Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Ο Μεγαλέξανδρος)

Τίτλος : «Ο Μεγαλέξανδρος»

Συγγραφέας και εικονογράφος: Σοφία Ζαραμπούκα

Εκδόσεις : Πατάκη

 

Στο βιβλίο της «Ο Μεγαλέξανδρος» η Σοφία Ζαραμπούκα αναλαμβάνει με το δικό της τρόπο να αποδώσει με λέξεις και εικόνες το πορτραίτο του μεγάλου στρατηλάτη.

Χωρίς να παραλείψει στοιχεία του θρύλου, όπως της γοργόνας που περιπλανιέται στις θάλασσες ρωτώντας τους ναυτικούς αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος, αφηγείται λιτά, σχεδόν επιγραμματικά την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την παιδική του ηλικία στη Μακεδονία ως το θάνατό του στα Εκβάτανα.

Παρακολουθεί την πορεία του Αλέξανδρου που διασχίζει με πυγμή και επιμονή την αυτοκρατορία του Δαρείου που απλώνεται από την Αίγυπτο ως τον Ινδό ποταμό. Κάνει αναφορά σε γνωστά επεισόδια από τη ζωή του Μακεδόνα βασιλιά, όπως το ημέρωμα του Βουκεφάλα, το προσκύνημα στους τάφους του Αχιλλέα και του Πάτροκλου στην Τροία, τη λύση του Γόρδιου δεσμού, τους ομαδικούς γάμους στα Σούσα και βέβαια στις νικηφόρες μάχες στο Γρανικό ποταμό, την Ισσό και τα Γαυγάμηλα. Επίσης στη θριαμβευτική του είσοδο στις Σάρδεις και την υποδοχή του ως απελευθερωτή στις ελληνικές πόλεις, Έφεσο, Πριήνη, Μίλητο και Αλικαρνασσό.

Ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται κυρίως σαν ένας ευφυής κατακτητής που ενδιαφέρεται να γνωρίσει καινούριους πολιτισμούς ενστερνιζόμενος τα ήθη τους, τιμώντας τα έθιμά τους κι αυτός εμφανίζεται σαν ένας από τους λόγους που έμεινε δοξασμένος ανά τους αιώνες.

Η συγγραφέας καταλήγει συμπερασματικά: «ο ίδιος, είναι βέβαιο, χαιρότανε να αλλάζει μορφές και να γεύεται τους διαφορετικούς πολιτισμούς που γνώριζε σαν καλός ταξιδιώτης».

Στο ίδιο λιτό ύφος κινείται και η εικονογράφηση του κειμένου που αποδίδει τον Αλέξανδρο πότε σαν αρχαίο Έλληνα, πότε σαν Αιγύπτιο φαραώ, άλλοτε σαν Ινδό βασιλιά και τέλος ως κοσμοκράτορα με τον ήλιο της Βεργίνας και τη σελήνη να στεφανώνουν τα μαλλιά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.