Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Καράβια που έπαιζαν με τη φωτιά)

Τίτλος: «Καράβια που έπαιζαν με τη φωτιά»

Συγγραφείς: Μαρία Αγγελίδου και Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου

Εκδόσεις: Ίκαρος

Όταν δύο από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας ενώνουν τις δυνάμεις τους, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα υπέροχο βιβλίο. Η Μαρία Αγγελίδου με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου στο βιβλίο τους «Τα καράβια που έπαιζαν με τη φωτιά» διηγούνται τέσσερις συναρπαστικές ιστορίες με πλοία, τις οποίες θα χαρακτήριζα «ιστορίες που είναι φωτιές οι ίδιες κι ανθίζουν σαν φλόγες», δανειζόμενη μια φράση από το ίδιο το κείμενο.

Η πρώτη ιστορία εκτυλίσσεται στο Βυζάντιο και μιλάει για τον Αμπού Χαφς που θέλησε να γίνει εμίρης στη θέση του εμίρη κι ονειρευόταν κήπους με τριαντάφυλλα, μα κατέληξε πειρατής τρανός που κούρσεψε μάλιστα την Κρήτη. Πειρατής που κυριάρχησε στο νησί με το τσούρμο του και οι βυζαντινοί αυτοκράτορες πάσχιζαν ,χρόνια και ζαμάνια, να τον νικήσουν. Μέχρι που το βυζαντινό στόλο ανέλαβε ο Νικηφόρος Φωκάς, ναύαρχος σπουδαίος και μετέπειτα αυτοκράτορας, ο οποίος κατάφερε να πολιορκήσει τον Χάντακα και να νικήσει τον ως τότε ανίκητο Ανδαλουσιάνο πειρατή.

«Η Παναγία του πιπεριού» είναι η δεύτερη ιστορία που υπογράφει η Μαρία Αγγελίδου, αυτή της Νόσα Σενιόρα ντος Μάρτιρες, του πρώτου και τελευταίου ταξιδιού του καραβιού της πορτογαλικής αρμάδας, του φορτωμένου με «Μαύρο χρυσάφι», πιπέρι δηλαδή, που ναυάγησε στην είσοδο του Τάγου.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, στην ομότιτλη ιστορία, μιλάει για το ποταμόπλοιο “Πενσυλβάνια” που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Πρόλαβε όμως να αξιωθεί να έχει στο πλήρωμά του τον Σαμ Κλέμενς, τον μετέπειτα σπουδαίο συγγραφέα, γνωστό ως Μαρκ Τουέιν.

Και το βιβλίο τελειώνει με την παράξενη ιστορία του αρχαίου αιγυπτιακού πλοίου του Κούφου, που συνόδεψε στον μεγαλόπρεπο τάφο του τον Φαραώ Χέοπα με σκοπό να τον ανεβάσει στον ουρανό κατά την αναγέννησή του και να τον ενώσει με το θεό Ρα.

Στο βιβλίο, λοιπόν, θαυμάζει κανείς βυζαντινούς δρόμωνες οπλισμένους με το υγρόν πυρ και με χρυσά λιοντάρια στην πλώρη, μα και πλοία φαραωνικά που ταξιδεύουν στον άλλο κόσμο κι ακόμα πορτογαλικές βασιλικές γαλέρες και καραβέλες, αλλά και ποταμόπλοια με ατμομηχανές που πλέουν στο Μισισιπή.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.