Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το τέταρτο αλογάκι)

Συγγραφέας: Διονύσης Λεϊμονής

Τίτλος : «Το τέταρτο αλογάκι»

Εκδόσεις Πατάκη, 2017

Το νέο βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή, «Το τέταρτο αλογάκι» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι μια απολαυστική λογοτεχνική βουτιά στο βυθό των Αντικυθήρων και ταυτόχρονα μια κατάδυση στον κόσμο της γνώσης, μια πρώτη γνωριμία με τα μυστικά της ενάλιας αρχαιολογίας, μια ξενάγηση σε σπουδαία κατάλοιπα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Ο συγγραφέας μας δίνει τη χαρά να ξανασυναντήσουμε τη γνωστή από το «Δέκατο έβδομο κιβώτιο» συντροφιά παιδιών, τη ζωηρή και φιλομαθή παρέα των Κυθήρων, που με τη συνδρομή δύο ενηλίκων επιστημόνων, αναζητά αυτή τη φορά ένα αλογάκι χαμένο στο βυθό των Αντικυθήρων. Πρόκειται για το τέταρτο κομμάτι από ένα αρχαίο τέθριππo, το υπόλοιπο του οποίου εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανάμεσα σε άλλα ευρήματα από το αρχαίο ναυάγιο, γνωστό και ως «ο Τιτανικός της αρχαιότητας»: τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το άγαλμα του Φιλοσόφου και τον πανέμορφο Έφηβο .

Μια σειρά γρίφων που αναζητούν επίλυση, το μυστήριο ενός ναυαγίου και η περιπέτεια της αναζήτησης ενός χαμένου θησαυρού είναι από μόνα τους στοιχεία ελκυστικά για τα παιδιά. Οι ζωηροί διάλογοι και το ανάλαφρο χιούμορ του κειμένου αποτελούν γερά όπλα του συγγραφέα, ικανά να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Η έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο ανεύρεσης του θησαυρού, αλλά και επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών ηρώων, αποτελούν πειστήρια ενός σύγχρονου κειμένου κι εξασφαλίζουν στα παιδιά τη δυνατότητα ταύτισης με τους ήρωες, στοιχείο λογοτεχνικής ποιότητας κι επιτυχίας.

Οι τεκμηριωμένες πληροφορίες που διατρέχουν το κείμενο προσφέρουν γνώσεις χωρίς να λειτουργούν σε βάρος της αναγνωστικής απόλαυσης δομώντας έτσι ένα ενδιαφέρον παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων που μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα κι από ενήλικες. Η ιστορία που διηγείται ο Δ. Λεϊμονής μοιάζει με ένα περιπετειώδες ταξίδι στο παρελθόν με σύγχρονη χρονομηχανή.

Δανείζομαι, τέλος, μια φράση του συγγραφέα για να αναφερθώ σε ό, τι κατά την άποψή μου αποτελεί την ταυτότητα του βιβλίου καθιστώντας το ένα κείμενο που βοηθά «να μη σπάει το νήμα, κρατάει το χθες ενωμένο με το τώρα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.