Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το ημερολόγιο των άστρων)

Τίτλος: «Το ημερολόγιο των άστρων»

Σειρά : Αρχαιολογικά παραμύθια

Συγγραφέας: Εύη Παπαδοπούλου

Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Μπιτσάκης

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Πατάκη

«Το ημερολόγιο των άστρων» της Εύης Παπαδοπούλου είναι ένα από τα αρχαιολογικά παραμύθια, τις πρωτότυπες ,δηλαδή, ιστορίες, βασισμένες σε αρχαιολογικά ευρήματα που έγραψε η δόκτορας αρχαιολογίας με σκοπό την ψυχαγωγία των μικρών αναγνωστών,αλλά και τη μεταλαμπάδευση γνώσεων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καθώς και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κάπου μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων, ζει ο μικρός Μύρωνας που αγαπά τα βιβλία, τη θάλασσα και τη συντροφιά των ψαράδων. Μια νυχτερινή βαρκάδα για ψάρεμα έχει σαν κατάληξη τη βουτιά του στη θάλασσα όπου στο βυθό της τον περιμένει μια μεγάλη έκπληξη: ένα αρχαίο ναυάγιο. ‘Ενα χάλκινο άγαλμα αναλαμβάνει να του διηγηθεί την ιστορία του ναυαγισμένου πλοίου, όπως και την ιστορία ενός ζευγαριού που ταξίδευε μ΄αυτό.

Η Εριφύλη ήταν κόρη ενός χρυσοχόου που δόθηκε στον πλοίαρχο ως αντάλλαγμα για κάποιο χρέος. Ο Ζήτης, γνώστης μαθηματικών κι αστρονομίας, είχε κατασκευάσει έναν πρωτότυπο μηχανισμό που ο Ανταίος, ο καπετάνιος σκόπευε να μοσχοπουλήσει στη Ρώμη.

Ο νεαρός για να απαλύνει τη λύπη της κοπέλας πρώτα έπιασε να την ξεναγεί στα αμπάρια του πλοίου, του φορτωμένου με πολύτιμο φορτίο: γλυπτά, πετράδια, αρωματοδοχεία, αμφορείς με γλυκόπιοτο κρασί. Κι έπειτα, όλο περηφάνεια, άρχισε να της επιδεικνύει το μηχανισμό που είχε κατασκευάσει και με τον οποίο μπορούσε να παρατηρεί τα άστρα. Πάνω, όμως, που ετοιμαζόταν να της εξηγήσει τις δυνατότητες της περίπλοκης μηχανής, ο Ανταίος την άρπαξε από τα χέρια τους θέλοντας να κρατήσει κρυφή την εφεύρεση για να την πουλήσει όσο το δυνατόν ακριβότερα.

Τότε ο μηχανισμός έπεσε κάτω, τα γρανάζια του κουνήθηκαν, ο δείκτης του μετατοπίστηκε κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια λανθασμένη πρόβλεψη. Όταν ο Ζήτης κατάλαβε τι είχε συμβεί, έσπευσε να ειδοποιήσει τον καπετάνιο για την καταιγίδα που πλησίαζε, μα εκείνος δεν τον άκουσε. Σύντομα το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα και βυθίστηκε . Οι θεοί, όμως, που λυπήθηκαν τους δυο νέους, τους μεταμόρφωσαν σε άστρα για να ζουν παντοτινά μαζί στον ουρανό.

Μέσα από αυτό το όμορφο παραμύθι η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά για ένα σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό, το πολύτιμο φορτίο του πλοίου του οποίου η ανέλκυση από το βυθό των Αντικυθήρων κράτησε χρόνια.

Στο τέλος υπάρχει ένα συνοπτικό, αλλά πολύ κατατοπιστικό υπόμνημα για τα ευρήματα του ναυαγίου και κυρίως για τον πολυσύνθετο και αινιγματικό μηχανισμό, τον γνωστό ως Μηχανισμό των Αντικυθήρων που πολλές φορές αναφέρεται ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.