Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (To βιβλίο αυτό πιστεύει ότι είσαι επιστήμονας)

Τίτλος: «To βιβλίο αυτό πιστεύει ότι είσαι επιστήμονας»

Εικονογράφος : Harriet Russel

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Με δραστηριότητες εμπνευσμένες από το Wonder lab του Science Museum of London

Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο με τον τίτλο «Το βιβλίο αυτό πιστεύει ότι είσαι επιστήμονας», από τη μια το εξώφυλλό του - κάπως παλιομοδίτικο - μου έδωσε την αίσθηση ενός συνηθισμένου βιβλίου δραστηριοτήτων, ενός ακόμα ανάμεσα στα πολλά , από την άλλη ο τίτλος του μόνο συνηθισμένος δεν μου φάνηκε, αλλά ευφυής και πρωτότυπος.

Κι ευτυχώς που ο τίτλος κέντρισε το ενδιαφέρον μου, γιατί ξεφυλλίζοντάς το είχα τη χαρά να ανακαλύψω ένα πρωτότυπο βιβλίο δραστηριοτήτων ανοιχτής δομής, που βοηθάει το παιδί να φανταστεί, να πειραματιστεί, να δημιουργήσει, να αισθανθεί ότι γίνεται ένας μικρός επιστήμονας.

Από την πρώτη σελίδα προδιαθέτει θετικά το παιδί αναθέτοντας του μια αποστολή: να παρατηρεί καλά τον κόσμο, να αναρωτιέται, να μάθει να κοιτάζει γύρω του με προσοχή, να αναζητάει τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται. Ενθαρρύνει, έτσι, το μικρό αναγνώστη να σκέφτεται σαν επιστήμονας.

Τα παιδιά καλούνται, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, να προσεγγίσουν τα μαθηματικά με βιωματικό τρόπο σαν να συμμετέχουν σε ένα διασκεδαστικό εργαστήριο φυσικής στο οποίο αποκτούν γνώσεις για τη γη και το διάστημα, το φως, την ύλη, τον ήχο, τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό, τις δυνάμεις και την κίνηση.

Προσεγγίζουν τα παραπάνω θέματα ζωγραφίζοντας, λύνοντας σπαζοκεφαλιές και γρίφους, αντιστοιχίζοντας χρώματα με αντικείμενα, κάνοντας εύκολα πειράματα, παροτρυνόμενα σε ευφάνταστες δραστηριότητες όπως π.χ. της προσθήκης νέων αστερισμών στο νυχτερινό ουρανό, της ετοιμασίας μιας βαλίτσας για ένα ταξίδι στο διάστημα, προτρεπόμενα να ακούσουν τους ήχους του χώρου γύρω τους, κατασκευάζοντας ένα είδος ηλεκτρικού σταθμού, τοποθετώντας κομμάτια κινέζικου τάνγκραμ, κλπ.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, ελκυστικό βιβλίο δραστηριοτήτων που οξύνει το νου και καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών και μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών. Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να διδαχθεί τις δυνάμεις και την κίνηση όχι ακούγοντας θεωρίες, παρά φτιάχνοντας και πετώντας μια σαϊτα;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.