Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Κόρη στον βυθό)

 

Τίτλος: «Κόρη στον βυθό»

Συγγραφέας : Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη

Εκδόσεις: Μίνωας

Ο Πάνος από την Αθήνα και ο συνομίληκός του Ηλίας που ζει σ΄ένα μικρό νησί, την Αντίπαρο, συνδέονται με μια καλοκαιρινή φιλία που έχει καταφέρει να αντισταθεί στους ενδιάμεσους χειμώνες. Φέτος στην παρέα προστίθεται κι ένα κορίτσι, η Άννα. Τις διακοπές τους θα σημαδέψει μια αξέχαστη περιπέτεια: η αποκάλυψη ενός κυκλώματος αρχαιοκαπηλείας συνδέεται στο νου τους με ένα μαρμάρινο άγαλμα που ανακαλύπτουν στις βουτιές τους και μετά εξαφανίζεται. Τα τρία παιδιά αποφασισμένα να λύσουν το μυστήριο βάζουν το λιθαράκι τους στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο βιβλίο εκτός από την τριμελή παρέα, «πρωταγωνιστούν» και δύο κυκλαδονήσια, η Πάρος και η Αντίπαρος, για την ιστορία και τον πολιτισμό των οποίων οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα καθώς τα παιδιά στις περιηγήσεις τους ακολουθούν τα ίχνη των αρχαίων κατοίκων, αλλά και των βυζαντινών και Ενετών.

Η παρέα επισκέπτεται το Κάστρο της Αντιπάρου και το σπήλαιό της, κολυμπάει στις παραλίες του Δεσποτικού, γνωστού από τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών του, περπατάει στη Μάρπησσα των Ενετών, περιηγείται στα αρχαία λατομεία στο Μαράθι, ξεναγείται στη βυζαντινή εκκλησία της Εκατονταπυλιανής και το αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου με τα σπουδαία εκθέματα.

Στα προτερήματα του βιβλίου θα ιεραρχήσω το πετυχημένο πάντρεμα του παρελθόντος με το παρόν, καθώς οι πληροφορίες για την ιστορία των δυο νησιών εμπλέκονται αβίαστα στη ρέουσα αφήγηση των καλοκαιρινών διακοπών και τη ζωντανή περιγραφή της σύγχρονης ζωής των νησιών που πλέον έχουν εξελιχθεί σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια με στοιχεία μυστηρίου και μπόλικη δράση, ικανή να εμπνεύσει στα παιδιά το σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και να καταδείξει τη συνέχεια της ιστορίας.

Το βιβλίο, ευχάριστο λογοτεχνικό ανάγνωσμα με πολλά στοιχεία γνώσεων, συστήνεται γενικότερα, αλλά και ειδικά για τη βαλίτσα των καλοκαιρινών διακοπών, ως συναρπαστική περιπέτεια και ως χρήσιμος οδηγός για τα παιδιά που πρόκειται να περάσουν τις διακοπές τους στα νησιά αυτά ή που θέλουν να φρεσκάρουν τις αναμνήσεις τους.

Κλείνω, εξομολογούμενη τη χαρά μου που η Αντίπαρος, λατρεμένο νησί των διακοπών και της καταγωγής μου γίνεται ο τόπος που τοποθετείται η αφήγηση ενός καλογραμμένου και ενδιαφέροντος παιδικού βιβλίου.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.