Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Χρυσό - Κόκκινο)

Η Ιστορία περικλείει μέσα της πολλές, πάρα πολλές άλλες μικρότερες ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες πόλεων, των χωρών τις ιστορίες και του κόσμου όλου. Αλλά και γεγονότα και αριθμούς και μάχες. Ζυγιάζει τα μπόγια των ανθρώπων, και επειδή δεν είναι άψυχη περικλείει μέσα της κι ανθρώπους, τις ψυχές τους, τα συναισθήματά τους, τα πάθη και τις επιθυμίες τους, τα κατορθώματά τους, τις νίκες και τις ήττες τους, τους αγγέλους και τους δαίμονες, το αίμα και τον θάνατο. Κι όλα αυτά κάποιες φορές με γλαφυρό τρόπο.

Το Βυζάντιο με τη σειρά του περικλείει από μόνο του όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα. Μια ιστορία χιλιόχρονη που δεν χωράει σ’ ένα βιβλίο. Χρειάζονται πολλά βιβλία κι αν θέλουμε να τα ζωγραφίσουμε, πολλά χρώματα. Γιατί η ιστορία του Βυζαντίου είναι πολύχρωμη. Και κόκκινη και χρυσή και μαύρη και άσπρη και γαλάζια και πράσινη και… πολύχρωμη. Αυτό προσπαθεί να αναδείξει και η σειρά των βιβλίων που παρουσιάζουμε. Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα. Και το κάνει με ένα τρόπο ιδιαίτερα γλαφυρό και με μια πένα, τη γνώριμη πένα της Μαρίας Αγγελίδου, που ξέρει να δαμάζει τα υλικά της. Τις πτυχές αυτής της μακραίωνης περιόδου, τις φωτεινές και τις σκοτεινές, κι αυτές ακόμα που δεν έχουν φωτίσει τα βιβλία που ξέρουμε.

 

Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Χρυσό – Κόκκινο

Κείμενα: Μαρία Αγγελίδου

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016

 

Στο οπισθόφυλλο των δύο βιβλίων διαβάζουμε:

"Το Βυζάντιο είναι ένας κόσμος γεμάτος φασαρία, κίνηση, θαύματα, μυστήρια, τραγούδια, γιορτές, πλούτη, μάχες, ιστορίες. Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα. Κόκκινος, όπως η πορφύρα των αυτοκρατόρων του. Χρυσός, όπως τα φόντα των ψηφιδωτών στις εκκλησίες του. Μαύρος, όπως τα ράσα των καλογέρων του. Άσπρος σαν τις χώρες τις άγνωστες έξω από τα σύνορά του. Γαλάζιος σαν τη θάλασσά του και σαν τα φουστάνια των αρχοντισσών του. Πράσινος σαν τα σπαρτά στους απέραντους ανοιξιάτικους κάμπους του. Αλλά όχι μόνο. Το Βυζάντιο δεν έχει μόνο έξι χρώματα."

Κι ακόμη διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Το χρυσό, όμως, έχει τις ιστορίες που λάμπουν. Τις ιστορίες που βασιλεύουν, χωρίς να μιλάνε. Το χρυσό έχει θησαυρούς και όνειρα, έχει τόπους και χώρες και πόλεις δικές του…

Το ΚΟΚΚΙΝΟ, τώρα, έχει τις πιο φανταχτερές ιστορίες. Αυτές που τραβάνε το μάτι, το μαγνητίζουν και καμιά φορά το καίνε. Έχει τις μάχες, τους θρόνους, τα σκαρπίνια των αυτοκρατόρων. Έχει κάτι παθιασμένες αγάπες, επικίνδυνες…»

 

Πρόκειται για δυο βιβλία γνώσεων που γράφουν ιστορία, πρωτότυπα και ευφάνταστα, αποκαλυπτικά και ευρηματικά ως προς τη σκηνοθεσία και παρουσίαση των γεγονότων, ως προς την εξέλιξη της πλοκής.

