Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το χαμένο ημερολόγιο του παππού)

Τίτλος: «Το χαμένο ημερολόγιο του παππού»

Σειρά: «Μυστική αποστολή»

Συγγραφέας : Μαρία Δασκαλάκη

Εκδόσεις: Μίνωας

Ένας αρχαιολογικός χώρος με ανασκαφή σε εξέλιξη, ένα παλιό ημερολόγιο κι ένας κρυπτογραφημένος χάρτης, μυστικά από την κατοχή και θησαυροί που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, μια παρέα φιλομαθών παιδιών και μια οικογένεια που αγαπάει τις ιστορίες Μ αυτά τα υλικά μυθοπλασίας και με μπόλικη ιστορική τεκμηρίωση η Μαρία Δασκαλάκη «υφαίνει» μια συναρπαστική περιπέτεια που συστήνεται ανεπιφύλακτα για τη βαλίτσα των θερινών διακοπών των 9χρονων αναγνωστών.

Η Αριάνθη με τα μικρότερα αδέλφια της και το συνομήλικο ξάδελφό της, τον Δημήτρη, περνούν ένα ξεχωριστό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου καλούνται να συμπληρώσουν κομμάτι κομμάτι το παζλ μιας παλιάς ιστορίας, εκείνης του προπάππου τους Σπύρου που μπλέκεται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο με την ιστορία του τόπου τους, της Ελεύθερνας. Ξεναγοί, στο ταξίδι τους στο χρόνο, η αρχαιολόγος θεία τους, Δανάη και ο καθηγητής Νικος Πατμανίδης, επικεφαλής των ανασκαφών της περιοχής. Ο παππούς Χριστόφορος αναλαμβάνει να τους αποκαλύψει οικογενειακά μυστικά από τη νεότερη ιστορία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κείμενο έχουν και τρία αγάλματα, η Κόρη της Ελεύθερνας και η κυρία της Οσέρ, πραγματικά ανασκαφικά ευρήματα, αλλά και μια τρίτη κόρη, αποκύημα της φαντασίας της συγγραφέα και συνδετικός κρίκος των αρχαίων χρόνων με την εποχή της γερμανικής κατοχής.

Λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία σε αριστοτεχνική σύνδεση με τη μυθοπλασία συνθέτουν ένα απολαυστικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα που προσωπικά απόλαυσα και είμαι βέβαιη ότι θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες που ενδιαφέρονται για βιβλία που συνδυάζουν το μυστήριο με τις γνώσεις, που αγαπούν τις ιστορίες και την Ιστορία. Το δυνατότερο στοιχείο του βιβλίου είναι ότι μέχρι το τέλος σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα όσα περιλαμβάνονται στην ιστορία υπήρξαν και συνέβησαν πραγματικά.

Νομίζω ότι αυτό που αποτελεί την ουσία του βιβλίου είναι ό, τι αποκαλύπτεται στο διάλογο που ακολουθεί:

«-Μα δεν είναι άλλο να σου διηγούνται την ιστορία και άλλο να βλέπεις την Ιστορία την ίδια μπροστά σου; ρώτησε το κορίτσι.

-εγώ αυτό το έχω ζήσει πολλές φορές στις ανασκαφές! είπε με ενθουσιασμό η θεία της. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο εθίζεσαι σε αυτό; Να ψάχνεις να βρεις την αλήθεια των ανθρώπων. Ανθρώπων που υπήρξαν, που δεν είναι μόνο πρόσωπα σε ιστορίες. Μπορεί να μην τους συναντήσαμε ποτέ , όμως ανακαλύπτουμε την ιστορία τους, τα πάθη τους, τις σκέψεις τους και ίσως…λίγο, λιγάκι τους γνωρίζουμε έστω και χρόνια μετά, έστω και αιώνες μετά.»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.