Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα / Μαύρο)

 

Τίτλος : «Μαύρο»

Σειρά : « Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα»

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου

Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Δεν μπορώ να φανταστώ προσφορότερο τρόπο για να αγαπήσει ένα παιδί το βιβλίο γνώσεων από το να γνωρίσει τη σειρά Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα με την ποιητική γραφή της Μαρίας Αγγελίδου και την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση που αποτελεί ιδανική εισαγωγή στη βυζαντινή ιστορία.

Το βιβλίο της σειράς που τιτλοφορείται «Μαύρο» αποτελεί μια ελεγεία για το μαύρο που, ενώ μοιάζει να μην είναι χρώμα, η πένα της συγγραφέα το καθιστά αρχηγό των χρωμάτων δίνοντάς του τόσες αποχρώσεις όσες οι ιστορίες του βιβλίου κι ακόμα περισσότερες.

«Δεν υπάρχει μαύρο πιο μαύρο από το Μαύρο του Φόβου. Όλοι το ξέρουν αυτό, ο φόβος είναι κατάμαυρος». Αυτό το σκοτάδι πίσσα κρύβει μέσα του τον Αττίλα, τον τρομερό ηγέτη των Ούννων, γνωστό και ως η Μάστιγα του Θεού.

Ακολουθεί το μαύρο που στιγματίζει το πρόσωπο και αμαυρώνει το έργο ενός αυτοκράτορα όπως ο Κωνσταντίνος ο Ε΄, ο οποίος λόγω της θέσης του κατά των εικόνων την περίοδο της εικονομαχίας απέκτησε το προσωνύμιο Κοπρώνυμος. «Τα ονόματα των βασιλιάδων δεν λένε πάντα την αλήθεια …κι από όλα το πιο άδικο , το πιο ντροπιαστικό και ψεύτικο, όνομα μαύρο κι άραχλο, σκοτεινό και θεοσκότεινο, κατάμαυρο και κατράμι …δεν το κόλλησαν σε κανένα τέρας, αλλά σε έναν αυτοκράτορα που και γενναίος ήταν, και καλός και άξιος».

Υπάρχει όμως κι άλλο μαύρο που δεν είναι κακό, αλλά θαυμαστό σαν τα «μαύρα γράμματα που μπαίνουνε στο χαρτί και γράφουνε λόγια» και μάλιστα όχι οποιαδήποτε λόγια, αλλά τα λόγια του Θεούτο μαύρο που γράφει για τον Κύριλλο και την επινόηση του ομώνυμου αλφάβητου, αλλά και τις μεταφράσεις της Αγίας Γραφής.

Και τέλος το σαρωτικό μαύρο της αλλαγής, όπως αυτό του Μωάμεθ του Πολιορκητή, που έβγαλε καράβια στη στεριά και πολιόρκησε την Πόλη, μια που «υπάρχουνε φορές που το μαύρο σε τυλίγει και δεν το βλέπεις , σε καταπίνει και δεν το καταλαβαίνεις».

‘Ολες οι αποχρώσεις του μαύρου που έχει αποτυπώσει η πένα της Μαρίας Αγγελίδου, με τρόπο λιτό και δυναμικό έχουν αποδοθεί και από τον χρωστήρα της βραβευμένης εικονογράφου, Κατερίνας Βερούτσου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.