Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Ένα τελευταίο γράμμα)

 

Ένα τελευταίο γράμμα

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονολογία Έκδοσης: 2017

 

Και φτάνει η στιγμή που ένα βιβλίο το κρατάς στα χέρια σου, θέλεις να γράψεις γι’ αυτό και δεν μπορείς. Δεν το παίρνεις απόφαση και όλο το αναβάλλεις και το αφήνεις για λίγο πιο μετά, μια άλλη μέρα… Και δεν είναι επειδή δε σου αρέσει αλλά επειδή η ανάγνωσή του, τόσο της ιστορίας όσο και των εικόνων, σε έχει μεταφέρει κάπου αλλού. Έχεο δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα μαγική που πλέον τα λόγια είναι φτωχά και δύσκολα περιγράφουν την αίσθηση αυτή. Αυτό λοιπόν συνέβη και με το τελευταίο γράμμα.

Όλα συμβαίνουν, θα έλεγα, σιωπηλά. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Γιατί πίσω από αυτή τη φαινομενική σιωπή κρύβεται το μεγαλείο της επικοινωνίας. Η επικοινωνία, ανάλογα με το περιεχόμενό της έχει φορτίο ή είναι ελαφριά σαν πούπουλο. Δεν ξέρουμε τι λένε τα γράμματα, όμως η ατμόσφαιρα που φέρνουν είναι αρκετή ώστε να μπορεί κάθε αναγνώστης να αισθανθεί και να ταυτιστεί – να βρει κάτι δικό του που ταιριάζει. Κι αυτό είναι το μαγικό της ιστορίας! Κάθε εικόνα και κάθε περιγραφή δημιουργεί ένα ντόμινο από σκέψεις, εικόνες και ιστορίες. Βιώματα θα έλεγα αλλιώς. Ανθρώπινα όλα τους και με μεγάλο πλούτο συναισθημάτων.

Από την άλλη, ο κύριος Κώστας, ο ταχυδρόμος, φαίνεται να είναι μόνος του. Όλον αυτόν τον καιρό δουλεύει νιώθοντας μέλος των οικογενειών που μετέφερε τα γράμματα. Και ήρθε η ώρα να σταματήσει και θέλει να το πει σε όλους! Όμως όλα δείχνουν ότι κανείς δεν είναι εκεί για αυτόν.

Δεν θα πω πολλά ακόμα. Παρά μόνο ότι στην ιστορία αυτή συμβαίνουν πολλές παράλληλες ιστορίες. Η μία είναι γραμμένη. Υπάρχουν και άλλες πολλές. Θα μπορούσα να πω, μία σε κάθε σελίδα. Είναι θέμα του καθενός να σταθεί στην καθεμιά και να διαβάσει, να δει και να ακούσει αυτά που έχει να πει…

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.