Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Έιντα – Τουίστ, η επιστήμονας)

Έιντα – Τουίστ, η επιστήμονας

Συγγραφέας: Andrea Beaty

Εικονογράφος: David Roberts

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

 

Η Έιντα είναι τριών ετών και ακόμα δεν έχει πει ούτε μια λέξη. Όλη την ημέρα τρέχει, κυνηγώντας ήχους και εικόνες. Μόνο το βράδυ σταματάει. Μια μέρα ακούστηκε ένα τρελό ποδοβολητό. Είχε ανέβει στο ψηλό ρολόι. Όλοι της φώναξαν «ΜΗ» και εκείνη απάντησε, για πρώτη φορά, «γιατί;». Από τότε τα «γιατί» (κι ύστερα τα «τι», τα «πώς» και τα «πότε») δεν είχαν σταματημό!...

Η Έιντα ήθελε όλα να τα μαθαίνει, όλα να τα ανακαλύπτει και σε όλα να βρίσκει μια απάντηση. Ήταν γεμάτη απορίες, τα έκανε όλα μαντάρα και έφερνε την καταστροφή αναζητώντας τις απαντήσεις!

Η Έιντα – Μαρί, έχει το όνομα δύο μεγάλων επιστημόνων! Δύο γυναικών που έκαναν σπουδαίες ανακαλύψεις, της Ada Lovelace (μαθηματικός και προγραμματίστρια Η/Υ) και της Marie Curie (που ανακάλυψε δύο στοιχεία του περιοδικού πίνακα και με τις έρευνές της οδήγησε στην εφεύρεση των ακτίνων Χ).

Το βιβλίο αυτό, θα έλεγα ότι δεν είναι για παιδιά αλλά για μεγάλους. Περιγράφει γλαφυρά όλες τις υγιείς αντιδράσεις ενός παιδιού που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο!

Εκτός από αυτό, δείχνει και πώς σκέφτονται και πράττουν οι γονείς και τις αντιφάσεις που πέφτουν στην ανατροφή των παιδιών.

Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν στεγανά. Υπάρχουν παραδοχές που σύμφωνα με αυτές «ελέγχουμε» την ανάπτυξη και την πρόοδο των παιδιών μας. Έτσι η Έιντα, έβγαινε ότι ήταν ένα παιδί διαφορετικό από αυτά που υποδείκνυε ο κανόνας. Έτσι, πότε προβλημάτιζε τους γονείς της γιατί καθυστερούσε να μιλήσει κι άλλοτε τους προβλημάτιζε με την ευρηματικότητα, την επινοητικότητα και τη ζωηράδα της.

Αν διαβάζαμε το βιβλίο αυτό σε ένα μικρό παιδί, απλά θα μπορούσε να βρει τον εαυτό του και να καθρεφτιστεί – ταυτιστεί με την Έιντα. Αν το διάβαζε ένας ενήλικας θα μπορούσε σε πρώτη ανάγνωση να δει τι κάνει με το παιδί του και, αν ήθελε να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, να καταλάβει τι ανάγκες έχουν τα παιδιά και πόσο διαφορετικά θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει...

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.