«Το Βυζάντιο με χρώμα χρυσό» καλύπτει μια αρκετά μεγάλη περίοδο, από το 330 μ.Χ. μέχρι τα τέλη του 11ου αιώνα, και φωτίζει άγνωστες στιγμές από τη ζωή και τα έργα σημαντικών αυτοκρατόρων και αξιωματούχων. Παρακολουθεί τους αγώνες και τη ζωή του Μέγα Κωνσταντίνου πριν γίνει αυτοκράτορας μέχρι και τη στιγμή της μεγάλης γιορτής, της γιορτής των εγκαινίων της Πόλης. Ζωντανεύει θεάματα που συμβαίνουν μέσα στο Ιπποδρόμιο και εντυπωσιάζει τον αναγνώστη με τη ζωή και τις ιστορίες της Θεοδώρας, του κοριτσιού που σαγήνευσε με την ομορφιά της τον Ιουστινιανό κι έγινε στο πλευρό του βασίλισσα και Αυγούστα. Στέκει με σεβασμό στην αγάπη του Καρλομάγνου προς τα γράμματα αλλά και στην αποφασιστικότητά του, ως βασιλόπουλου των Φράγκων, να γίνει αυτός αυτοκράτορας και να καθίσει στο θρόνο των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Τέλος, ο αναγνώστης μουδιάζει μπροστά στο μένος των δαιμόνων, που μια χαρά τα έβαζαν με τους ανθρώπους. Όπως ο Ροβέρτος της Νορμανδίας που με την τόλμη και την πονηριά του κατάφερε να μπει στην αυλή του Αλέξιου.

«Το Βυζάντιο με χρώμα κόκκινο» καλύπτει την περίοδο από το 410 μ.Χ. μέχρι και το 1204 μ.Χ. Ο Αλάριχος πρώτος, ο βασιλιάς των Γότθων, και ο Σουλεϊμάν από κοντά, ο Άραβας χαλίφης, και ο Σαμουήλ ο Βούλγαρος και τέλος ο δόγης της Βενετίας Ενρίκο Ντάντολο τη βασιλεύουσα είχαν βάλει στο μάτι. Αυτηνής την ιστορία και τη δόξα ποθούσαν. Να γίνουν οι κυρίαρχοι της Πόλης της χιλιόχρονης και τη βασιλεύουσας όλης. Και ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της φιλοδοξίας, των μηχανορραφιών αλλά και της ματαιοδοξίας όλων των παραπάνω. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τα γεγονότα, σαν από κοντά, μαθαίνει μικρές και μεγάλες αλήθειες και μυρίζει τη φωτιά. Και γονατίζει μπροστά στο μακάβριο θέαμα, στην καμένη σάρκα, το αίμα και το θάνατο. Κι όλα αυτά χάρη στις δυνατές περιγραφές, την αριστοτεχνικά μελετημένη σκηνοθεσία, τις πανέμορφες εικόνες και τη δύναμη των κειμένων και της γλώσσας.

Οι ιστορίες των δύο αυτών βιβλίων, με τη δύναμη του λόγου, την πλοκή και τις γρήγορες εναλλαγές, με την πετυχημένη τέλος επιλογή του υλικού, φωτίζουν πτυχές της χιλιόχρονης ιστορίας αλλά και πόλεις και προσωπικότητες που τα σχολικά βιβλία ιστορίας τις προσπερνούν στην καλύτερη των περιπτώσεων με απλές αναφορές.

Και η Μαρία Αγγελίδου χτίζοντας έναν συναρπαστικό κόσμο, τολμά και κοιτάζει τον αναγνώστη ίσια στα μάτια και με σεβασμό, ειλικρίνεια και επιστημοσύνη του παραδίδει δύο εκπληκτικά ιστορικά βιβλία γνώσεων.

Τα υστερόγραφα, ένα μαύρο κι ένα πολύχρωμο, που υπάρχουν στο τέλος κάθε ιστορίας ευφάνταστα και λειτουργικά.

Τέλος, η πλούσια εικονογράφηση, την οποία υπογράφει η εξαιρετική και βραβευμένη Κατερίνα Βερούτσου, με τις πολύχρωμες εικόνες, τους χάρτες, τα χειρόγραφα, τις βινιέτες, τα στολίδια, τα σύμβολα και τα λάβαρα προεκτείνουν τα κείμενα και δημιουργούν την ατμόσφαιρα που αρμόζει σε αυτού του είδους τις ιστορίες. Στη βασιλεύουσα και την ιστορία της. Και ο αναγνώστης βλέπει και ξαναβλέπει, μυρίζει και γεύεται, θαυμάζει, μελετάει και παρακολουθεί με αγωνία την κίνηση και τις μορφές, τις ιστορίες που οι εικόνες, οι σκιές και τα χρώματα της εικονογράφου αφηγούνται.

Δυο καταπληκτικά βιβλία γνώσεων για μικρούς και μεγάλους που αγαπούν την ιστορία. Δυο βιβλία απαραίτητα στα χέρια των γονέων και των εκπαιδευτικών. Και χρήσιμα στο σπίτι, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.