Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα)

Μία ακόμα διασκευή της Οδύσσειας και των περιπετειών του Οδυσσέα στο ταξίδι του προς την Ιθάκη, αυτή τη φορά από τη διακεκριμένη συγγραφέα Φρανσουάζ Ραχμίλ και τη Σαρλότ Γκαστό στις εικόνες σε απόδοση της Αριάδνης Μοσχονά, μας προσφέρει εδώ και ένα χρόνο περίπου ο εκδοτικός οίκος Κέδρος. Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει για την πρωτοπρόσωπη αφήγηση και την εμφάνισή του.

 

Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα

Κείμενο: Φρανσουάζ Ραχμίλ

Εικονογράφηση: Σαρλότ Γκαστό

Απόδοση: Αριάδνη Μοσχονά

Εκδόσεις: Κέδρος, 2015

Η Φρανσουάζ Ραχμίλ παρουσιάζει στο βιβλίο της αυτό το ταξίδι και τις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα, αξιοποιώντας στην αφήγησή της τον ίδιο τον ήρωα. Ο Οδυσσέας, ως αφηγητής και αυτοβιογράφος, μας κάνει κοινωνούς του παλμού των Ελλήνων συντρόφων του μετά το νικηφόρο τέλος του Τρωικού Πολέμου, αλλά και της λαχτάρας τους να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα. Η Ιθάκη είναι η μόνιμη εικόνα στο μυαλό και την καρδιά τους. Κι έτσι, με την θωριά της αγαπημένης τους πατρίδας να είναι ορατή μπροστά τους αφήνουν τα ερείπια της Τροίας για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής. Ένα ταξίδι όμως που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Αλλά είναι πολυμήχανος ο Οδυσσέας, ευφυής και αεικίνητος, και παρόλο που τα καράβια τους παρασύρονται από τον άνεμο από το ένα νησί στο άλλο και από τη μια άγνωστη και αφιλόξενη χώρα στην άλλη, στο τέλος καταφέρνει να φτάσει στη γη που τον γέννησε, στα πάτρια.

Θα χάσει όμως έξι συντρόφους στο νησί των Κικόνων και θα αναγκαστεί να αλυσοδέσει άλλους τρεις για να τους γλιτώσει από τους γλυκείς, μελιστάλαχτους καρπούς των Λωτοφάγων. Θα ακολουθήσει ο γιος του Ποσειδώνα, ο Κύκλωπας Πολύφημος, με την γνωστή κατάληξη της τύφλωσής του. Ο Αίολος και η χώρα των Λαιστρυγόνων. Και η Κίρκη, η κόρη του Ήλιου που είναι μάγισσα τρανή. Θα περάσουν από τη χώρα των νεκρών, από το νησί των Σειρήνων, από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Θα φτάσουν στο νησί του Ήλιου που οι ασεβείς σύντροφοί του αγνόησαν τη συμβουλή του και δεν σεβάστηκαν τα ιερά βόδια. Στην πανέμορφη Καλυψώ και τελευταία στη χώρα των Φαιάκων με τη φιλόξενη Ναυσικά, την κόρη του βασιλιά Αλκίνοου.

Μεγάλο το ταξίδι και συναρπαστικές οι περιπέτειές του. Και ναι, οι ιστορίες του διαβάζονται απνευστί. Γιατί ο Οδυσσέας τις αφηγείται, αυτός που τις βίωσε, σε α' ενικό και α' πληθυντικό πρόσωπο.

Όμορφα δοσμένο το κείμενο με υπέροχες λέξεις (ροδοδάχτυλη, αχνο-φαίνεται, πελαγοδρομώ, μελιστάλαχτους, ψαροφόρο, εδέσματα, κλπ.) που δεν εγκαταλείπει την ομηρική λογική. Έχει αφηγηματική αμεσότητα που δημιουργεί ένα αίσθημα αγωνίας για το παρακάτω. Και κοφτές προτάσεις με δυνατές εικόνες. Ένα κείμενο που απλώνεται σε 63 πολύχρωμες σελίδες, χωρισμένο όμως σε δέκα (10) ενότητες, δέκα ιστορίες, που μπορούμε είτε να τις διαβάσουμε κομματιαστά είτε να τις αφηγηθούμε σε συνέχειες.

Ένα βιβλίο όμορφα εικονογραφημένο από τη Σαρλότ Γκαστό, η οποία στην κυριολεξία κεντάει με τις πολύχρωμες πινελιές της έναν κόσμο, τον κόσμο της Οδύσσειας, εντυπωσιακό και φαντασιακό, όπου εικόνες και κείμενο δένουν αρμονικά.

Ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.