Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια (Ο χάρτης του Λευτέρη)

Τίτλος: « Ο χάρτης του Λευτέρη»

Συγγραφέας: Κατερίνα Λαγού

Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Μετά από το δύο φορές βραβευμένο βιβλίο της «Χαρίλαος, μα τι όνομα είναι αυτό;» που αφορά τον Χαρίλαο Τρικούπη, η συγγραφέας Κατερίνα Λαγού καταπιάνεται με τη βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που σέβεται τόσο τις ιστορικές πηγές όσο και τους μικρούς αναγνώστες, «Ο χάρτης του Λευτέρη».

Απευθύνεται στα παιδιά με χιούμορ και προσιτό λόγο και διαχειρίζεται με περισσή άνεση το υλικό της το οποίο γνωρίζει καλά και καταφέρνει να σκιαγραφήσει ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο του πολιτικού που μοιάζει να της έχει εκμυστηρευτεί τις πιο μύχιες σκέψεις του σε μια από καρδιάς εξομολόγηση.

Ακολουθώντας τον στα ταξίδια του, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Παρίσι, μας δίνει καίριες πληροφορίες για τη ζωή και την πολιτική του σταδιοδρομία σε μια μυθιστορηματική βιογραφία του ανθρώπου που όλα τα μπορεί, που δεν δέχεται τα όχι. Μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την παιδική του ηλικία, από την οικογενειακή του ζωή, μας τον συστήνει ως πατέρα και σύζυγο, παρουσιάζοντας βέβαια και το πολιτικό του όραμα.

Από το βιβλίο παρελαύνουν ιστορικά πρόσωπα, σουλτάνοι, πολιτικοί, βασιλιάδες, στρατιωτικοί όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο τσάρος Πέτρος της Ρωσίας, οι βασιλιάδες Αλέξανδρος Α΄, Γεώργιος Α΄ και Κωνσταντίνος Α’ κ.ά. και γίνεται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα της εποχής του όπως οι βαλκανικοί πόλεμοι, η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, η απόπειρα δολοφονίας του στο Παρίσι, η Μικρασιατική καταστροφή, η υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, το κίνημα στο Γουδή, η Δίκη των έξι, το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας και Διαιτησίας, η ήττα του στις εκλογές το 1933, η απόπειρα δολοφονίας του στη λεωφόρο Κηφισσίας κ.ά.

Το παράρτημα με τα βιογραφικά σημειώματα των προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στο βιβλίο, το χρονολόγιο με τα σημαντικά γεγονότα της προσωπικής του ζωής και της πολιτικής του καριέρας λειτουργούν συμπληρωματικά και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερο το κείμενο.

Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου υποστηρίζει λειτουργικά το ύφος και το πνεύμα του κειμένου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.