Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Μικρές Οδύσσειες Παιδιών)

 

Τίτλος : «Μικρές Οδύσσειες Παιδιών»

Συγγραφέας: Βικτώρια Μπαντή

Εικονογράφηση: Zωή Χωριατέλλη

Εκδόσεις: Παιδική Νομική βιβλιοθήκη

Το βιβλίο, βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες παιδιών προσφύγων, στοχεύει στην εκπαίδευση των μικρών αναγνωστών στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κατανόηση της διαφορετικότητας μέσα από τις μαρτυρίες παιδιών που αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες διωγμού από την πατρίδα τους: της Αζίζας από το Αφγανιστάν, του Ισαάκ από το Ιράκ, της Φατίμα από τη Σομαλία, της Αμίνα από την Ερυθραία, του Λεπόν από το Μπαγκλαντές.

Δύο καλοί φίλοι, ο Θέμης και ο Οδυσσέας, που στην καθημερινότητά τους συναντούν παιδιά διαφορετικής καταγωγής και χρώματος, αναρωτιούνται εύλογα από πού έρχονται, για ποιο λόγο έχουν εγκαταλείψει τον τόπο τους και με τη βοήθεια της δασκάλας τους ταξιδεύουν στις πατρίδες αυτών των παιδιών, παρακολουθώντας τις οδύσσειές τους, περιπέτειες μεγάλες και πολύπαθες σαν εκείνες του μυθικού Οδυσσέα που το όνομά του στα αρχαία ελληνικά σημαίνει, ο διωκόμενος , ο κατατρεγμένος.

Στο βιβλίο επιχειρείται ο ορισμός της έννοια της προσφυγιάς και του πρόσφυγα και αναφέρονται οι διαφορετικές αιτίες διωγμών: για λόγους φυλετικούς, εθνικούς, θρησκευτικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτικούς, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα. Διαβάζουμε επίσης για τους πρόσφυγες εξαιτίας πολέμων, για τα ασυνόδευτα παιδιά, για τα παιδιά στρατιώτες, αλλά και για τα θύματα εμπορίας.

Αποσαφηνίζεται η διαφορά προσφύγων και μεταναστών, δίνονται πληροφορίες για τις οργανώσεις που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται συνοπτική αναφορά για τα δικαιώματα των προσφύγων .

Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων που επιλέγει να προσεγγίσει το δύσκολο θέμα της κατανόησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσα από αφηγήσεις παιδιών προσφύγων και συστήνεται περισσότερο ως εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονιών που αναζητούν έναν εύληπτο τρόπο για να εξοικειώσουν τα παιδιά με τα δικαιώματα των προσφύγων και την κατανόηση της διαφορετικότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.