Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η Περιέργεια!!! (Πλούτωνας και Περσεφόνη)

Άλλο ένα βιβλίο της σειράς Μυθολογικά Παραμύθια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έχει τον τίτλο Πλούτωνας και Περσεφόνη και υπογράφεται από την Καλλιόπη Κύρδη, ενώ την εικονογράφηση έχει κάνει η Σάντρα Ελευθερίου.

 

 

Πλούτωνας και Περσεφόνη

Κείμενα: Καλλιόπη Κύρδη

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016

 

Αναφέρεται στο πασίγνωστο μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από το θεό του κάτω κόσμου Πλούτωνα και στο θρήνο της θεάς Δήμητρας και ανήκει στο κύκλο της σειράς «Αγάπες».

Η υπόθεση του μύθου γνωστή. Η Περσεφόνη ήταν η πανέμορφη μοναχοκόρη της θεάς της γεωργίας Δήμητρας και του πατέρα των θεών Δία. Όσο μεγάλωνε η Περσεφόνη μεγάλωνε και η ομορφιά της. Έτσι, όταν την είδε ο Πλούτωνας, την ερωτεύτηκε και αποφάσισε να την κλέψει. Στον ύμνο του προς τη Δήμητρα ο Όμηρος αναφέρει πως η νεαρή Περσεφόνη μάζευε λουλούδια στο Νύσιο πεδίο. Και κάποια στιγμή ανέμελη καθώς ήταν, απομακρύνθηκε από τις άλλες θεές για να βρει το πιο όμορφο λουλούδι. Έναν νάρκισσο αλλά όταν έσκυψε να τον πιάσει, η γη χωρίστηκε στη μέση και από τα έγκατα εμφανίστηκε ο Πλούτωνας με το άρμα του και την άρπαξε. Οι κραυγές της δεν ακούστηκαν από κανέναν και η κόρη βρέθηκε στον κάτω κόσμο. Η συνέχεια με το θρήνο της θεάς Δήμητρας και τις μεταμορφώσεις της φύσης είναι επίσης γνωστή.

Και η συγγραφέας με λόγο λιτό και περιεκτικό, με λέξεις και φράσεις απλές και κατανοητές που σε καθηλώνουν, όπως π.χ. «η θλίψη της Δήμητρας χειμώνιασε ξανά τη γη», μεταφέρει στον αναγνώστη όλο τον παλμό και την αγωνία της μάνας που χάνει την κόρη, της θεάς που, αν και θεά, στέκει ανήμπορη μπροστά στη συμφορά που τη βρήκε.

Το κείμενο σφιχτό και δυνατό και οι εξαιρετικές εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου που δένουν απόλυτα, άλλοτε το συμπληρώνουν κι άλλοτε το προεκτείνουν.

Οι δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί αναγνώστη να παίξει και μέσω του παιχνιδιού να εξοικειωθεί ακόμα περισσότερο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μύθου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.