Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας)

 

Τίτλος: «Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας»

Συγγραφέας : Εύη Τσιτιρίδου –Χριστοφορίδου

Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση

Εκδόσεις Σαϊτη, 2017

Η συγγραφέας στο βιβλίο της «Το Αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας» μας συστήνει τον ιδανικότερο ξεναγό για μια σύντομη, μα περιεκτική και συναρπαστική περιήγηση των μικρών αναγνωστών στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Με τη βοήθεια του μικρού Νικηφόρου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν όχι μόνο την ιστορία του αξιοθαύμαστου ναού, αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη βυζαντινή αυτοκρατορία.

Στο κείμενο συναντάει κανείς σημαντικά ιστορικά πρόσωπα όπως τους αρχιτέκτονες της εκκλησίας, Ανθέμιο και Ισίδωρο, τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, το αυτοκρατορικό ζεύγος, Ιουστινιανό και Θεοδώρα, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή. Δεν λείπουν όμως και οι μάστορες και οι πρωτομάστορες μηχανικοί του ναού, οι τεχνίτες ψηφιδωτών, οι περιηγητές. Επίσης, οι μικροί αναγνώστες περιηγούνται στο τεράστιο κτιριακό σύμπλεγμα που αποτελείται από την Αγία Σοφία, το Μεγάλο Παλάτι και τον Ιππόδρομο, την καρδιά δηλαδή της Βασιλεύουσας.

Έτσι, το βιβλίο δεν περιορίζεται στο να είναι ένας απλός οδηγός για τη Μεγάλη Εκκλησιά, αλλά αποτελεί μια εύληπτη και ελκυστική για παιδιά εισαγωγή στο βυζαντινό πολιτισμό.

Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, δημοτικά τραγούδια, νανουρίσματα, θρύλοι, γλωσσοδέτες, νομίσματα, ψηφιδωτά χρησιμοποιούνται ως διαδραστικά εργαλεία μιας διαθεματικής προσέγγισης του θέματος που πραγματεύεται η συγγραφέας υπηρετώντας θαυμάσια τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου.

Μια σειρά από δραστηριότητες κι ασκήσεις που απαιτούν την ενεργό συμμετοχή των παιδιών με τρόπο ψυχαγωγικό - ζωγραφική, λαβύρινθοι, αντιστοιχίσεις, ακροστιχίδες μυστικοί κώδικες, κρυπτόλεξα, ιδέες για θεατρικό παιχνίδι, προτροπή για αναζήτηση πληροφοριών - ακονίζουν το νου και τη φαντασία των μικρών αναγνωστών.

Το βιβλίο συστήνεται για παιδιά 10 ετών, κάλλιστα όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από μικρότερα παιδιά, αλλά και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια παιδαγωγών για τη διδασκαλία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.

Η εκ νέου αγαστή συνεργασία της Εύης Χριστοφορίδου- Τσιτιρίδου με την αγαπημένη εικονογράφο Λέλα Στρούτση έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ικανό να προσφέρει στα παιδιά γνώση συνδυασμένη με χαρά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.