Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Παραμύθια της Ίμβρου)

Τίτλος: Παραμύθια της Ίμβρου

Λογοτεχνική απόδοση-επιμέλεια: Εύη Χριστοφορίδου-Τσιτιρίδου

Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Εκδόσεις: Σαϊτης

 

Στο βιβλίο «Παραμύθια της Ίμβρου» η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου έχε επεξεργαστεί ένα πλούσιο, πρωτότυπο αρχειακό υλικό, επιλέγοντας να διασκευάσει 15 λαϊκά παραμύθια, μύθους και τοπικούς θρύλους σε μια απολαυστική συλλογή προς τέρψη και ευχαρίστηση των αναγνωστών κάθε ηλικίας, η οποία ταυτόχρονα διασώζει τον πολιτισμό και την ιστορία του ακριτικού νησιού.

Τολμηρό το εγχείρημα της επιμελήτριας που κατάφερε να αποδώσει λογοτεχνικά με τον ξεχωριστό της τρόπο παραδοσιακές ιστορίες με έντονο το φανταστικό στοιχείο και ήρωες από τα παλιά. Οι μικροί αναγνώστες θα συναντήσουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου άγριους πειρατές, αγαθούς νησιώτες, αγίους, νεράιδες, βασιλόπουλα κι αρχοντοπούλες, καλικάντζαρους και μυλωνάδες, μαγικά άλογα, και χρυσά πουλιά, κάστρα και πύργους, και στοιχεία παραμυθένια, όπως δοκιμασίες ηρώων που δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν μέχρι να πετύχουν το σκοπό τους, καράβια που αλλάζουν ρότα από μόνα τους, μήλα που χαρίζουν παιδιά σε άκληρα ζευγάρια.

Το βιβλίο διασώζει την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης κι αποτελεί ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό στην Ίμβρο, εξασφαλίζοντας στο αναγνωστικό κοινό μια γνωριμία με τον τόπο και την ιστορία του, αποκαλύπτοντας στοιχεία για την ταυτότητα των αυτόχθονων κατοίκων του, δίνοντας πληροφορίες για την προέλευση των τοπωνυμίων του και αναπαριστώντας την τοπιογραφία του.

Τα «Παραμύθια της Ίμβρου» που προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδεύονται από ένα cd με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική του πολυτάλαντου Δημήτρη Κάσσαρη και στίχους της πολυγραφότατης Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Η ενορχήστρωσή του έχει γίνει από τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος και το ερμηνεύει. Σε παράρτημα στο τέλος των παραμυθιών, περιλαμβάνονται σύντομα ιστορικά στοιχεία, πολύτιμα για μικρούς και μεγάλους, χάρτες και φωτογραφικό υλικό, χρήσιμο γλωσσάρι και βιβλιογραφικές αναφορές, καθώς και οι στίχοι και οι νότες του τραγουδιού.

Πρόκειται για μια άρτια, από κάθε άποψη, έκδοση που την κοσμούν πλουσιοπάροχα οι εικόνες του βραβευμένου εικονογράφου Νικόλα Ανδρικόπουλου σε μία ακόμα αγαστή συνεργασία με την επιμελήτρια αυτού του βιβλίου-κοσμήματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.