση αυτή, ο καθένας θα έμενε στα κομμάτια της δικής του πραγματικότητας…

Κάθε σελίδα και ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι των ηρώων και ένα ακόμα που μπορεί να κάνει κάθε αναγνώστης ανασκαλίζοντας ευχάριστα το παρελθόν του… Το ταξίδι αυτό δεν τελειώνει κλείνοντας το βιβλίο. Τελειώνει η ανάγνωσή του ενώ ταυτόχρονα παραμένει ο κόσμος αισθήσεων και αναμνήσεων που το βιβλίο έχει ξυπνήσει στον αναγνώστη.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.