Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Σωκράτης)

Τίτλος: «Σωκράτης»

Σειρά : Μικρή φιλοσοσφική

Συγγραφέαs : Mαρία Ρουσάκη

Εικονογράφος: Σ. Πετρόπουλος

Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη

 

«O Σωκράτης ήταν φιλόσοφος με σπάνιες αρχές,

ατημέλητος, φτωχός ,με μεθόδους τολμηρές.

Δάσκαλος διαφορετικός, όλο ήθελε να συζητάει

Να απαντούν οι γύρω του σε ό,τι και να τους ρωτάει.

Την εσωτερική φωνή την ονόμαζε «δαιμόνιο»

Και οι Αθηναίοι τον καταδίκασαν να καταπιεί το κώνειο».

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου εύστοχα και κατατοπιστικά αποδίδει το ύφος και το περιεχόμενο του βιβλίου «Σωκράτης» της πολυγραφότατης Μαρίας Ρουσσάκη η οποία, στη σειρά Μικρή Φιλοσοφική που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, καταπιάνεται με το δύσκολο εγχείρημα να συστήσει στα παιδιά τους έλληνες φιλοσόφους Η συγγραφέας διάλεξε, σοφά, να παρουσιάσει στους μικρούς αναγνώστες το βίο και την πολιτεία του σπουδαίου φιλοσόφου με έμμετρο και λιτό τρόπο και κατορθώνει με σαφήνεια και απλότητα να δώσει βασικά στοιχεία για το χαρακτήρα, τη ζωή και το έργο του. Με πολύ αδρές γραμμές τον περιγράφει εξωτερικά, αναφέρεται στον τρόπο και σε βασικές αρχές διδασκαλίας του, στο ήθος του και δίνει πληροφορίες για την ενασχόλησή του με τη γλυπτική, για τη συμμετοχή του σε πολεμικές εκστρατείες και τέλος για τις τολμηρές του ιδέες που είχαν σαν συνέπεια την καταδίκη του σε θάνατο.

Ο σπουδαίος φιλόσοφος παρουσιάζεται ταπεινός και λιτός, τολμηρός, αλλά νομοταγής, πιστός στις αρχές του, καθώς δεν δέχεται τη βοήθεια που του προσφέρεται για απόδραση και καταπίνει το κώνειο.

Το βιβλίο πέρα από ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για εκπαιδευτικούς και γονείς που αναζητούν το κατάλληλο εισαγωγικό μέσο για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις βασικές φιλοσοφικές θεωρίες και για μια πρώτη γνωριμία με τους σημαντικότερους εκπροσώπους των. Το ύφος του κειμένου είναι ανάλαφρο.

Η ίδια λιτότητα και σαφήνεια και ανάλογο ύφος χαρακτηρίζουν και το άλλο βιβλίο της ίδιας σειράς που αφορά τον Πυθαγόρα από τη Σάμο με την υπογραφή της συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.